Εως τα τέλη του έτους η απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου

Εως τα τέλη του έτους η απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καθυστερήσεις, απρόοπτα και εν μέσω συγκέντρωσης συνταξιούχων έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας, συζητήθηκαν στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου οι προσφυγές 26 Σωματείων κατά του συνόλου του «νόμου Κατρούγκαλου» (σ.σ. ασφαλιστικό, ΕΦΚΑ, συντάξεις, μπλοκάκια κ.ά.). Ο πρόεδρος του ΣτΕ έδωσε προθεσμία μέχρι τις 6 Νοεμβρίου στους συνηγόρους προκειμένου να καταθέσουν τα υπομνήματά τους, ενώ η απόφαση δεν αποκλείεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο προσέφυγαν μεταξύ άλλων ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το Τεχνικό και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η ΑΔΕΔΥ αλλά και Ενώσεις αποστράτων αξιωματικών. Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός και αντίθετος σε σωρεία διεθνών συμβάσεων ο νέος ασφαλιστικός νόμος αλλά και οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τον υπολογισμό της βάσης ασφαλιστικών εισφορών των απασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών από 1-1-2017, την προθεσμία καταβολής από 1-1-2017 των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένων και ελεύθερων επαγγελματιών, και τον «κανονισμό Οικονομικής Οργάνωσης και Λογιστικής Λειτουργίας του ΕΦΚΑ.

Οι συνήγοροι των αιτούντων πέραν των νομικών επιχειρημάτων που ανέπτυξαν, υποστήριξαν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα 18.000 γιατροί, ενώ 2.750.000 συνταξιούχοι βρίσκονται σε τραγική κατάσταση μετά τις περικοπές των συντάξεών τους. Οι συνήγοροι των αποστράτων από την πλευρά τους, υπενθύμισαν τις αποφάσεις της Ολομέλειας που έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις των στρατιωτικών οι οποίοι υπάγονται σε ειδικό μισθολόγιο.

Οι συνήγοροι του Δημοσίου υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι το νέο ασφαλιστικό σύστημα αποσκοπεί στη δημοσιονομική εξυγίανση και εξασφαλίζει το μέλλον των συντάξεων.

Παρόντες για σύντομο χρονικό διάστημα στη συνεδρίαση ήταν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Δημ. Στρατούλης και η τέως πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η έναρξη της διαδικασίας καθυστέρησε κατά δύο ώρες, καθώς τέθηκε ζήτημα εξαίρεσης δύο εισηγητών, της Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου και του Σπυρίδωνα Μαρκάτη. Η κ. Χρυσικοπούλου διετέλεσε μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συνέταξε τον νέο ασφαλιστικό νόμο και ο κ. Μαρκάτης ήταν μέλος της Επιτροπής Σοφών. Η Ολομέλεια εξαίρεσε τελικώς την κ. Χρυσικοπούλου, ενώ ο κ. Μαρκάτης παρέμεινε στη σύνθεση. Εισηγητές ήταν επίσης οι σύμβουλοι Επικρατείας Γεώργιος Τσιμέκας και Αννα Καλογεροπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή