Η 27η επέτειος για την Επανένωση της Γερμανίας γιορτάστηκε στην Αθήνα με ρυθμούς ραπ

Η 27η επέτειος για την Επανένωση της Γερμανίας γιορτάστηκε στην Αθήνα με ρυθμούς ραπ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Για τα λάθη που θα κάνω κατά την εκφώνηση του λόγου μου, μην κατηγορήσετε εμένα αλλά τη δασκάλα των ελληνικών μου», είπε χαριτολογώντας ο νέος Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα Γενς Πλέτνερ, στη δεξίωση που έγινε για την 27η επέτειο της Επανένωσης της Γερμανίας την περασμένη Τετάρτη. Και μετά διάβασε ένα κείμενο στα ελληνικά, με γερμανικό περφεξιονισμό, δείχνοντας ότι θα μάθει απταίστως την γλώσσα μας μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ο διπλωμάτης παρέδωσε τα διαπιστευτήριά του, στα τέλη Ιουλίου και η εορτή την περασμένη εβδομάδα ήταν ουσιαστικά η πρώτη μεγάλη επίσημή του εκδήλωση στην πρεσβευτική κατοικία.

Εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, ξένων διπλωματικών αποστολών, μέλη της πολυάριθμης γερμανικής κοινότητας στην Αθήνα, που έδωσαν το «παρών», άκουσαν τον κ. Πλέτνερ να υπογραμμίζει πως «επειδή έχουμε μάθει τα μαθήματα της Ιστορίας μας, ο στόχος μας δεν μπορεί να είναι μια γερμανική Ευρώπη, αλλά μια ευρωπαϊκή Γερμανία».

Αναφερόμενος στην ενοποίηση και στην πτώση του σιδηρού παραπετάσματος, τόνισε ότι «για τους Γερμανούς είναι μια ημέρα βαθιάς ευγνωμοσύνης προς όλους όσοι στάθηκαν στο πλευρό μας στους κρίσιμους μήνες που οδήγησαν στην ενοποίηση». Ο πρέσβης ανέφερε πως είναι η πρώτη φορά που αυτή η επέτειος εορτάζεται στην Ελλάδα και πως η χώρα μας ήταν από εκείνες που έσπευσαν από την αρχή να στηρίξουν την ενοποιημένη Γερμανία.

Η μεγαλύτερη έκπληξη της βραδιάς, ωστόσο, ήταν η μουσική, η οποία μάλιστα ακουγόταν σε ανεβασμένα ντεσιμπέλ. Πρωταγωνιστής ήταν ο Jaysus, δημοφιλής Γερμανός ράπερ με ελληνική καταγωγή. Οι στίχοι του καταπιάνονται με την καθημερινότητα και εμπειρίες από τη ζωή του ως Ελληνα στη Γερμανία. Εχει κυκλοφορήσει έξι προσωπικούς δίσκους και έχει συνεργαστεί με πολλούς Γερμανούς ράπερ. Τα βιντεοκλίπ του στο YouTube μετρούν εκατομμύρια προβολές. Ο Jaysus τραγούδησε μαζί με τον φίλο και συνεργάτη του, τον Toon, που είναι επίσης Ελληνας της Γερμανίας. Οταν δεν είχε το μικρόφωνο στο χέρι, φρόντισε για τις μουσικές επιλογές που ήταν ποπ και ραπ με κάποια ελληνικά διαλείμματα. Εκτός από τον ράπερ εμφανίστηκε και η Underground Υouth Orchestra που ιδρύθηκε το 2010 και πήρε το όνομά της από το υπόγειο όπου έκαναν πρόβες τα μέλη της. Με κινητήρια δύναμη την Ευσταθία Παπαγεωργοπούλου και τον Κώστα Ηλιάδη, αποτελείται από 45 σπουδαστές μουσικής, ηλικίας 10-24 ετών.

To φαγητό που περίσσεψε από τη δεξίωση διατέθηκε σε ανθρώπους που το είχαν ανάγκη μέσα από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «ΜΠΟΡΟΥΜΕ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή