Το ξεχωριστό Κοιμητήριο Κηφισιάς

Το ξεχωριστό Κοιμητήριο Κηφισιάς

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το νεκροταφείο είναι σίγουρα ένας τόπος διαφορετικός από τους συνήθεις πολιτισμικούς χώρους. Πρόκειται για έναν χώρο ο οποίος συνδέεται κατά βάση με όλους τους χώρους μιας πόλης ή μιας κοινωνίας ή ενός χωριού, καθώς κάθε άτομο, κάθε οικογένεια έχει συγγενείς στο νεκροταφείο». Αυτά έγραφε ο Μισέλ Φουκό το 1967, χωρίς βέβαια να έχει στο μυαλό του την εικόνα των άναρχων, ασχεδίαστων χώρων που εμφανίζουν πολλά νεκροταφεία σήμερα στην ελληνική πρωτεύουσα. Οχι όλα…

Η ιδιαιτερότητα του ιστορικού Κοιμητηρίου της Κηφισιάς αναγνωρίστηκε και επισήμως από τον πλέον αρμόδιο φορέα, την Ενωση για τα Σημαντικά Κοιμητήρια της Ευρώπης (Association of Significant Cemeteries of Europe – ASCE). Το Κοιμητήριο της Κηφισιάς στα Αλώνια συγκαταλέγεται πλέον στα Σημαντικά Κοιμητήρια της Ευρώπης, μια απόφαση που ανακοινώθηκε προχθές Πέμπτη στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της ASCE που πραγματοποιείται στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Ο Δήμος Κηφισιάς εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από τον αρχιτέκτονα και δημοτικό σύμβουλο κ. Πάνο Ραυτόπουλο και την υπεύθυνη του Κοιμητηρίου και προέδρου της Δημοτικής Ενότητας Κηφισιάς Ρένα Πολίτη. Χθες το απόγευμα οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στην Κηφισιά, καθώς και στο Κοιμητήριο, που βρίσκεται στην περιοχή Αλώνια, πολύ κοντά στο Αλσος Συγγρού.

Ο Δήμος Κηφισιάς δήλωσε υποψηφιότητα για ένταξη του δημοτικού κοιμητηρίου στα Σημαντικά Κοιμητήρια της Ευρώπης τον περασμένο Μάιο, έπειτα από πρόταση της Δημοτικής Ενότητας Κηφισιάς. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στην προσπάθεια ανάδειξης των τουριστικών πλεονεκτημάτων της βόρειας Αθήνας και της ένταξης της Κηφισιάς στον «χάρτη» των τουριστικών οδηγών. Τουριστικά ελκυστικό μπορεί να γίνει και το Κοιμητήριο του Αγίου Τρύφωνα, αφού όλο και περισσότεροι είναι οι τουρίστες παγκοσμίως που επισκέπτονται τα ιστορικά κοιμητήρια των πόλεων, απολαμβάνοντας την ιδιαίτερη φυσιογνωμία τους. Τα νεκροταφεία, άλλωστε, αποτελούν κι αυτά έναν «καθρέφτη» της ιστορίας και της ζωής μιας πόλης.

Η ASCE λειτουργεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και στους κόλπους της προβάλλονται 179 κοιμητήρια από 22 χώρες. Στη διαδρομή των σημαντικών κοιμητηρίων της Ευρώπης περιλαμβάνονται 65 κοιμητήρια από 20 χώρες, 105 διαδρομές με 927 σημεία. Μεταξύ των σκοπών της Ενωσης είναι η ανάδειξη των κοιμητηρίων, της ιστορικής τους αξίας, η αποτύπωση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Πέραν αυτών, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σχετικά με τη διαχείριση των κοιμητηρίων και την αξιοποίηση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών για την καταγραφή των μνημείων και τη συντήρηση και την ανάδειξή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή