Ο ΔΗΚΤΗΣ (8/10/17)

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕΤ ο Γιώργος Αρώνης

Ο Γιώργιος Αρώνης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, ανέλαβε τη θέση του προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Η Εκτελεστική Επιτροπή είναι το πλέον νευραλγικό όργανο της ΕΕΤ καθώς είναι αυτή που προετοιμάζει και εισηγείται τα θέματα που εισάγονται στο Διοικητικό Συμβούλιο για λήψη των τελικών αποφάσεων. Ο κ. Αρώνης, που σήμερα έχει υπό την ευθύνη του τις εργασίες λιανικής, επιχειρήσεων αλλά και το διεθνές δίκτυο της Alpha Bank, αναμένεται να συμβάλει στην προσπάθεια αναβάθμισης του ρόλου της ΕΕΤ που πραγματοποιείται το τελευταίο διάστημα. Η ΕΕΤ έχει ενισχύσει τον παρεμβατικό της ρόλο συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις θεσμικές διαβουλεύσεις για τα ζητήματα των τραπεζών όσο και ευρύτερα για θέματα που αφορούν την εγχώρια οικονομία. Σημειώνεται ότι το επιτελείο της ΕΕΤ είχε συνάντηση στο τέλος Σεπτεμβρίου με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όπου της παρουσιάστηκε αναλυτικά το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και η γενικότερη κατάσταση των τραπεζών, σε μια προσπάθεια να απαντηθούν οι ανησυχίες του ΔΝΤ για την ανάγκη ενός νέου AQR και να φτάσουμε στον πολυπόθητο συμβιβασμό ΔΝΤ-ΕΚΤ.

Υποχωρεί

ο ετήσιος στόχος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. Μετά το Ελληνικό, που μεταφέρθηκε στο 2018, την ίδια πορεία φαίνεται ότι ακολουθούν και οι αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΣΦΑ και ΟΛΘ. Ετσι ο ετήσιος στόχος των εσόδων υποχωρεί διαρκώς. Από 2,2 δισ. ευρώ που είχε τεθεί αρχικά, στα μέσα του έτους γλίστρησε στα 2,0 δισ. ευρώ και τώρα είναι στοίχημα εάν θα συγκεντρωθεί 1,7 δισ. ευρώ. Αυτό θα συμβεί μόνο με τη συνδρομή του ΔΑΑ, ο οποίος θεωρητικά, έως το τέλος του έτους, θα καταβάλει την πρώτη δόση από το τίμημα των 483 εκατ. ευρώ για την 20ετή παράταση του δικαώματος εκμετάλλευσης του αερολιμένα. Αν μάλιστα λάβει πίσω και τα 75 εκατ. ευρώ που ζητεί η Fraport, τότε ο στόχος περιορίζεται έτι περαιτέρω.

Κινήσεις εντυπωσιασμού

Δεν φοβούνται σε ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development τις προσφυγές που κατέθεσαν στο ΣτΕ οι δύο οικολογικές οργανώσεις κατά της απόφασης της Περιφέρειας Πειραιά που αποχαρακτηρίζει τα 37 στρέμματα του Ελληνικού ως δασική έκταση. Νομικοί παράγοντες έκαναν λόγο κυρίως για κινήσεις εντυπωσιασμού παρά ουσίας. Ακόμη θεώρησαν χωρίς σοβαρή νομική προοπτική την προσφυγή στο ΣτΕ περιοίκων του ακινήτου, με την οποία ζητείται να χαρακτηριστούν διατηρητέα διάφορα ακίνητα της έκτασης του πρώην ακινήτου στο Ελληνικό. Αυτό που θεωρούν ωστόσο σίγουρο είναι ότι αντίστοιχες κινήσεις θα υπάρξουν και στο μέλλον.

Η απόπειρα εξόντωσης της ελληνικής start up Beat σοκάρει τους ξένους

Ξένοι συνομιλητές της στήλης, ακόμα και γνώστες της σουρεαλιστικής ελληνικής πραγματικότητας, έχουν μείνει άναυδοι από την περίπτωση της Beat και της απόπειρας εξόντωσής της από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε αγαστή συνεργασία με το ΣΑΤΑ. Ενας εξ αυτών των συνομιλητών, ο πρέσβης της Ολλανδίας, Κάσπαρ Βέλντκαμπ, ένιωσε την ανάγκη να εκφράσει τo σάστισμά του δημοσίως. «Αυτό που συνέβη με την Beat είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικό με ό,τι συμβαίνει στο Ελληνικό», γράφει σε μήνυμά του. «Είναι απογοητευτικό ότι η Beat δεν έλαβε περισσότερη υποστήριξη από Ελληνες πολιτικούς. Οχι μόνο επειδή έχει συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών ταξί, όπως αναγνωρίζουν πολλοί από τους πελάτες της εφαρμογής. Αλλά και επειδή, με την Beat, επιτέλους βλέπουμε μία ελληνική start up που προσελκύει διεθνές ενδιαφέρον και επενδυτές. Η Ελλάδα χρειάζεται πολύ περισσότερες τέτοιες επιχειρήσεις, που θα την κάνουν πιο ανταγωνιστική. Γνωρίζω πόσο ταλέντο υπάρχει στην ελληνική νεολαία – το βλέπουμε στο Orange Grove, τη θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας που ξεκίνησε η πρεσβεία μας. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι περήφανη για τη νέα γενιά επιχειρηματιών που παράγει!». Αμήν και πότε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή