«Αγοράζουν» Ελλάδα ενόψει πολιτικής αλλαγής

«Αγοράζουν» Ελλάδα ενόψει πολιτικής αλλαγής

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτες ενδείξεις πως η ελληνική οικονομία μπορεί να γυρίσει είναι γεγονός αλλά θρυαλλίδα βελτίωσης του κλίματος θα είναι η στροφή προς μια κεντροδεξιά, πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις κυβέρνηση, εκτιμά ο επικεφαλής της Hayman Capital Management. 

Στον Kyle Bass αρέσει να συνδυάζει την δουλειά με την ψυχαγωγία. Γι αυτό και ο αμερικανός διαχειριστής κεφαλαίων και ιδρυτής της Hayman Capital Management, δεν φείδεται επισκέψεων στην Ελλάδα.

Του αρέσει τόσο ή χώρα όσο και οι προοπτικές της οικονομίας της. Όχι, δεν είναι θιασώτης των πολιτικών αυτής της κυβέρνησης. Πώς θα μπορούσε άλλωστε όντας γέννημα θρέμμα των κεφαλαιαγορών, σχολιάζουν όσοι τον έχουν γνωρίσει. Το τελευταίο του ταξίδι στην Αθήνα, από τα πολλά τα τελευταία λίγα χρόνια, ήταν πριν μια εβδομάδα. Λίγο πριν από αυτήν την τελευταία επίσκεψη είχε δημοσιεύσει μια ανοιχτή επιστολή στα διεθνή ΜΜΕ καλώντας το ΔΝΤ "να σταματήσει να τιμωρεί την Ελλάδα" στο οποίο μεταξύ άλλων το κατηγορούσε πως ζητά αδικαιολόγητα νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων . Και τώρα, μόλις γύρισε από την Αθήνα στο ράντσο του στο Ντάλλας, όπου και η έδρα της Hayman Capital, κάλεσε τον αρθρογράφο και αναλυτή του Bloomberg, Erik Schatzker και του μίλησε για την Ελλάδα, εξηγώντας του γιατί δηλώνει "Long" για την αγορά και τις τράπεζες.

Τί έχει δει λοιπόν ο Kyle Bass; Γιατί προτρέπει τους ομολόγους του να αγοράσουν τραπεζικές μετοχές ("Οι ελληνικές τράπεζες επιτέλους κάνουν πλέον όλα αυτά που πρέπει να γίνουν", δηλώνει χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως η αθροιστική τους κεφαλαιοποίηση ως προς το ΑΕΠ είναι από τις χαμηλότερες παγκοσμίως σε μια σαφή προτροπή προς τους επενδυτές να εξετάσουν πόσο υποτιμημένες είναι) και όχι μόνον; Θα έχει προφανώς χτίσει μεγάλες θέσεις, θα βιαστούν να πουν πολλοί, και επιχειρεί να στηρίξει την επένδυσή του αυτή. Είναι ασφαλώς μια πού καλή εξήγηση. Όμως η ανάλυση του σύμφωνα με την οποία η κυοφορούμενη αλλαγή κυβέρνησης σε έναν ορίζοντα 18 μηνών, όπως ο ίδιος εκτιμά, θα λειτουργήσει ευεργετικά στην αγορά έχει μια ευρύτερη σημασία. Προσέξτε: δεν λέει θα απογειωθεί η καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων ή ότι θα βελτιωθούν δραστικά τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Λέει πως τα πρώτα σημάδια (σ.σ. βλαστάρια τα αποκαλεί) της ανάκαμψης είναι ήδη γεγονός αλλά ότι θρυαλλίδα υπεραξιών και βελτίωσης του κλίματος θα είναι η στροφή προς μια κεντροδεξιά, φιλική προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις κυβέρνηση. Αναφέρεται ασφαλώς στις δημοσκοπήσεις που δίνουν διψήφια ποσοστιαία διαφορά πρόθεσης ψήφου στην αντιπολίτευση. Η εκτίμηση αυτή δεν είναι μόνον δική του. Μια σειρά παραγόντων των διεθνών αγορών κάνουν την ίδια ανάγνωση της πολιτικοοικονομικής πραγματικότητας στην Ελλάδα απλώς δεν την διατρανώνουν όπως ο 49χρνος Kyle Bass. Σε αντίθεση με το 2014, οπότε και πάλι σημάδι ανάκαμψης ήταν ορατά, τώρα η επερχόμενη πολιτική αλλαγή θεωρείται "πολλαπλασιαστής" και όχι όπως τότε "σήμα εξόδου" από ελληνικές θέσεις.

Στο εξωτερικό έχει αρχίσει να εμπεδώνεται η πεποίθηση πως στην Ελλάδα μπορεί να σημειωθούν μεγάλα κέρδη για τους επενδυτές ανάλογα με το παράδειγμα της Αργεντινής κατά την τελευταία διετία. "Η Ελλάδα θα μπορούσε να επανέλθει στο επίκεντρο του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος όπως και η Αργεντινή μετά την πτώση των λαϊκιστών της Κριστίνα Κίρχνερ και την επικράτηση του Μαουρίσιο Μάκρι", αναφέρουν πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων .

Σημειώνεται πως το χρηματιστήριο της Αργεντινής έχει ανακάμψει κατά 120% από τα τέλη του 2015, ο πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί δραστικά όπως και οι αποδόσεις των ομολόγων της. Ο Kyle Bass το λέει ξεκάθαρα: "Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει αυτή τη στιγμή την κατάλληλη ηγεσία αλλά πιστεύω πως κάτι σπουδαίο θα συμβεί στην Ελλάδα κατά την επόμενη διετία" λέει ο Kyle Bass και κάνει σαφή αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο και έχει συναντηθεί. Δεν είναι ο μόνος. Κορυφαία στελέχη μεγάλων ξένων funds όπως τα Blackrock, Norges, Blackstone, Pimco, Paulson, Brevan Howard, Capital, Schroder, Soros, KKR, Apollo, Monarch, Moore, Wellington, TPG, York Capital Anchorage, BMO Global Asset Management, Brookfield, Canyon, Carmignac, Centerbridge, Duet, Eaton Vance, Farallon, Fosun, Goldentree, ING Bank, Invesco, King Street, Lancaster, Marathon, Oakhill, Perry Capital, Spinnaker και πολλών ακόμα έχουν πραγματοποιήσει σειρά επαφών είτε στο Λονδίνο είτε στη Νέα Υόρκη είτε στην Αθήνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και οι μαρτυρίες είναι όλες θετικές εξ' όσων είναι σε θέση να γνωρίζει η αγορά.

Ιδού πως το εξηγεί και ο Bass "δεν γίνονται αυτή τη στιγμή αξιοσημείωτες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και αυτό που πιστεύω πως οφείλεται στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση. Οι διεθνείς επενδυτές χρειάζονται πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα πολιτική ηγεσία πριν αρχίσουν να τοποθετούνται ουσιαστικά και εκτιμώ πως τα επόμενα χρόνια θα γίνουν μερικές εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις".

Τι υπεραξίες μπορούν να βγουν από την Ελλάδα; Κατά τον Bass, και εφόσον τα πράγματα εξελιχτούν όπως πιστεύει, οι τραπεζικές μετοχές μπορούν να πολλαπλασιάσουν αρκετές φορές τα χρήματα όσων τις εμπιστευτούν αφού διαπραγματεύονται μόλις στο 25% με 30% της λογιστικής τους αξίας και η εμπειρία από την Πορτογαλία, την Ιρλανδία ή την Ισπανία δείχνει πως μπορούν να ανακάμψουν πάνω από το 100% της λογιστικής τους αξίας .

Ο Bass δηλώνει κατά της περαιτέρω λιτότητας (έχει άλλωστε αρθρογραφήσει επ΄αυτού) εξηγώντας πως οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν εν πολλοίς επιτευχθεί και εκτιμά ότι μια νέα κυβέρνηση με καλύτερη πολιτική δημοσίων δαπανών και μεταρρυθμίσεων θα μπορεί να διαπραγματευθεί χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα δίνοντας ανάσα στην οικονομία. Ότι δηλαδή ακριβώς ευαγγελίζεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εάν το σενάριο που περιγράφει ο Kyle Bass ευσταθεί μένει να φανεί πόσο έντονα ανοδικά θα αντιδράσουν άμεσα τα ελληνικά assets όταν διαφανεί καθαρότερα το πότε θα γίνουν εκλογές. Ο ίδιος πιστεύει περί το 20% με 30% μέσα σε λίγες συνεδριάσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή