ΚΟΣΜΟΣ

Μηνύματα εκτόνωσης από Αγκυρα για τα S400

ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Εν μέσω μια μεγάλης διπλωματικής καταιγίδας στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ, η Άγκυρα αναθεωρεί την στάση της στο ζήτημα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος, το οποίο επιθυμεί να αποκτήσει. Η Άγκυρα θέτει μια προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αγοράς του συστήματος. Αυτή η εξέλιξη εκλαμβάνεται στην Άγκυρα ως ένα έμμεσο μήνυμα φιλίας και συνεργασίας προς τις ΗΠΑ.

Μιλώντας στον τουρκικό τύπο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αφήνει να εννοηθεί ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας, πριν από λίγο καιρό δεσμεύτηκε για την κοινή παραγωγή και παροχή τεχνογνωσίας στην τουρκική πλευρά για το σύστημα τύπου S400.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρει ότι η χώρα του έχει άμεση ανάγκη για ένα εναέριο αμυντικό σύστημα. Ο ίδιος σημείωσε και την προοπτική της ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων Τουρκίας - Ρωσίας καθώς και την συνεργασία για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Συρία.

Στο ζήτημα των S400, ο κ. Τσαβούσογλου δηλώνει τα εξής: «Συμφωνήσαμε μακροπρόθεσμα για συνεργασία στο πεδίο της κοινής παραγωγής. Σε περίπτωση που οι Ρώσοι δεν αποδεχτούν τελικά αυτό θα συμφωνήσουμε με άλλη χώρα. Ωστόσο, δεν έχουμε επισήμως κάποια αρνητική ενημέρωση. Το ΝΑΤΟ, παρά τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια ολόκληρου του νατοϊκού εναέριου χώρου. Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της. Θα επιθυμούσαμε να βρούμε αυτή την ευκαιρία στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, παρά τις επαφές μας δεν προέκυψε αυτή η ευκαιρία. Σε περίπτωση που οι χώρες που έρχονται σε αντιπαράθεση με την Ρωσία δεν επιθυμούν να αγοράσουμε το ρωσικό σύστημα πυραύλων, ας το παρέχουν οι ίδιες. Όχι σε αυτό, όχι σε εκείνο. Δεν γίνεται κάτι τέτοιο».

Στην Άγκυρα, το μήνυμα του κ. Τσαβούσογλου εκλαμβάνεται ένα μήνυμα συνεργασίας προς τις ΗΠΑ, για το οποίο η Άγκυρα επιλέγει το κατάλληλο «timing».

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ