Το Κονκλάβιο (6/10/17)

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμέρικα, Αμέρικα ΙΙ

Η πρώτη μεγάλη έξοδος του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2013 σε πολλούς είχε θυμίσει το «Αμέρικα, Αμέρικα»… Κι ας είχαν οργανώσει τις εκδηλώσεις στις οποίες μετείχε ο Τσίπρας το Brookings, το Κολούμπια και το Ινστιτούτο Levy… Tότε τον είχαν συνοδεύσει ο Γιώργος Σταθάκης, η Ρένα Δούρου, ο Γιάννης Μηλιός και ο πανταχού παρών Νίκος Παππάς. Hταν η εποχή που ο Τσίπρας εκφωνούσε πύρινους λόγους κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι εποχές προφανώς άλλαξαν. Αυτή τη φορά τρεις θα είναι οι υπουργοί που θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ, με τελικό σταθμό τον Λευκό Οίκο στα μέσα Οκτωβρίου: ο Ν. Παππάς, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Πάνος Καμμένος. Τούτη τη φορά, εξάλλου, είναι (παραπάνω από) επιθυμητή μια επαφή με την Κριστίν Λαγκάρντ… O tempora, o mores!

Με τον Πενς

Η παρουσία των τριών έχει κλειδώσει, καθώς, πλην του Ντόναλντ Τραμπ, θα γίνει και συνάντηση με τον Μάικ Πενς.

Πάντως, φαίνεται ότι η συνάντηση με τον Τραμπ είναι ο βασικός λόγος που ο Eλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέβαλε προγραμματισμένες ομιλίες στο Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο Tufts. Για να προλάβω τις κακές γλώσσες, η σχετική συνεννόηση είχε γίνει με τον Τζέιμς Σταυρίδη και όχι με την έδρα Καραμανλή…

Στο Brookings με διερμηνεία

Το Σικάγο (λέγε με Τζον Κάλαμος και Εθνική Ασφαλιστική) δεν θα είναι η μόνη στάση του πρωθυπουργού στον δρόμο προς τον Λευκό Οίκο. Πληροφορούμαι ότι «ψήνεται» ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον. Καθώς και ότι ήδη κανονίζονται τα διαδικαστικά της διερμηνείας… Το αφήγημα περί καθαρής εξόδου από το μνημόνιο δεν αντέχει άλλο «τσαλάκωμα».

Πόσο μάλλον από μια πρωθυπουργική εμφάνιση ανάλογη με εκείνην στο πλευρό του Μπιλ Κλίντον τον Σεπτέμβριο του 2015 στη Νέα Υόρκη, που όλοι θα ήθελαν να ξεχάσουν…

Οι θεσμοί ξανάρχονται

Μια αποστολή περί τις 20 Οκτωβρίου, ακόμη μία μετά την αμερικανική Ημέρα των Ευχαριστιών και άλλη μία τον Δεκέμβριο προετοιμάζουν οι θεσμοί.

Eχω βάσιμες υποψίες –όπως και οι θεσμοί– ότι θα χρειαστούν κι άλλες μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, καθώς λίγοι παροικούντες την Ιερουσαλήμ πιστεύουν ότι η τρίτη αξιολόγηση θα έχει αίσια κατάληξη στο τέλος του χρόνου. Τυχαίο;

Eνόραση και σκεπτόμενη Αθηνά

Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοούσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος όταν είπε τα περί «ευρωπαϊκής ενόρασης» που απαιτείται να επιδείξει η Ελλάδα, αλλά υποψιάζομαι. Το λέω επειδή δεν θεωρώ τυχαίο το γεγονός ότι συναντήθηκε στο Προεδρικό με τον Προκόπη Παυλόπουλο σε μια εποχή που –για να το θέσω ψύχραιμα– η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας δεν περνάει τις καλύτερες μέρες της και οι Ευρωπαίοι αναμένουν από την Ελλάδα να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να χρησιμοποιήσει τους διαύλους με την Τουρκία για να περισώσει ό,τι περισώζεται. Εκεί αποδίδω και τα περί της ανάγκης η Αθήνα να ανακτήσει πρωτοβουλίες στο γεωπολιτικό πεδίο, που είπε ο Eλληνας επίτροπος. Πάντως, ο Αβραμόπουλος δεν έφυγε από το Προεδρικό με άδεια χέρια. Ο Παυλόπουλους του χάρισε με αφιέρωση το νέο του βιβλίο «Στο λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού: οι συμβολισμοί της σκεπτόμενης Αθηνάς». Ο καθένας με την ενόρασή του.

Καταλανικός σκεπτικισμός

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στις Βρυξέλλες για τα τεκταινόμενα στην Ισπανία με αφορμή τις εξελίξεις στην Καταλωνία. Κι αυτό, διότι, παρά τις επίσημες δηλώσεις, στο παρασκήνιο υπάρχει η εκτίμηση ότι ο Μαριάνο Ραχόι, με τη νομικίστικη προσέγγισή του γύρω από το ζήτημα, ουσιαστικά έπαιξε το παιχνίδι των Καταλανών αυτονομιστών.

Λάθος θεωρούν και από την πλευρά των Σοσιαλιστών το γεγονός ότι ο Λουίς Θαπατέρο στο παρελθόν είχε διαπραγματευθεί με τους Καταλανούς ένα ειδικό καθεστώς προχωρημένης αυτονομίας που έκλεινε το μάτι και σε ομοσπονδιακό κράτος. Την ίδια ώρα, θεωρείται βέβαιο ότι το Podemos έπαιξε το παιχνίδι των αυτονομιστών για να κερδίσει πόντους από τους Σοσιαλιστές. Χάος.

Κωδικός μπουγάτσα

Οι περιοδείες, ειδικά στον Βορρά, μπορεί να αποβούν καταστροφικές για τη σιλουέτα. Πόσο μάλλον, όταν γίνονται στη γενέτειρα των Καραμανλήδων, όπου προφανώς δεν λυπούνται τις θερμίδες: Δύο μεσημεριανά –εκ των οποίων το ένα είχε βουβαλίσιο κρέας, λόγω της επαφής με εκτροφείς βουβαλιών– μπουγάτσα, μπίρες και τσίπουρα είχε –μεταξύ άλλων– το χθεσινό μενού της περιοδείας του Κυριάκου Μητσοτάκη και της συνοδείας του –οικοδεσπότης ο βουλευτής Σερρών Κώστας Αχ. Καραμανλής– στις Σέρρες. Λένε ότι η ομορφιά θέλει θυσίες. Η πολιτική ακόμα περισσότερες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή