Από το Νταβός… στη Νίκαια οι καινοτομίες του συνεδρίου

Από το Νταβός… στη Νίκαια οι καινοτομίες του συνεδρίου

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν θεωρητικά έπρεπε να επιλέξετε μόνο μία μεταξύ των ακόλουθων πολιτικών, ποια θα επιλέγατε; Μια πολιτική προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων ή μια προστατευτική πολιτική για την αγορά εργασίας; Θα μπορούσε να είναι ερώτηση-παγίδα αυτή που –μεταξύ άλλων– έθεσε η Ν.Δ. ηλεκτρονικά σε μέλη της και απλούς πολίτες, ενόψει της σημερινής πρώτης προσυνεδριακής εκδήλωσης στη Νίκαια με θέμα τους εργαζομένους και τους ανέργους. Το επιβεβαιώνει και η αντίδραση της κυβέρνησης που κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι φέρνει «ζούγκλα» στο εργασιακό τοπίο. Για την Πειραιώς η αντίδραση ήταν μάλλον καλοδεχούμενη. Κι αυτό, διότι ανάμεσα στις στοχεύσεις των ερωτηματολογίων, εκτός του να καταδειχθεί ότι τα πραγματικά διλήμματα πολιτικής δεν είναι όσο απλά φαίνονται, είναι να το προκαλέσουν, να συζητηθούν.

Αυτό που σίγουρα θα συζητηθεί είναι το στήσιμο και το ύφος των προσυνεδριακών, που ξεφεύγει από τις παραδοσιακές κομματικές διαδικασίες και παραπέμπει σε ανοικτό διάλογο και διαδραστικό στυλ συζήτησης, που θυμίζει πολύ Νταβός. Κι αυτό, διότι οι εκδηλώσεις δεν θα αναλώνονται σε μακρείς μονολόγους των ομιλητών – οι οποίοι θα είναι κατά πλειονότητα άνθρωποι που δεν έχουν σχέση ή δεν έχουν ξαναμετάσχει σε εκδηλώσεις της Ν.Δ., παρουσία κάθε φορά μόνο ενός αρμόδιου τομεάρχη του κόμματος. Τραπέζια, εξάλλου, των τυπικών πάνελ, δεν θα υπάρχουν. Οι ομιλητές θα κάθονται σε καρέκλες και θα κάνουν σύντομες τοποθετήσεις για να δοθεί χρόνος στις ερωτήσεις των ακροατών, κάποιες από τις οποίες θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά σε πραγματικό χρόνο.

Ο κανόνας ισχύει για όλους, συμπεριλαμβανομένου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Καρέκλα δεν θα υπάρχει ούτε για τον πρόεδρο της Ν.Δ. στη σκηνή των ομιλητών. Ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται μεταξύ των ακροατών και θα παρεμβαίνει όπου κρίνει. Ο συμβολισμός του προέδρου που ακούει και κατόπιν μιλάει είναι προφανής και εξυπηρετεί το μήνυμα που θέλει να περάσει η Ν.Δ. ότι θέλει να ακούσει την κοινωνία –ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης– και, πάντως, να μην αναλώσει την ευκαιρία του συνεδρίου σε κομματικά κηρύγματα από καθέδρας. Το κομματικό έχει ούτως ή άλλως σε μεγάλο βαθμό περάσει σε δεύτερη μοίρα στις προσυνεδριακές διαδικασίες – συμβολισμός που αναδεικνύει και το πολύχρωμο λογότυπο, απ’ το οποίο, όπως και στη ΔΕΘ, απουσιάζει το σήμα της Ν.Δ.

Το στίγμα στην πορεία προς το συνέδριο έδωσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος χρησιμοποίησε τα 43α γενέθλια της Ν.Δ., όχι μόνο ως βήμα για να αναφερθεί στην παρακαταθήκη των προκατόχων του, αλλά, κυρίως, προκειμένου να απευθύνει νέο προσκλητήριο σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως αν ψήφισαν Ν.Δ. στις προηγούμενες εκλογές. Οι πολίτες αυτοί απαντούν ήδη στα σχετικά με τις θεματικές των προσυνεδριακών ερωτηματολόγια που απευθύνει η Πειραιώς – οι απαντήσεις για την πρώτη αυριανή εκδήλωση είχαν ξεπεράσει την Πέμπτη τις 15.000 και τα αποτελέσματα της «ψηφοφορίας» θα παρουσιάζονται σε κάθε προσυνεδριακή.

Οι πρώτες απαντήσεις για τη σημερινή εκδήλωση στη Νίκαια, που αφορά την απασχόληση και την ανεργία, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κι αυτό, διότι οι επιδοματικές πολιτικές έρχονται τελευταίες στις προτιμήσεις για τη στήριξη των ανέργων, ενώ έδαφος κερδίζουν τα ειδικά κίνητρα για την πρόσληψή τους και τα στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης. Ταυτόχρονα, εννέα στους δέκα τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης ενός φιλικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Το προφίλ των συμμετεχόντων στο ερωτηματολόγιο συμπληρώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες (37,1%), υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα (18,9%) και υπάλληλοι του δημόσιου τομέα (20,1%). «Δουλειές, δουλειές, δουλειές» είναι το βασικό πρόταγμα του σχεδίου που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης στο Βελλίδειο, υπογραμμίζοντας ότι αυτές θα έρθουν μέσα από επενδύσεις και από τον ιδιωτικό τομέα. Και γι’ αυτές θα μιλήσουν σήμερα στη Νίκαια αυτοί που γνωρίζουν. Η επιλογή ομιλητών και από τον χώρο της αγοράς και της νέας επιχειρηματικότητας (Μάρκος Βερέμης-Upstream, Σπύρος Μαγιάτης-Workable, Μανώλης Βλάχος-Filora Organics) μόνο τυχαία δεν είναι.

Παιδεία και νέοι

Μεγάλο βάρος δίνεται και στη δεύτερη προσυνεδριακή, υπό τη θεματική ομπρέλα «Για τους νέους», που θα διεξαχθεί στις 21 Οκτωβρίου στην Πάτρα. Η Παιδεία αναμένεται να είναι βασικό θέμα συζήτησης, καθώς βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι γυρίζει τη χώρα στη δεκαετία του ’80 και έχει δεσμευθεί ότι η κυβέρνησή του θα καταργήσει τον νόμο Γαβρόγλου.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο πρόεδρος της Ν.Δ. προγραμματίζει παράλληλα να μιλήσει στην Πάτρα και σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για τον νόμο Γαβρόγλου. Δεν αποκλείεται, εξάλλου, στο εν λόγω προσυνέδριο να προσκληθεί και η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία προπηλακίστηκε (όπως και ο Αγγελος Συρίγος) την περασμένη Πέμπτη από ομάδα φοιτητών. Σκέψεις υπάρχουν να προσκληθούν ως ομιλητές δάσκαλοι που έχουν διακριθεί, για να μοιραστούν την προσωπική τους ιστορία, ενώ δεν αποκλείεται να προσκληθούν ακόμη η Βάσω Κιντή και ο Πάνος Τσακλόγλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή