Ο «Βίνσεντ» μας κάνει Βαν Γκογκ

Ο «Βίνσεντ» μας κάνει Βαν Γκογκ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καθένας μπορεί να γίνει Βαν Γκογκ χάρη σε νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μετατρέπει σε υψηλή τέχνη τα απλοϊκά σκαριφήματα. Λέγεται –όχι τυχαία– «Βίνσεντ», καθώς μπορεί να κάνει τον κάθε άνθρωπο να νιώσει σαν το Βίνσεντ βαν Γκογκ. Πρόκειται για ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, ικανό να μεταμορφώσει τα απλά σχέδια του οποιουδήποτε σε πίνακες που θυμίζουν τις δημιουργίες του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου και άλλων διασήμων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ού αιώνα.

Ο «Βίνσεντ», ο οποίος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά προ ημερών σε συνέδριο «βαθιάς μάθησης» στο Λονδίνο, δημιουργήθηκε από ερευνητές με επικεφαλής τον Μόντι Μπάρλοου, διευθυντή Μηχανικής Μάθησης της βρετανικής εταιρείας Cambridge Consultants, σύμφωνα με το New Scientist. Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδεύθηκε στη ζωγραφική «μελετώντας» 8.000 πίνακες από την Αναγέννηση έως τον 20ό αιώνα.

Είναι μοναδικό, επειδή όχι μόνον μπορεί να δημιουργήσει ενδιαφέροντα έργα τέχνης, αλλά επειδή επίσης μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στις ιδιαιτερότητες κάθε ανθρώπου που δοκιμάζει να ζωγραφίσει.

«Υπάρχουν ανησυχίες ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αρχίσει να αντικαθιστά το ανθρώπινο είδος σε διάφορα πράγματα, αλλά ο “Βίνσεντ” επιτρέπει στους ανθρώπους να συμμετέχουν στις δημιουργικές αποφάσεις της», δήλωσε ο Μπάρλοου.

Ενα προηγούμενο «έξυπνο» σύστημα, το ολλανδικό Pix2Pix, αποπειράθηκε κάτι παρόμοιο, ξεκινώντας από τα σκίτσα ανθρώπων για να τα μετατρέψει σε πίνακα ζωγραφικής, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είχε κάτι από ταινία τρόμου.

Αντιθέτως, οι δημιουργίες του «Βίνσεντ» (ή μάλλον οι συνδημιουργίες του με τους ανθρώπους) θυμίζουν έργα της ιμπρεσιονιστικής ή της εξπρεσιονιστικής περιόδου. Από τεχνικής πλευράς, ο «Βίνσεντ» βασίζεται σε δύο νευρωνικά δίκτυα μηχανικής μάθησης, τα οποία ανταγωνίζονται μεταξύ τους.

Το ένα δίκτυο δημιουργεί εικόνες και προσπαθεί να πείσει το δεύτερο για την αξία τους, ενώ αυτό το δεύτερο κάνει τις δέουσες διορθώσεις.

Από τον κόσμο της τεχνολογίας και πάλι, αποδεικνύεται ότι καθένας από τους 3 δισεκατομμύρια λογαριασμούς που είχαν ανοιχτεί στην υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Yahoo έχουν επηρεαστεί από την κλοπή δεδομένων που είχε λάβει χώρα το 2013, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας. Πρότινος, η Yahoo είχε ανακοινώσει ότι οι λογαριασμοί που είχαν επηρεαστεί έφθαναν το 1 δισεκατομμύριο, σε μια επίθεση που θεωρείτο η μεγαλύτερη παραβίαση δεδομένων στην Ιστορία.

Η εταιρεία, η οποία πλέον είναι μέλος της Verizon Communications, είχε ανακοινώσει τον περασμένο Δεκέμβριο ότι τα στοιχεία χρηστών τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου λογαριασμών είχαν κλαπεί από κυβερνοεπίθεση που είχε λάβει χώρα τον Αύγουστο του 2013. Ωστόσο, η εταιρεία αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι από τις πιο πρόσφατες έρευνες προκύπτει ότι οι κλεμμένες πληροφορίες δεν περιελάμβαναν κωδικούς πρόσβασης, δεδομένα πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή οποιαδήποτε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, σχετικά με την ανακοίνωση της Yahoo τον Δεκέμβριο για την παραβίαση του Αυγούστου του 2013, η εταιρεία έλαβε δραστικά μέτρα για την προστασία των λογαριασμών. Η Yahoo απατούσε από όλους τους χρήστες που δεν είχαν αλλάξει του κωδικούς πρόσβασης μετά την παραβίαση να το πράξουν. Η εταιρεία επίσης ακύρωσε τις κρυπτογραφημένες ερωτήσεις και απαντήσεις ασφαλείας, ώστε αυτά να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παράνομη πρόσβαση σε λογαριασμούς της Yahoo», αναφέρεται στην πρόσφατη ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή