Εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας, λέει η Κομισιόν

Εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας, λέει η Κομισιόν

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη στιγμή που ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αρνείται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι είναι εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας και δεν έχει λόγο εμπλοκής, μία άλλη χώρα, η Ελβετία, είναι σε επαφή και με τις δύο πλευρές.

Το υπουργείο Eξωτερικών της Ελβετίας δήλωσε χθες έτοιμο να στήσει πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ ισπανικής και καταλανικής κυβέρνησης για να αρθεί το αδιέξοδο. Αλλωστε, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο πρόεδρος της Καταλωνίας μέσα στην εβδομάδα ζητούσε ευρωπαϊκή μεσολάβηση τονίζοντας «πως οι Βρυξέλλες δεν γίνεται να κοιτάζουν από την άλλη». Και η αλήθεια είναι ότι από την περασμένη Δευτέρα με την ιδιαίτερα προσεκτική δήλωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, στην οποία τόνιζε ότι είναι ένα εσωτερικό θέμα που χρειάζεται ενότητα και σταθερότητα καλώντας τους πρωταγωνιστές να περάσουν από τη σύγκρουση στον διάλογο, η Επιτροπή δεν έχει πει πολλά περισσότερα.

Τίμερμανς, Ετινγκερ

Την περασμένη Τετάρτη, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε ξανά ότι είναι εσωτερικό θέμα και ότι καθήκον κάθε κυβέρνησης είναι να υποστηρίξει τον νόμο, κάτι που «απαιτεί μερικές φορές την ανάλογη χρήση βίας». Επίσης, ο Γερμανός επίτροπος Γ. Ετινγκερ δήλωνε σε συνέντευξή του πως η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και ότι «ένας εμφύλιος πόλεμος ξεκινάει στη μέση της Ευρώπης», προσθέτοντας ότι «ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ Βαρκελώνης και Μαδρίτης», χωρίς να αναφέρει κάποια ευρωπαϊκή ανάμειξη. Αυτό που συζητείται πίσω από κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες είναι κατά πόσον η Καταλωνία μπορεί να είναι το πρώτο κομμάτι από ένα ντόμινο που μπορεί να φέρει τεκτονικές αλλαγές σε όλη την Ε.Ε. Και αυτό δημιουργεί μεγάλη ανησυχία.

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φερχόφσταντ, Βέλγος Φλαμανδός ο ίδιος, το είπε με τον πιο απλό τρόπο. «Το μέλλον της Καταλωνίας, όπως και της δικής μου Φλάνδρας, δεν βασίζεται σε μια βίαιη απόσχιση». Και η αλήθεια είναι ότι διασπαστικές τάσεις δεν υπάρχουν μόνο στην Καταλωνία. Η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο είναι μερικές από τις χώρες που δεν θέλουν να ενισχύσουν καμία τέτοια τάση και σίγουρα δεν βρίσκονται στο πλευρό των Καταλανών. Ομως αν η Καταλωνία γίνει ανεξάρτητη, η Ε.Ε. ξεκαθαρίζει επανειλημμένως ότι θα βρεθεί και εκτός από την Ε.Ε. και ότι θα πρέπει να κάνει αίτηση για την ένταξή της από την αρχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή