«Βροχή» τα λουκέτα σε Α.Ε. και ΕΠΕ στη Βόρεια Ελλάδα

«Βροχή» τα λουκέτα σε Α.Ε. και ΕΠΕ στη Βόρεια Ελλάδα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την κατάσταση της μεταποίησης στη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης, από το βήμα του Τhessaloniki Summit. O κ. Σαββάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στα προσωρινά στοιχεία της καταγραφής της πραγματικής κατάστασης της βιομηχανίας σήμερα στη Β. Ελλάδα, που κάνει ο σύνδεσμος με τη συνεργασία της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, παραθέτοντας σειρά «λουκέτων» από το Κιλκίς και την Καστοριά μέχρι τα Γιάννενα και τη Ροδόπη σε επιχειρήσεις που υπήρχαν το 2000 και που ιδρύθηκαν ενδιάμεσα τα προηγούμενα 17 χρόνια.

Στη Σίνδο

Στη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας, στη ΒΙΠΕ της Σίνδου, το καμάρι της Θεσσαλονίκης, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, λειτουργεί περίπου το 70% των επιχειρήσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Στον Εβρο έχει κλείσει το 63% των μεταποιητικών Α.Ε. και ΕΠΕ, στο Κιλκίς έχει μείνει λιγότερο από το 50% των επιχειρήσεων, ενώ η μοναδική αυτοδιοικούμενη βιομηχανική περιοχή της Βόρειας Ελλάδας φθίνει καθημερινά. Στη Ροδόπη έκλεισε το 34% των επιχειρήσεων, στα Γιάννενα περισσότερο από το 20% και στην Καστοριά το 21% των επιχειρήσεων, χωρίς να έχει συνυπολογιστεί το πλήθος των εργαστηρίων γούνας της περιοχής τα οποία έκλεισαν ή αυτά που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική και λειτουργική κατάσταση.

«Αντιλαμβάνεστε το ύψος των επενδεδυμένων κεφαλαίων τα οποία έχουν χαθεί και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που απωλέσθησαν τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά την τελευταία επταετία της οικονομικής κρίσης», τόνισε ο κ. Σαββάκης. Η έξοδος από την οικονομική κρίση και η δημιουργία θέσεων εργασίας διέρχεται από την έμπρακτη και χωρίς κυβερνητικούς δισταγμούς ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα δεν είναι μόνο οι τουριστικές περιοχές, αλλά και η παραμεθόρια ξεχασμένη Βόρεια Ελλάδα που μαστίζεται από την ανεργία, γιατί αφήσαμε τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία στο έλεος του διεθνούς ανταγωνισμού. Δυστυχώς, το υψηλό λειτουργικό κόστος που αντιμετωπίζει η εγχώρια βιομηχανία και το πλήθος των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων την έχουν φέρει στα όρια της βιωσιμότητας». Πρέπει να ασχοληθούμε πραγματικά με μια μετρήσιμη και άκρως ρεαλιστική στρατηγική ανάπτυξης της βιομηχανίας, τόνισε ο κ. Σαββάκης και επανέλαβε την πρόταση που είχε διατυπώσει προ τετραετίας ο σύνδεσμος για στόχο συμμετοχής της μεταποίησης στο ΑΕΠ από το 8,9% στο 12% μέχρι το 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή