Θεσσαλική «συσπείρωση» για τα ιστορικά γεγονότα του 1917

Θεσσαλική «συσπείρωση» για τα ιστορικά γεγονότα του 1917

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εις την πόλιν μας διά δευτέραν χθες φοράν ελλείψει αλεύρου διενεμήθησαν διά δελτίων, αντί άρτου, όρυζα εις τους κατοίκους (…). Σήμερον δεν θα γίνη ουδεμία διανομή, ο κομισθείς δε ολίγος αραβόσιτος αλευροποιούμενος θα διανεμηθή αύριον εις τα πρατήρια (…) η κατάστασις εις το Πήλιον είναι η δεινοτέρα», έγραφε η εφημερίδα «Ταχυδρόμος» τον Φεβρουάριο του 1917 για το πρόβλημα επισιτισμού που αντιμετώπιζε ο Βόλος και το Πήλιο εξαιτίας του αποκλεισμού που είχαν επιβάλει Αγγλοι και Γάλλοι στα προϊόντα του θεσσαλικού κάμπου, προκειμένου να ασκήσουν πίεση ώστε να αρθεί η «ουδετερότητα» της Ελλάδας που είχε επιβληθεί από τον βασιλιά Κωνσταντίνο.

Είναι η εποχή του εθνικού διχασμού, ο Βενιζέλος έχει σχηματίσει την προσωρινή κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης, οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν στρατοπεδεύσει στη Βόρεια Ελλάδα, ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη με συγκρούσεις στο βαλκανικό μέτωπο και η Θεσσαλία γίνεται ο μοχλός πίεσης των συμμαχικών δυνάμεων. «Ο κόσμος υπέφερε λόγω του αποκλεισμού και των μεγαλοπαραγωγών που απέκρυπταν τα προϊόντα τους για να τα πουλήσουν στη μαύρη αγορά. Η πείνα έκανε τους ανθρώπους να αλευροποιούν τα πάντα, ακόμη και βότανα, όπως την αγριάδα, για να τραφούν», μας λέει η Μηλίτσα Ζαρλή-Καραθάνου, πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών.

Για πρώτη φορά πέντε θεσσαλικά πολιτιστικά σωματεία συνδιοργανώνουν τις «Διαθεσσαλικές εκδηλώσεις» για να διερευνήσουν και να συζητήσουν τα γεγονότα του 1917 με την επιστημονική εποπτεία του ομότ. καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χαράλαμπου Χαρίτου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν τον Απρίλιο από τα Τρίκαλα, χθες ολοκληρώθηκαν στη Λάρισα, ενώ ακολουθούν Βόλος και Καρδίτσα.

Η κατάληψη της Θεσσαλίας από τον γαλλικό στρατό συντελέστηκε τον Ιούνιο του 1917 και στον Βόλο συνάντησε ενθουσιώδη υποδοχή από τους υποστηρικτές του Βενιζέλου, αλλά παρά τις προσδοκίες το πρόβλημα του επισιτισμού δεν λύθηκε, όπως επισημαίνει η κ. Καραθάνου. Η παρουσία των Γάλλων γενικά υπήρξε ειρηνική, αν και επισκιάστηκε σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στη «Μάχη της Σημαίας» στη Λάρισα.

Στην ημερίδα που θα γίνει στο Τεχνικό Επιμελητήριο του Βόλου (13/10) θα γίνουν διαλέξεις για τον εθνικό διχασμό και τις επιπτώσεις του σε διάφορους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, την παρουσία των γαλλικών στρατευμάτων, την εκπαίδευση στον Βόλο του 1917, τον ρόλο Εκκλησίας και Πολιτείας και βέβαια το πρόβλημα του επισιτισμού που έθεσε τον πληθυσμό ανοχύρωτο στην επέλαση της ισπανικής γρίπης το 1918.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή