Απαλλαγή Διώτη πρότεινε η εισαγγελέας για τη λίστα Λαγκάρντ

Απαλλαγή Διώτη πρότεινε η εισαγγελέας για τη λίστα Λαγκάρντ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλήρη απαλλαγή του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και γνωστού από την εξάρθρωση της 17 Ν εισαγγελικού λειτουργού Ιω. Διώτη, πρότεινε η εισαγγελέας του δικαστηρίου, στη δίκη του, που αφορούσε χειρισμούς του για τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ για την οποία είχε, επίσης παραπεμφθεί σε δίκη, ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η εισαγγελική λειτουργός, θεμελίωσε την πρόταση της περί απαλλαγής του Ιωάννη Διώτη σε σειρά επιχειρημάτων και στα δεδομένα, πως από τις ενέργειες ή παραλείψεις του δεν υπήρξε ζημία για το ελληνικό Δημόσιο, αφού «στη συνέχεια, όπως τόνισε, διενεργήθηκαν οι έλεγχοι, δεν προκλήθηκε παραγραφή και κατ’ επέκταση δεν στοιχειοθετείται η πράξη της απιστίας, αλλά μόνο με τη μορφή της απόπειρας».

Ομως κατά την εισαγγελέα του Δικαστηρίου, ούτε και η απόπειρα μπορεί να αποδοθεί στην Ιωάννη Διώτη, καθώς, όπως επεσήμανε, «δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο ότι γνώριζε πως θα επέλθει ελάττωση της δημόσιας περιουσίας.  Αλλωστε,  πρόσθεσε, παρέμεινε στη θέση αυτή μόνο 1,5 έτος και δεν γνωρίζουμε τί θα έκανε αν συνέχιζε τη θητεία του».

Παράλληλα, η εισαγγελέας ανέφερε, ότι ουσιαστικά ο Ιω. Διώτης ήταν εκείνος που διέσωσε τα 2.059 αρχεία, τη στιγμή που αντέγραψε το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ και το παρέδωσε στον επόμενο – μετά τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου- υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, κίνηση, η οποία κατά την εισαγγελέα, αναίρεσε κάθε έννοια δόλου.

Η εισαγγελέας Καλλιόπη Νταγιάντα, υποστηρίζοντας την απαλλαγή του πρώην συναδέλφου της, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «μόνον κάποιος αφελής θα έλεγε, ότι δεν έδωσε εντολή για να αποτρέψει τον έλεγχο, ενώ η λίστα ήταν σε γνώση άλλων προσώπων. Δεν ήταν μόνο ο Διώτης που γνώριζε για τη λίστα, έτσι ώστε να την καταστρέψει. Μόνο ένας ανόητος θα μπορούσε να πιστέψει ότι θα ματαίωνε τον έλεγχο», είπε χαρακτηριστικά.

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 24 Οκτώβρη οπότε και αναμένεται να εκφωνηθεί η απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή