Οι «χαμένοι» του προϋπολογισμού το 2018

Οι «χαμένοι» του προϋπολογισμού το 2018

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβαρύνσεις ύψους άνω του 1,8 δισ. ευρώ περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2018 για το σύνολο των φορολογουμένων. Στους «χαμένους» του 2018 είναι κυρίως οι ευπαθείς ομάδες, κυρίως οι μικροσυνταξιούχοι, καθώς θα περικοπεί δραστικά το ΕΚΑΣ, καταργείται η έκπτωση των ιατρικών δαπανών, ενώ μειωμένο θα είναι και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Οι επιβαρύνσεις αυτές όμως οδηγούν στον περαιτέρω περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος, εξέλιξη που ενδεχομένως να έχει αντίκτυπο και στα φορολογικά έσοδα, τα οποία ήδη έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα. Είναι ενδεικτικό ότι η υπερφορολόγηση σε συνδυασμό με τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές δημιούργησαν την «τρύπα» ύψους 1,7 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου και η οποία αναμένεται να διευρυνθεί στο τέλος του έτους και να φθάσει στα 1,86 δισ. ευρώ (προσχέδιο προϋπολογισμού 2018). Οι επιβαρύνσεις του 2018:

1. Καταργείται η έκπτωση κατά 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος με στόχο την εξοικονόμηση 121 εκατ. ευρώ.

2. Μειώνεται κατά 50% το ποσό που διατίθεται για το επίδομα θέρμανσης. Η μείωση θα αφορά τη χειμερινή σεζόν 2017-2018, που σημαίνει ότι το επίδομα είτε θα δοθεί σε πολύ λιγότερους είτε θα περιοριστεί για όλους κατά 50%. Εξοικονόμηση 47 εκατ. ευρώ

3. Κατάργηση της έκπτωσης φόρου κατά 1,5% που ισχύει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων με στόχο την εξοικονόμηση 68 εκατ. ευρώ.

4. Κατάργηση της έκπτωσης που ισχύει για τη βoυλευτική αποζημίωση και τη φοροαπαλλαγή των δικαστικών με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων κατά 44 εκατ. ευρώ.

5. Επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb, με βάση την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων.

6. Επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής θα ξεκινάει από 0,5 ευρώ για τα ξενοδοχεία με ένα ή 2 αστέρια και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και θα κλιμακώνεται μέχρι και τα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση για τα πεντάστερα ξενοδοχεία.

7.  Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Aπό την 1η-1-2018, στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο και Δωδεκάνησα (πλην Ρόδου και Καρπάθου, όπου ήδη οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ έχουν καταργηθεί), οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%.

Μόλις 85 εκατ. θα διατεθούν για ΕΚΑΣ

8. Μόλις 85 εκατ. ευρώ θα διατεθούν το 2018 για την καταβολή του ΕΚΑΣ, επίδομα το οποίο βάσει της συμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών θα καταργηθεί το 2019. Σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2017, το επίδομα αναμένεται να μειωθεί κατά 238 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τελικά να μοιραστούν 85 εκατ. ευρώ για όσους συνεχίσουν να το λαμβάνουν και την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του συστήματος Ηλιος (Αύγουστος 2017), ΕΚΑΣ λαμβάνουν 236.513 συνταξιούχοι, με τη μηνιαία δαπάνη να ανέρχεται σε 25,2 εκατ. ευρώ. Με την επιλογή της κυβέρνησης το 2017, η περικοπή που προβλέφθηκε στο μνημόνιο και στο μεσοπρόθεσμο να γίνει οριζόντια σε όλους κατά 50% χωρίς να αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια και να μη μειωθούν οι δικαιούχοι αλλά μόνο το ποσό, 189.297 άτομα λαμβάνουν ΕΚΑΣ 115 ευρώ τον μήνα, 35.262 χαμηλοσυνταξιούχοι λαμβάνουν 80,14 ευρώ κατά μέσον όρο τον μήνα, 10.784 άτομα λαμβάνουν 55,21 ευρώ τον μήνα, ενώ 1.167 χαμηλοσυνταξιούχοι λαμβάνουν ΕΚΑΣ 26,92 ευρώ.

Η μείωση του ΕΚΑΣ και η έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τα νέα προς διάθεση ποσά καθώς και τα νέα εισοδηματικά κριτήρια θα πρέπει βάσει και των μνημονιακών δεσμεύσεων να έχουν ολοκληρωθεί ώς τον Νοέμβριο, ώστε στο τέλος Δεκεμβρίου να πληρωθούν τα νέα ποσά, με τις συντάξεις Ιανουαρίου.

9. Αυστηρή εφαρμογή των θεσμών του rebate για τη δαπάνη φαρμάκου και του claw back για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγωνιστικά κέντρα με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών 188 εκατ. ευρώ.

10. Αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών στις ακαθάριστες αποδοχές με στόχο αύξηση εσόδων 53 εκατ. ευρώ για το 2018.

11. Επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων, με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και στην τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος θα επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής θα εξακολουθεί να επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτων.

12. Επέκταση για ένα χρόνο της εισφοράς στη ναυτιλία με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 107 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή