Αλλαγές Κοντονή εν μέσω πολιτικής έντασης στο νομοσχέδιο για το φύλο

Αλλαγές Κοντονή εν μέσω πολιτικής έντασης στο νομοσχέδιο για το φύλο

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την Νέα Δημοκρατία να καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για το θέμα της φυλομετάβασης, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να εκφράζουν ενστάσεις και έντονο προβληματισμό, κυρίως για την δυνατότητα μείωσης του χρόνου ηλικίας στα 15 έτη, ώστε και ανήλικοι να μπορούν να κάνουν χρήση των διατάξεων του νόμου, καθώς και τις εκατέρωθεν διαθέσεις για πολιτική αντιπαράθεση να είναι αισθητές από την πρώτη στιγμή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής «σημάδεψε» την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για την «Νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου» στην Ολομέλεια, με μια πρώτη αλλαγή: Ειδικότερα, με τροποποίηση της τελευταίας στιγμής και προκειμένου να διασκεδάσει κυρίως τις ενστάσεις στους κόλπους της πλειοψηφίας, εισηγείται «αυστηροποίηση» της διάταξης για τους ανήλικους.

Αντί της αρχικής γενικόλογης πρόβλεψης για ενεργοποίηση επιστημονικής Επιτροπής του Αγλαΐα Κυριακού ώστε να αποφαίνεται για περιπτώσεις ανηλίκων, ο κ. Κοντονής (ο οποίος πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, είχε έκτακτη σύσκεψη με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ), στην «βελτιωτική» διάταξη κάνει λόγο για ειδική διεπιστημονική Επιτροπή που θα συσταθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας, και η οποία θα αποτελείται από γιατρούς των ακόλουθων ειδικοτήτων: παιδοψηχίατρος, ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος, παιδοχειρουργός, ψυχολόγος και εξειδικευμένος κοινωνικός λειτουργός. Αυτή η Επιτροπή θα εξετάζει τους ανήλικους που θα εκφράζουν τη βούληση για διόρθωση φύλου.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ Ν.Παναγιωτόπουλος αφού έκανε λόγο για προχειρότητα και σφάλματα στον τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση, εξέφρασε την διαφωνία του με το περιεχόμενο της κυβερνητικής πρότασης και κατέθεσε «προς δημόσια διαβούλευση» ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για το ζήτημα. Η πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει, μεταξύ άλλων, όχι απλώς τη βούληση του ατόμου, όπως εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως προϋποθέσεις για τη φυλομετάβαση, μια συνολική διαδικασία με δυνατότητα κρίσης μια φορά, με δύο στάδια εξέτασης στο δικαστήριο σε σύντομο διάστημα, και όριο ηλικίας τα 18 χρόνια.

«Προκαλείτε «προοδευτικό» θόρυβο. Υπάρχει κίνδυνος βλάβης στον κοινωνικό ιστό της χώρας από τον δήθεν προοδευτισμό σας» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της η κυρία Αννέτα Καββαδία εκ μέρους του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου έκανε λόγο για συντηρητικές αλλά και ακραίες, οπμοφοβικές απόψεις στο εσωτερικό της ΝΔ, και άσκηση κριτική σε Ενωση Κεντρώων και Κομμουνιστικό Κόμμα για τη στάση τους. «Η αντιπαράθεση που εξελίσσεται (ενν. για το συγκεκριμένο θέμα) γίνεται όχι μόνο για τις δεδομένες ιδεολογικές διαφορές, αλλά μεταξύ σκοταδισμού και σύγχρονων αντιλήψεων. Είναι μια μάχη για το αυτονόητο, για να βγουν κάποιοι άνθρωποι από το σκοτάδι στο φως» συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν νομοθετικές ρυθμίσεις για το γάμο και την τεκνοθεσία – εννοώντας, πιθανότατα, σχετικά με τα ομόφυλα ζευγάρια.

Είναι λάθος του ΣΥΡΙΖΑ να προωθεί νομοθετήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με συγκρουσιακή διάθεση και όχι με αναζήτηση συναινέσεων, σχολίασε ο Κ. Μπαργιώτας (ΔΗΣΥ). Και αφού προανήγγειλε κατάθεση προτάσεων για τροποποιήσεις διατάξεων του σχεδίου νόμου από το κόμμα του, δήλωσε ότι η ΔΗΣΥ ψηφίζει θετικά επί της αρχής. Δεν απέφυγε, πάντως, να σχολιάσει με επικριτικό τρόπο την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να έχει συγκυβερνήτη έναν συντηρητικό και αντιδραστικό εταίρο, και την ίδια στιγμή να καθυβρίζει δημοκρατικά κόμματα τα οποία στηρίζουν προοδευτικά νομοσχέδια.

«Εχουμε κατακτήσει το δικαίωμα της ψήφου κατά συνείδηση», είπε με τη σειρά του ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Αθ. Παπαχριστόπουλος. «Ναι μεν βάζει ασφαλιστικές δικλείδες το νομοσχέδιο, αλλά εμείς έχουμε διαφοροποιηθεί ως προς το ηλικιακό: Θέλουμε να διανύει το 18ο έτος της ηλικίας τους», όσοι θα έχουν δυνατότητα διόρθωσης φύλου, συμπλήρωσε ο κ. Παπαχριστόπουλος, καθιστώντας σαφές ότι δεν ικανοποιεί τους ΑΝΕΛ ούτε η σημερινή νομοθετική αλλαγή του κ. Κοντονή.

Εκτός από την ΝΔ, για διαφορετικούς λόγους καταψηφίζουν το νομοσχέδιο η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί ως αργά το βράδυ στη Βουλή, ενώ υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία επί του νομοθετήματος έχει προσδιοριστεί για αύριο το μεσημέρι.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή