Άγγελος Στάγκος ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ

Το «διάβασμα» της ελληνικής κοινωνίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τ​​ο «αυτή είναι η Ελλάδα» του Κ. Σημίτη μέσα στη Βουλή αποτυπώθηκε με μεγάλη ακρίβεια στο δημοψήφισμα του 2015, όπου παρά το ακατάληπτο του ερωτήματος οι Ελληνες πολίτες σε πλειοψηφία περίπου 62%, έναντι 38%, ψήφισαν ουσιαστικά κατά της Ευρώπης, κατά του εκσυγχρονισμού, κατά των μεταρρυθμίσεων και υπέρ της συνέχισης του μοντέλου που οδήγησε τη χώρα σε χρεοκοπία. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 που ακολούθησαν, επιβεβαίωσαν με το γνωστό αποτέλεσμα τη βούλησή τους.

Αρκετοί θεωρούν ότι από τότε τα πράγματα έχουν αλλάξει και ιδιαίτερα η νοοτροπία που χαρακτήριζε την ελληνική κοινωνία πριν από ακριβώς δύο χρόνια. Πιστεύουν ότι το μεγάλο πάθημα της κρίσης έγινε μεγάλο μάθημα και στηρίζουν την άποψή τους στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πρώτη στην πρόθεση ψήφου τη Νέα Δημοκρατία και με σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μακάρι να έχουν δίκιο αλλά αυτό θα διαπιστωθεί στις επόμενες εκλογές, όποτε γίνουν. Πιθανώς περί το φθινόπωρο του 2018, ίσως το 2019 με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης, ενδεχομένως και νωρίτερα, όπως ακόμη υποστηρίζει η Ν.Δ.

Κρίνοντας ωστόσο από τη συμπεριφορά του Αλ. Τσίπρα, των υπουργών του και των στελεχών των δύο κυβερνητικών κομμάτων, οι Συρανέλ δεν πιστεύουν ότι η ελληνική κοινωνία άλλαξε νοοτροπία τα δύο τελευταία χρόνια ή έστω έγινε στοιχειωδώς πιο ορθολογική. Αν το πίστευαν, θα περιόριζαν κάπως την ακατάσχετη μπουρδολογία, θα επιζητούσαν με λόγια και με πράξεις τη συναίνεση, θα ήταν πιο φειδωλοί στις υποσχέσεις, θα φρόντιζαν να προχωρήσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των δεσμεύσεων που ανέλαβαν με την υπογραφή τους. Θα προσπαθούσαν, τέλος πάντων, να φέρουν στα συγκαλά του αυτό το 62% που ζει με φαντασιώσεις, αρνείται να προσαρμοστεί στους νέους καιρούς, αισθάνεται βολεμένο ή προτιμά το βάλτωμα. Με την ταυτόχρονη ελπίδα ότι το «μάννα» θα ξαναπέσει από τον ουρανό.

Η αλήθεια είναι ότι, όπως δείχνουν οι εμπειρίες των τελευταίων ετών, ο Αλ. Τσίπρας και οι δικοί του μπορεί και να «διαβάζουν» καλύτερα και πιο σωστά την ελληνική κοινωνία από όσους πασχίζουν να πείσουν με βάση τη λογική, τη γνώση και την επισήμανση αυτών που συμβαίνουν στη χώρα και διεθνώς. Να «διαβάζουν» δηλαδή ότι ο λαός στην πραγματικότητα θέλει το «πελατειακό» κράτος (αφού τιμώρησε ΠΑΣΟΚ, κυρίως, και Ν.Δ., όταν δεν είχαν πια τη δυνατότητα να το προσφέρουν), οπότε ικανοποιούν με κάθε τρόπο την επιθυμία του. Να «διαβάζουν», ας πούμε, ότι ο λαός αδιαφορεί πλήρως για την εκπαίδευση και το αρρωστημένο καθεστώς που επικρατεί σ’ αυτήν, οπότε κάνουν τα πάντα (με το άσυλο, τους «αιώνιους» φοιτητές, την αποφυγή της αξιολόγησης κ.λπ.) για να το διαιωνίζουν. Να είναι πεισμένοι επίσης ότι ο μέσος Ελληνας αισθάνεται πολύ καλά ή δεν έχει καμία όρεξη να αντιδράσει στη βία των φασιστο-μπαχαλάκηδων, στην ανοχή της αστυνομίας απέναντί τους, στις καταλήψεις και στους βανδαλισμούς, στην κάλυψη με γκράφιτι όλων των κτιρίων των πόλεων, στη μιζέρια της καθημερινότητας και ιδιαίτερα στην αναποτελεσματικότητα και ανικανότητα της διοικητικής μηχανής.

Αφού λοιπόν έτσι «διαβάζουν» την ελληνική κοινωνία οι Συρανέλ, είναι λογικό να πολιτεύονται ανάλογα. Με προσλήψεις στο Δημόσιο και διατήρηση της αναποτελεσματικότητάς του, με αντιδράσεις απέναντι στις επενδύσεις, με χάδια στους πιο αναχρονιστικούς συνδικαλιστές συντεχνιών, με ψηφοθηρικούς νόμους που διευκολύνουν ή δυσκολεύουν εκεί που στοχεύουν, με μεθοδευμένη, αλλά άδικη αναδιανομή εισοδήματος. Αν ξέρουν τι κάνουν, θα αποδειχθεί πάλι στην κάλπη, όμως μη στοιχηματίζετε στην εξαφάνισή τους.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ