Συνεχίζεται η προσέγγιση Φατάχ – Χαμάς

Συνεχίζεται η προσέγγιση Φατάχ – Χαμάς

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοβουλίες για τη συμφιλίωση μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, που ελέγχει τη Δυτική Οχθη, και της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς που διοικεί τη Γάζα ύστερα από τον φονικό εμφύλιο του 2007, έχουν ληφθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, για να καταρρεύσουν σε σύντομο διάστημα. Αυτή τη φορά, όμως, φαίνεται ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για υπέρβαση του σχίσματος.

Την Τρίτη συνεδρίασε για πρώτη φορά ύστερα από τρία χρόνια η παλαιστινιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ράμι αλ Χαμντάλα στην πόλη της Γάζας. Είχε προηγηθεί η απόφαση της Χαμάς να παραδώσει τη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή τη φορά το Ισραήλ επέτρεψε την είσοδο των Παλαιστινίων υπουργών στη Γάζα. Βεβαίως, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν παρέλειψε να ζητήσει τη διάλυση της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς και την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από όλες τις παλαιστινιακές δυνάμεις. Το γεγονός, όμως, ότι δεν εμπόδισε το παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο, έχει τη σημασία του.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος AlMonitor εκτιμά ότι ενδεχόμενη υπονόμευση της ενδοπαλαιστινιακής προσέγγισης από το Ισραήλ θα συνιστούσε ευθεία προσβολή κατά της Αιγύπτου και του προέδρου της, Αμπντελφατάχ Σίσι, ο οποίος προσωπικά έχει προωθήσει την αποκατάσταση των σχέσεων Φατάχ και Χαμάς. Από την οπτική γωνία του Καΐρου, το χάσμα μεταξύ Δυτικής Οχθης και Γάζας αποτελεί ένα πρόσκομμα που πρέπει να ξεπεραστεί ώστε να επιτευχθεί ουσιώδης διπλωματική πρόοδος στο Παλαιστινιακό. Το καίριο ζήτημα, ωστόσο, που θα καθορίσει την πορεία των διαπραγματεύσεων είναι εάν η Χαμάς είναι διατεθειμένη να παραδώσει στον Αμπάς τον έλεγχο ασφαλείας της Γάζας. Γιατί ναι μεν παρέδωσε τη διοίκηση της περιοχής στην Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά διατηρεί τον έλεγχο των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή