Πώς θα αποζημιωθούν οι πληγέντες από την πετρελαιοκηλίδα

Πώς θα αποζημιωθούν οι πληγέντες από την πετρελαιοκηλίδα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αύξηση κεφαλαίου θα προχωρήσει άμεσα το Διεθνές Κεφάλαιο Αποζημίωσης Ζημιών Ρύπανσης από Πετρέλαιο γνωστό ως IOPC Funds και ειδικότερα το Fund 1992, προκειμένου να συγκεντρώσει τους απαραίτητους πόρους ώστε να καλύψει τα κόστη της απορρύπανσης και των αποζημιώσεων για την πετρελαιοκηλίδα του «Αγία Ζώνη ΙΙ». Πρόκειται για τη διαδικασία που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις από τη διεθνή σύμβαση. Αυτό εξηγεί στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του IOPC, Ζοζέ Μάουρα, που βρέθηκε στην Αθήνα με σκοπό να διαβεβαιώσει όλους τους εμπλεκομένους πως το Ταμείο θα ανταποκριθεί στον ρόλο του αλλά και για να κάνει μια πρώτη εκτίμηση του ύψους των ζημιών. Ο Μάουρα έχει στη διάθεσή του δύο ταμεία: το Fund 1992 που μπορεί να συγκεντρώσει και να διαθέσει έως 287 εκατ. και το Supplementary Fund που εμπλέκεται μόνον εάν εξαντληθεί το παραπάνω ποσό, κάτι που δεν εκτιμά πως θα συμβεί.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να προσδιοριστεί έστω και κατά προσέγγιση το κόστος, αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι πως είναι μεγαλύτερο από αυτό για το περιστατικό του ανεφοδιαστικού του δεξαμενόπλοιου “Αλφα Ι” το οποίο βυθίστηκε τον Μάρτιο του 2012 στον κόλπο της Ελευσίνας», σημειώνει. Σύμφωνα με τον Ζοζέ Μάουρα, οι αποζημιώσεις για εκείνο το περιστατικό ήταν της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ. Σημειώνει, πάντως, πως οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν ανεξάρτητα από την αιτία που προκάλεσε το περιστατικό.

Σε κάθε περίπτωση, το εύρος της ρύπανσης και ο μεγάλος αριθμός των πληγέντων είναι και ο λόγος που το IOPC αποφάσισε να ανοίξει στην Ελλάδα Γραφείο Αιτήσεων για Αποζημιώσεις και να μη χειριστεί το θέμα μόνον με συνεργαζόμενα νομικά γραφεία. «Θα είμαστε εδώ πιθανότατα για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια» σημειώνει, καθιστώντας σαφές πως η διαδικασία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από όσο ίσως πολλοί αναμένουν. Οσον αφορά την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, εξηγεί πως αυτοί οι πόροι θα προέλθουν όπως προβλέπεται από τις πετρελαϊκές βιομηχανίες των χωρών-μελών του IOPC που εισάγουν πετρέλαιο. Αλλά οι δέκα μεγαλύτεροι μέτοχοι (από 145 κράτη συνολικά) καλύπτουν το 75% του συνόλου των κεφαλαίων. Να σημειωθεί πως το IOPC θα καλύψει όλες τις αποζημιώσεις που θα εγκριθούν αφού πρώτα εξαντληθούν τα 6,4 εκατ. δολ. στα οποία ανέρχεται η κάλυψη του P&I Club (Lodestar) που έχει ασφαλίσει την αστική ευθύνη του πλοιοκτήτη.

Το IOPC, όπως αναφέρει στην «Κ» ο επικεφαλής του, θα πληρώσει τόσο το κόστος της απορρύπανσης της επιφανείας της θάλασσας, των ακτών και των σκαφών και εγκαταστάσεων όσο και τις οικονομικές ζημίες που υπέστησαν οι επιχειρήσεις, εφόσον αποδεικνύονται. Επειδή πολλές από τις έμμεσες ζημίες ενδέχεται να χρειαστεί χρόνος για να διαπιστωθούν, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση ακύρωσης κρατήσεων ξενοδοχείων στο μέλλον ή στα μειωμένα έσοδα επιχειρήσεων εκμετάλλευσης αιγιαλών, ο Ζ. Μάουρα αναμένει πως το ελληνικό γραφείο θα δέχεται αιτήσεις αποζημιώσεων. Στο γραφείο του IOPC θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προμηθεύονται πρότυπα αιτήσεων και να λαμβάνουν οδηγίες και βοήθεια και για τα αποδεικτικά στοιχεία που θα χρειαστεί να προσκομίζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή