Οι προτάσεις Σόιμπλε για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Οι προτάσεις Σόιμπλε για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O μετασχηματισμός του Μηχανισμού Στήριξης στο νέο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα βρεθεί στο επίκεντρο του αυριανού Eurogroup, ενώ υπάρχουν ακόμη αρκετά ζητήματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν ως προς τον ρόλο του οργανισμού.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ στην ομιλία της στο συνέδριο της κομματικής νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών στη Δρέσδη, τόνισε ότι στηρίζει τα σχέδια του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι το Βερολίνο δεν θα συναινέσει στη λεγόμενη «κοινοτικοποίηση» χρεών.

Αναφερόμενο στις προτάσεις, με τις οποίες ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών μεταβαίνει αύριο στο τελευταίο του Eurogroup, το περιοδικό Der Spiegel, επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου που προβλέπει τη σύσταση, από κοινού με το Παρίσι, ενός πανίσχυρου Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Στα σχέδια του Β. Σόιμπλε περιλαμβάνεται και η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε επαπειλούμενη χρεοκοπία χώρας-μέλους της ευρωζώνης, μια πρόταση με την οποία δεν μπορεί να συμφιλιωθεί το Παρίσι. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προκρίνει ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα δρα προληπτικά σε περίπτωση που μια χώρα δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει στο χρέος της. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι το μελλοντικό Ταμείο θα ελέγχει την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, παραγκωνίζοντας την Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται ότι στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup θα σηματοδοτήσει την έναρξη της διαδικασίας για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, η οποία θα επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες με προοπτική να υπάρξουν οι πρώτες οριστικές αποφάσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή