Το Κονκλάβιο (07/10/17)

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γράμμα από το Φανάρι

Ενα γράμμα με ιδιαίτερο βάρος έχει απευθύνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Για την ακρίβεια, πρόκειται για κατεπείγουσα εντολή να του παράσχει το ταχύτερο εξηγήσεις για την τρύπα των 8,5 εκατομμυρίων δολαρίων στα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής. Μαθαίνω ότι ο Βαρθολομαίος είναι ιδιαίτερα θορυβημένος από τις σχετικές αντιδράσεις στο πρόσωπο του Δημητρίου, που αρχίζουν να παίρνουν τη μορφή τσουνάμι στους κόλπους της ομογένειας. Σαν να μην έφτανε αυτό, ανησυχεί και για τις αποσχιστικές τάσεις που διαμορφώνονται, αλλά και για τον κόκκινο συναγερμό που έχουν σημάνει τα μαντάτα ότι 20 πρόεδροι κοινοτικών συμβουλίων της ομογένειας στη Φλόριδα, στο Σικάγο, στη Νέα Υόρκη, στο Κονέκτικατ και στην Καλιφόρνια προτίθενται να κλείσουν την οικονομική στρόφιγγα προς την Αρχιεπισκοπή και να μειώσουν, ή να διακόψουν την ετήσια οικονομική συνεισφορά τους. Ασφυξία για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής σημαίνει ασφυξία για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σαν να ακούω τα τύμπανα του πολέμου που θα επισπεύσουν τις εξελίξεις…

Η σουπιά και οι συμπτώσεις

Σε κάποιους θυμίζει το μελάνι της σουπιάς. Το ξαμολάει συχνά η κυβέρνηση για να εγκλωβίσει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Οπως την αντιπολίτευση, στην υπόθεση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου, το οποίο, πάντως, για την ώρα προκαλεί τριγμούς στην κυβερνητική πλειοψηφία. Πληροφορούμαι ότι η Ν.Δ. θα επιμείνει στη γραμμή της ανάγκης να διορθωθεί το νομοσχέδιο και θα καταθέσει και σχετικές προτάσεις. Μου λένε ότι αν αυτές περάσουν, θα το ψηφίσει (και ο Αδωνις).

Ενδιαφέρον υπάρχει και για τη στάση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο παρότι τάχθηκε υπέρ στη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή, υποτίθεται ότι το έκανε γιατί δεν είχε χαθεί η δεδηλωμένη και δεν είχαν ξεσπαθώσει οι διάφοροι Κατσίκηδες και Ζουράρηδες. Αρμόδια πηγή μου λέει ότι είναι ακόμα νωρίς για να διαμορφωθεί εικόνα. Πάντως, την ώρα που την ερχόμενη Τρίτη θα ψηφίζεται το επίμαχο νομοσχέδιο, η Φώφη Γεννηματά θα απουσιάζει σε περιοδεία στην Κρήτη. Ομολογώ ότι είναι σατανική η ομοιότητα με τις αντίστοιχες συνθήκες απουσίας της Φώφης που διαμορφώθηκαν κατά την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης τον Δεκέμβριο του 2015… Ακόμη πιο σατανική και δύσκολα πιστευτή η σύμπτωση…

Ετοιμάζουν ταξίδι

Θα μπορούσε να ζητήσει πτητικό επίδομα. Θα ’πρεπε, όμως, να το ζητήσει απ’ τον εαυτό του, άρα, δεν γίνεται. Αναφέρομαι στον Ευκλείδη Τσακαλώτο που πετάει την Κυριακή για το Λουξεμβούργο και μετά το Eurogroup επιστρέφει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, απ’ όπου θα πετάξει απευθείας για Ουάσιγκτον για τη σύνοδο του ΔΝΤ. Στην αμερικανική πρωτεύουσα θα μείνει τρία βράδια και δεν θα είναι μόνος. Θα τον συνοδεύσει ο Θόδωρος Μιχόπουλος, λίγα μόλις 24ωρα από την αποχώρησή του από τη θέση του προϊσταμένου του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Προσδεθείτε να απογειωθούμε.

«Και α και ου…»

Στους προσεκτικούς σχολιαστές δεν πέρασε απαρατήρητη μια αποστροφή του λόγου του προέδρου της Ν.Δ. στην ομιλία του στο Μενίδι για τα 43α γενέθλια της Ν.Δ., που εκλήφθηκε ως άνοιγμα στη ΔΑΠ. Λογικό, αφού οι ανακοινώσεις του Μητσοτάκη για τις φοιτητικές νεολαίες από το Βελλίδειο προκάλεσαν ρίγη σε όσους κατάλαβαν ότι θα καταργήσει τη ΔΑΠ. Δεν θα την καταργήσει βέβαια. Υποθέτω ότι θα το επιβεβαιώσει στην πανηγυρική εκδήλωση που ετοιμάζει η ΟΝΝΕΔ για τα πρώτα της γενέθλια από την επανίδρυσή της μεταξύ του τελευταίου Προσυνεδρίου στη Θεσσαλονίκη και του Συνεδρίου της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Εκεί ο Κυριάκος θα δώσει το «παρών», όπως και πολλά στελέχη της ΔΑΠ. «Και α και ου…»

Γλωσσάριο κωλοτούμπας

Οτι θα ψηφίσει Κυριάκο προανήγγειλε ο Θόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξή του. Δεν μου κάνει εντύπωση, αν και υποψιάζομαι ότι θα του έχει στείλει με αφιέρωση και το πρόσφατο βιβλίο του «Το γλωσσάριο της κωλοτούμπας». Εκεί, ο πρώην υπουργός χρησιμοποιεί τις λέξεις για να δείξει πώς οι «τυχάρπαστοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας» επιχειρούν μέσω αυτών την επιβολή μιας εθνικοσοσιαλιστικής κουλτούρας που υιοθετεί και προβάλλει «ό,τι πιο σάπιο και αναχρονιστικό υπάρχει στους ιδεολογικούς σκουπιδοτενεκέδες αυτής της χώρας». Σημειώνω, πάντως, ότι το βιβλίο ο Πάγκαλος το έχει στείλει εδώ και εβδομάδες στον Αδωνι Γεωργιάδη. Χωρίς αφιέρωση.

Απουσίες

Απών από την αυριανή πρώτη προσυνεδριακή διαδικασία της Ν.Δ. στη Νίκαια θα είναι ο σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του προέδρου της Ν.Δ. Δεν είναι, πάντως, από εκείνες τις απουσίες με νόημα, παρότι πολλοί θα το ήθελαν… Ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα βρίσκεται πολύ μακριά: Στην Κίνα, όπου έχει προσκληθεί από το πανεπιστήμιο Τσινγκ Χουά με την ιδιότητα του διδάσκοντος στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Θα μιλήσει σε εργαστήρι με θέμα την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τις προοπτικές και ευκαιρίες για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις. Υποψιάζομαι ότι, τουλάχιστον μέχρι να επιστρέψει, αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο δεν πρόκειται να ανακοινωθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή