Γέλεν και Τραμπ ενισχύουν την ισοτιμία του δολαρίου

Γέλεν και Τραμπ ενισχύουν την ισοτιμία του δολαρίου

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν, που υποδηλώνουν τη διάθεση της αρμόδιας επιτροπής για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ για περαιτέρω σταδιακή άνοδο των επιτοκίων παρά τη διατήρηση περιορισμένων πληθωριστικών πιέσεων, συνεχίζουν να επηρεάζουν τις αγορές, ωθώντας τα επιτόκια των αμερικανικών κυβερνητικών ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα και ενισχύοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για το δολάριο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της κ. Γέλεν –οι οποίες έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα και ήταν σε συμφωνία με την επίσημη ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μετά τη λήξη της τελευταίας συνεδρίασης της FOMC στις 20 Σεπτεμβρίου– η διατήρηση περιορισμένων πληθωριστικών πιέσεων τους τελευταίους μήνες στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες. Δεδομένου ότι η διατήρηση χαμηλών επιτοκίων για μεγάλο χρονικό διάστημα ενέχει κινδύνους για την οικονομία, η οποία παραμένει σε πορεία ανάπτυξης, δεν θα ήταν συνετό –σύμφωνα πάντα με την επικεφαλής της Fed– η τράπεζα να αναμένει άνοδο του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% πριν προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Παράλληλα, οι εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση που προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ και δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, είναι θετικές. Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, το οποίο προβλέπει φορολογική μείωση 1,7 τρισ. δολ. τα επόμενα δέκα χρόνια (έναντι περίπου 2-3 τρισ. που υπολογίζονται οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η αμερικανική κυβέρνηση), ενισχύοντας την αισιοδοξία της αγοράς για τελική έγκριση του φορολογικού νομοσχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία μέχρι το τέλος του έτους. Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της αγοράς για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων τους αμέσως επόμενους μήνες, με την προθεσμιακή αγορά να τιμολογεί με πιθανότητα 75% το ενδεχόμενο αύξησης 25 μ.β. τον Δεκέμβριο έναντι 70% περίπου πριν από μία εβδομάδα και 35% στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ως απόρροια των ανωτέρω, ο δείκτης του αμερικανικού δολαρίου, ο οποίος αποδίδει την αξία του νομίσματος έναντι των νομισμάτων των έξι σημαντικότερων εμπορικών εταίρων, κινήθηκε ανοδικά τις τελευταίες ημέρες, προσεγγίζοντας υψηλά επτά εβδομάδων. Εναντι ενός πιο ισχυρού δολαρίου, η ισοτιμία ευρώ/δολ. έχασε έδαφος τεστάροντας επίπεδα κάτω από την περιοχή του 1,1700 τις τελευταίες ημέρες, που αποτελούν τα χαμηλότερα από τα μέσα Αυγούστου. Σε εβδομαδιαία βάση η ισοτιμία υποχώρησε περίπου 1% ενώ από τις αρχές του έτους συνεχίζει να καταγράφει κέρδη ύψους 11,5%.

*Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή