Στην Αθήνα ο επικεφαλής της Exin για την Εθνική Ασφαλιστική

Στην Αθήνα ο επικεφαλής της Exin για την Εθνική Ασφαλιστική

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναντήσεις  με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αλλά και τους αρμόδιους επόπτες της Τράπεζας της Ελλάδος είχαν χθες ο επικεφαλής του Exin Group Ματ Φέρφιλντ και συνεργάτες του, προκειμένου να προχωρήσει η ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούνιο.

Χθες ο κ. Φέρφιλντ είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Εθνικής Ασφαλιστικής, με στόχο την υποβολή του φακέλου στην εποπτεύουσα αρχή, η οποία θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της συμφωνίας. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Exin Financial Services Holding –με έδρα την Ολλανδία– έναντι τιμήματος 718,3 εκατ. ευρώ. Στόχος των δύο μερών είναι η συμφωνία να έχει υλοποιηθεί έως τα τέλη του χρόνου, λαμβάνοντας τις τελικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, που είναι –εκτός από την ΤτΕ– και η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις συμφωνήθηκε η τοποθέτηση από την πλευρά του αγοραστή δύο εκπροσώπων, ως παρατηρητών, στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ο ορισμός των δύο εκπροσώπων, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, θα γίνει σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, που είναι προγραμματισμένο για το τέλος του μήνα.

Στις συναντήσεις με τα στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης της ΤτΕ, συζητήθηκε η κατάρτιση του φακέλου. Οι εκπρόσωποι της κεντρικής τράπεζας έδωσαν διευκρινίσεις για τα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει ο φάκελος, ώστε να προχωρήσει στην έγκριση της συμφωνίας. Σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαδικασία «έχουν ακόμη πολύ δρόμο».

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης τη μεταβίβαση της Εθνικής Ασφαλιστικής Κύπρου, που αποτιμάται στα 13,4 εκατ. ευρώ, καθώς και την ασφαλιστική δραστηριότητα που διατηρεί η Εθνική Ασφαλιστική στη Ρουμανία, δηλαδή την Garanta, η αποτίμηση της οποίας ανέρχεται στα 16,8 εκατ. ευρώ. Το εμπορικό σήμα της εταιρείας (brand name), δηλαδή το «Εθνική Ασφαλιστική», δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας πώλησης. Οπως προβλέπει το κείμενο της συμφωνίας, ο τίτλος θα αγοραστεί από τον όμιλο της ΕΤΕ, ο οποίος θα τον ενοικιάσει στην Exin για δέκα χρόνια βάσει αποτίμησης. Για τη χρήση των εμπορικών σημάτων «ΕΘΝΟ», «ΕΘΝΙΚΗ» κ.λπ., η Εθνική Ασφαλιστική υπό τον νέο μέτοχο θα καταβάλλει στην τράπεζα ετήσιο τίμημα χρήσης, ίσο προς 10% της καθαρής παρούσας αξίας των σημάτων αυτών, όπως αυτό θα προσδιοριστεί. Η σύμβαση μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και Exin Group συνοδεύεται με ρήτρα μη ανταγωνισμού, που δεσμεύει τον όμιλο της ΕΤΕ να μην αναπτύξει ασφαλιστικές εργασίες σε Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία για διάστημα δύο ετών μετά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Σημειώνεται ότι το Exin Group διαθέτει ήδη παρουσία στην Ελλάδα μέσω της AIG Greece, της οποίας έχει εξαγοράσει το 50% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Βασικό τμήμα της συμφωνίας είναι η σύμβαση με την τράπεζα για την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων (bancassurance) βάσει συγκεκριμένων παραγωγικών στόχων, που ανεβάζουν τις εργασίες στα 86 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο με σταδιακή αύξηση κάθε χρόνο, ώστε να φτάσουν στα 138 εκατ. ευρώ το πέμπτο έτος. Στη συμφωνία υπάρχει αναλυτική καταγραφή των ετήσιων στόχων ανά κλάδο με έμφαση στις ασφαλίσεις ζωής και περιουσίας. Οι πωλήσεις των προγραμμάτων ζωής εφάπαξ καταβολών προβλέπεται να φτάσουν τα 80 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και των προγραμμάτων περιοδικών καταβολών τα 19 εκατ. ευρώ. Ο στόχος για τις πωλήσεις προγραμμάτων ασφάλισης αυτοκινήτων ανέρχεται στα 7 εκατ. ευρώ, για ασφαλίσεις περιουσίας στα 32 εκατ. ευρώ και για τις λοιπές ασφαλίσεις στα 20 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή