Ανηφορικός ο δρόμος για Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ

Ανηφορικός ο δρόμος για Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον μύθο του Σισύφου προσομοιάζει η προσπάθεια του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα για την ανάταξη του πολιτικού κλίματος, παρά την απόπειρα του Μεγάρου Μαξίμου να μεταδώσει την εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάμπτει και μπορεί να ξεφύγει από τη στρατηγική του «δεύτερου κόμματος», όποτε τελικά και εάν πραγματοποιηθούν οι προσεχείς εκλογές.

Η κυβέρνηση το προηγούμενο τρίμηνο κινήθηκε σε ένα σχετικά ευνοϊκό περιβάλλον, αλλά η άνοδος που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις είναι οριακή (2,5% σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ το ποσοστό του προσεγγίζει μόλις το 17,5%). Και τούτο, παρά το γεγονός ότι κατά τη θερινή περίοδο: Πρώτον, με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης η χώρα εξήλθε από το καθεστώς της πλήρους αβεβαιότητας. Δεύτερον, λόγω του τουρισμού υπήρξε άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας. Τρίτον, κατεγράφη, κυρίως μέσω των επισκέψεων του Γάλλου προέδρου Εμ. Μακρόν και του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, μια εικόνα στήριξης της κυβέρνησης από τα εκτός Ελλάδος κέντρα εξουσίας.

Ομως, όλες οι ανωτέρω παράμετροι είναι συγκυριακές, ενώ, αντιθέτως, όπως παρατηρούν έμπειρα κομματικά στελέχη, αλλά και όπως προκύπτει από ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων του τελευταίου διαστήματος, ο κ. Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει ισχυρές αντίρροπες δυνάμεις που εκ των πραγμάτων υπονομεύουν την προσπάθεια ουσιαστικής ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον Λευκό Οίκο

Σε πολιτικό επίπεδο ο κ. Τσίπρας αναμένεται να πάρει ακόμη μια επικοινωνιακή ανάσα με την επικείμενη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο και τη συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά στη συνέχεια τον αναμένει Γολγοθάς. Η τρίτη αξιολόγηση εμφανίζεται ως πολιτικά διαχειρίσιμη καθώς δεν εμπλέκεται με εισπρακτικά μέτρα, ωστόσο εμπλέκεται σε τομείς που αγγίζουν τον αξιακό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το Δημόσιο, η ενέργεια, τα κόκκινα δάνεια και οι αποκρατικοποιήσεις.

Παράλληλα, αν και η κυβέρνηση μεταδίδει πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, η εμπειρία του παρελθόντος τη διαψεύδει, ενώ πλέον υπάρχουν και αντικειμενικά εμπόδια για την ταχεία ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης: αρχικά, οι διεργασίες για τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης είναι πιθανόν να καθυστερήσουν και να εκταθούν μέχρι τον Δεκέμβριο. Και, εν συνεχεία, παραμένει η αμφίσημη στάση του ΔΝΤ αναφορικά με το εάν θα συνεχίσει να μετέχει, με ποιο τρόπο και όρους και μέχρι πότε στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ομως, σε δεύτερο επίπεδο, ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει και «δομικά» εμπόδια στην προσπάθεια που καταβάλλει για την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως αναφέρεται, η αποσυσπείρωση του κόμματος –κινείται κάτω από το 50%– δεν είναι συγκυριακή αλλά έχει παγιωθεί. Μια μεγάλη μάζα του 35%, που είχε επιλέξει τον κ. Τσίπρα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, είχε στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ με την προσδοκία ότι το 2019 θα επιτύγχανε την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ομως, πλέον, η συντριπτική πλειονότητα του συγκεκριμένου εκλογικού σώματος αντιλαμβάνεται πως την επόμενη τριετία έχουν προσυμφωνηθεί νέα μέτρα, όπως η μείωση αφορολογήτου και συντάξεων, ενώ η ελληνική οικονομία θα παραμείνει υπό αυστηρή επιτροπεία και μετά τον Αύγουστο του 2018 που λήγει το τρέχον μνημόνιο. Επίσης, την επταετή περίοδο της κρίσης οι αξιακές κατευθύνσεις της ελληνικής κοινωνίας έχουν μεταβληθεί. Ετσι η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, που εδράζεται στο «μεγάλο» Δημόσιο, στη στήριξη των συντεχνιών και σε επιδοματικές πρακτικές, έχει καταστεί μειοψηφική.

Τέλος, η ίδια η εικόνα του κ. Τσίπρα είναι δύσκολα ανατάξιμη, όπως προκύπτει από το σταθερό προβάδισμα του προέδρου της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία. Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ, αλλά η προσπάθεια υπονομεύεται με τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις σε κρίσιμα θέματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις.

Τα εμπόδια

Παράλληλα, κυρίαρχη είναι η αίσθηση πως, ακόμη και σε πεδία στα οποία ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να «πάει μπροστά», αντιμετωπίζει προσκόμματα από το ίδιο το κόμμα του, όχι μόνο σε επίπεδο βάσης και μεσαίου στελεχικού δυναμικού, αλλά και από κορυφαία στελέχη, όπως oι κ. Π. Σκουρλέτης και Ν. Φίλης.

Σημειώνεται, τέλος, ότι με πυξίδα και την ανάλυση των μετρήσεων της κοινής γνώμης, σε μερική αναπροσαρμογή της στρατηγικής της προχωρεί η Ν.Δ. (στην τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κατέγραψε μικρή μείωση). Με δεδομένη την πολύ μεγάλη συσπείρωση που καταγράφει και με στόχο την αυτοδυναμία στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί άνοιγμα σε ευρύτερα στρώματα, όπως προκύπτει και από τη δομή με την οποία θα πραγματοποιηθεί το επερχόμενο συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, σταδιακά σε πρώτο πλάνο θα περάσει ο προγραμματικός λόγος της Ν.Δ. και σε δεύτερο η κριτική για τις αστοχίες και παραλείψεις της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή