Ταυτότητα φύλου: Παρασκηνιακό θρίλερ με το άρθρο 3

Ταυτότητα φύλου: Παρασκηνιακό θρίλερ με το άρθρο 3

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άρνηση των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ να υπερψηφίσουν το τρίτο άρθρο του νομοσχεδίου, επικαλούμενοι τη διαφωνία τους με την προοπτική να δίδεται η δυνατότητα –υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- και σε ανήλικους από 15 ετών για φυλομετάβαση, με τα δεδομένα που υπάρχουν απόγευμα Δευτέρας, ώρες μετά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια, λειτουργεί εν δυνάμει ως βόμβα στα θεμέλια του νομοσχεδίου για την Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου, για το οποίο ζήτησε, μάλιστα, ονομαστική ψηφοφορία η Χρυσή Αυγή.

Συγκεκριμένα: το επίμαχο άρθρο 3 δεν αφορά μόνο τους 15χρονους, αλλά συνολικά την δυνατότητα και των ενηλίκων να ζητήσουν τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου τους. Είναι το ίδιο άρθρο που προβλέπει να μην είναι έγγαμο το άτομο και την πρόβλεψη ότι δεν χρειάζεται οποιαδήποτε προηγούμενη ιατρική επέμβαση, ή εξέταση ή ιατρική αγωγή. Είναι με άλλα λόγια ο πυρήνας του σχεδίου νόμου που αν δεν ψηφιστεί, ουσιαστικά καθιστά κενό περιεχομένου το νομοθέτημα. Προς τούτο και στις συνεδριάσεις της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κ.Κατσίκης, υπογράμμιζε με έμφαση: «Οταν λέμε ότι δεν θα ψηφίσουμε το άρθρο 3, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι εννούμε ότι δεν θα ψηφίσουμε κανένα άρθρο, γιατί καταψηφίζοντας το άρθρο 3, καταψηφίζουμε και όλα τα άλλα άρθρα, γιατί είναι συναφή, αλληλένδετα και εμπλέκονται μεταξύ τους. Ας μην κοροϊδευόμαστε εδώ μέσα».

Για να «περάσει» η εν λόγω διάταξη και να μην επηρεαστεί από την περί ανηλίκων αρνητική ψήφο των ΑΝΕΛ, θα πρέπει ο κ. Κοντονής να προβεί σε «νομοτεχνική βελτίωση, χωρίζοντας το άρθρο σε δύο μέρη: το ένα γενικό και το άλλο ειδικά και μόνο για τις περιπτώσεις των ανηλίκων.

Αν δεν το κάνει, το άρθρο 3 με τις έως τώρα τοποθετήσεις ψηφίζεται μόνο και ρητά από το ΣΥΡΙΖΑ – πιθανότατα και από το Ποτάμι. Αλλά αθροιστικά οι ψήφοι των δύο κομμάτων (αν υποτεθεί ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές) δεν συνδιαμορφώνουν πλειοψηφία εγκρίσεως ενός νομοθετήματος: 144 και 6 βουλευτές αντιστοίχως. Υπό τις συνθήκες αυτές, κρίσιμη θεωρείται η ψήφος των στελεχών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης – η ηγεσία της οποίας, ωστόσο, έχει προσφάτως ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να στηρίξει νομοθετικές πρωτοβουλίες που δεν τυγχάνουν υποστήριξης και από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή