Μέτωπο καθηγητών κατά της χρόνιας βίας στα πανεπιστήμια

Μέτωπο καθηγητών κατά της χρόνιας βίας στα πανεπιστήμια

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σημαντικό βήμα μπροστά κάνει η πανεπιστημιακή κοινότητα στο θέμα της βίας στα ΑΕΙ. Η στοχοποίηση του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Αγγελου Συρίγου και τα επεισόδια από μικρή ομάδα φοιτητών στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών εντείνουν την αγανάκτηση των πανεπιστημιακών, οι οποίοι προχωρούν σε σύμπηξη μετώπου κατά της χρόνιας, σχεδόν «θεσμοθετημένης», πληγής της βίας στα πανεπιστήμια.

Ειδικότερα, η συνεδρίαση της Συγκλήτου στο Πάντειο, την περασμένη Δευτέρα, όδευε προς την ολοκλήρωσή της όταν έγινε γνωστό ότι το ίδρυμα γέμισε με αφίσες στοχοποίησης του κ. Συρίγου, με τη λεζάντα στη φωτογραφία να γράφει: «Αυτός είναι ο φασίστας». «Χωρίς χρονοτριβή αποφασίσαμε να εκδώσουμε ψήφισμα καταδίκης της προσωπικής επίθεσης στον Αγγελο με φωτογραφία του, δίκην ρωμαϊκών προγραφών», λέει στην «Κ» η πρύτανης της Παντείου Ισμήνη Κριάρη, περιγράφοντας «την έντονη αγανάκτηση των πανεπιστημιακών για την απίστευτη επιδείνωση του ακαδημαϊκού κλίματος».

Το ίδρυμα ήταν ήδη ανάστατο με τις συνεχείς επιθέσεις κατά του κ. Συρίγου, ύστερα από το επεισόδιο που είχε ο καθηγητής τον περασμένο Φεβρουάριο και το οποίο πυροδότησε την κόντρα του με μειοψηφικές ομάδες. Τότε ο πανεπιστημιακός είχε επικρίνει δύο φοιτητές –όχι του Παντείου– που έκαναν αφισοκόλληση στους φρεσκοβαμμένους τοίχους του ιδρύματος, με αποτέλεσμα λίγο αργότερα μια άλλη μικρή ομάδα φοιτητών να τον ξυλοκοπήσει. Το επεισόδιο πήρε τη δικαστική οδό και ο πρώτος φοιτητής ήδη καταδικάστηκε, ενώ για αύριο 9 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί η δίκη δευτέρου.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων

Μόλις έγινε γνωστή η αφισοκόλληση, άμεσα υπήρξε πρωτοβουλία από πανεπιστημιακούς (καίριο ρόλο διαδραμάτισε ο Θανάσης Διαμαντόπουλος, καθηγητής στο Πάντειο) για τη δημιουργία μετώπου, ενώ γρήγορα ανακλαστικά επέδειξαν η Σύνοδος των Πρυτάνεων, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) Στάθης Ευσταθόπουλος, ΑΕΙ και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, που δέχθηκε την Τετάρτη τον κ. Συρίγο στο Προεδρικό Μέγαρο, ενισχύει με θεσμικό τρόπο την αγανάκτηση των ανθρώπων των ΑΕΙ. Ο κ. Παυλόπουλος φέρεται να μίλησε για «επιθέσεις από φασιστοειδή υποκείμενα που στρέφονται ευθέως εναντίον των ακαδημαϊκών ελευθεριών», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε την πρόθεση για την καταδίκη από όλα τα κόμματα της στοχοποίησης του πανεπιστημιακού. Μάλιστα, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ο κ. Παυλόπουλος επικοινώνησε και με την πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, που προπηλακίστηκε την Πέμπτη από μικρή ομάδα φοιτητών οι οποίοι με το «έτσι γουστάρω» ήθελαν το πρυτανικό συμβούλιο να δεσμευθεί υπέρ των αιτημάτων τους. Τα γεγονότα στην Πάτρα επίσης καταδικάστηκαν από την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Το Πάντειο, πάντως, έχει και άλλες ανοικτές πληγές, καθώς έχει τοιχοκολληθεί αφίσα σε κεντρικά σημεία του ιδρύματος η οποία στοχοποιεί όσους καθηγητές διδάσκουν σε σχολές της Αστυνομίας και του Στρατού. «Εμβληματικές μορφές του ιδρύματος, όπως ο Σάκης Καράγιωργας και ο Βασίλης Φίλιας, διατράνωναν πάντα υπέρ του ανοίγματος των διδασκόντων στο Πάντειο σε άλλες σχολές και δη τις εν λόγω, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ακαδημαϊκής αναβάθμισης του προγράμματος σπουδών τους», ανέφερε στην «Κ» η κ. Κριάρη.

Ωστόσο, η εκτεταμένη αφισοκόλληση κατά του κ. Συρίγου –όχι μόνο στο Πάντειο αλλά και στο Κουκάκι και στα Εξάρχεια– με μια αφίσα ακριβή (έχει τετραχρωμία) δημιούργησε ερωτήματα για τη χρηματοδότηση των ατόμων. Η αφίσα υπογράφεται από τους «Διαρρήκτες της Φοιτητικής Κουλτούρας» και είναι να απορούν (σχεδόν) όλοι για το ποιοι είναι οι αληθινοί διαρρήκτες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή