To γερμανικό πλεόνασμα και η… «Τζαμάικα»

To γερμανικό πλεόνασμα και η… «Τζαμάικα»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι επενδυτές, οι οποίοι περιμένουν μήπως η Γερμανία ακολουθήσει την οικονομική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί εάν ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τα ογκώδη πλεονάσματα της χώρας για να χρηματοδοτήσει φοροαπαλλαγές και δημόσιες επενδύσεις. Η Γερμανία υπό την καθοδήγηση του κ. Σόιμπλε εμφανίζει πλεονάσματα τα τελευταία χρόνια. Παράγοντες των αγορών πιστεύουν ότι ίσως η χώρα αλλάξει πορεία πλεύσης, εάν συμμετάσχει στην υπό σχηματισμό κυβέρνηση το κόμμα των Φιλελεύθερων (FDP). Το εν λόγω κόμμα, αν και ασπάζεται το δόγμα Σόιμπλε για τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, παράλληλα διάκειται ευμενώς προς τις επιχειρήσεις και τάσσεται υπέρ μιας μείωσης της φορολογίας ύψους 30 δισ. ευρώ.

Το βέβαιο είναι ότι με τα πλεονάσματα της Γερμανίας να ανέρχονται σε επίπεδα ρεκόρ υπάρχουν περιθώρια κινήσεων. Τα οικονομικά ινστιτούτα της χώρας προβλέπουν, πάντως, πως και τα επόμενα δύο χρόνια θα εμφανίσει ο προϋπολογισμός πλεονάσματα, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτό το πλεονέκτημα για να περιορίσει τη φορολογία και να διοχετεύσει κεφάλαια στο προνοιακό σύστημα. Οποια από αυτά τα μέτρα επιλεγούν πιθανώς να οδηγήσουν σε επανεμφάνιση του πληθωρισμού, όπως αντίστοιχα είχαν προβλέψει πολλοί επενδυτές μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Και αυτό γιατί πίστευαν πως θα προωθήσει περικοπές φόρων, που θα συνέτειναν σε αναθέρμανση του πληθωρισμού, καθώς και αυξημένες δαπάνες. «Προβλέπω ότι στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό οι Πράσινοι θα εξασφαλίσουν υψηλότερες δημόσιες δαπάνες και οι Φιλελεύθεροι μείωση φόρων», επισημαίνει ο Πάτρικ Μπαρμπ, επικεφαλής επενδύσεων στο τμήμα παγίων περιουσιακών στοιχείων στην BNP Paribas Asset Management, αναφερόμενος σε δύο από τα τρία κόμματα που ενδεχομένως θα απαρτίζουν τη νέα γερμανική κυβέρνηση. «Και αν εφαρμοστούν περικοπές φόρων στη Γερμανία, τότε θα είναι κάτι θετικό για τα περιουσιακά στοιχεία, που επηρεάζονται από την τόνωση του πληθωρισμού», προσέθεσε ο κ. Μπαρμπ. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι μετοχές, τα ομόλογα, που συνδέονται με τον πληθωρισμό και τα ακίνητα.

Το πιθανότερο είναι να σχηματιστεί ένας συνασπισμός τύπου «Τζαμάικας», δεδομένων των χρωμάτων των αντίστοιχων κομμάτων, που παραπέμπουν στη σημαία της συγκεκριμένης χώρας: μαύρο για τους Χριστιανοδημοκράτες της Αγκελα Μέρκελ (CDU/CSU), πράσινο για τους Πράσινους και κίτρινο για τους Φιλελεύθερους.

Κατά τους διαχειριστές κεφαλαίων, όπως ο Μάρκους Σόμερ του επενδυτικού οίκου της Pinebridge, ένας συνασπισμός τύπου «Τζαμάικας» μπορεί να προτείνει μείωση φορολογίας ύψους 30 δισ. ευρώ και δημόσιες δαπάνες αυξημένες 10 – 20 δισ. ευρώ. Τέλος, η Pinebridge προβλέπει ανάπτυξη 2,2% της γερμανικής οικονομίας το 2018 και το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή