Δραματικές ώρες στην Καταλωνία

Δραματικές ώρες στην Καταλωνία

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Δραματικό αναμένεται το σημερινό βράδυ στην Καταλωνία, με τις τοπικές αρχές να ετοιμάζονται για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας, παρά την κορύφωση των πιέσεων από τη Μαδρίτη. Το κεντρικό ερώτημα είναι πώς θα απαντήσει η ισπανική κυβέρνηση, την ώρα που μεγάλος αριθμός οπαδών της απόσχισης θα έχει κυκλώσει την καταλανική Βουλή, ενώ στο εσωτερικό ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν θα διακηρύσσει την έναρξη της διαδικασίας απόσχισης.

«Δεν έχουμε τίποτα να παραχωρήσουμε και τίποτα να διαπραγματευθούμε με τους πραξικοπηματίες. Αυτός που θα το διακηρύξει θα έχει την ίδια κατάληξη με αυτόν που το διακήρυξε πριν από 83 χρόνια», δήλωσε ο αναπληρωτής γραμματέας Επικοινωνίας της ισπανικής κυβέρνησης Πάμπλο Κασάδο. Το 1934, η Μαδρίτη είχε συλλάβει τον τότε πρόεδρο της Καταλωνίας Λιουίς Κομπάνις, αφότου αυτός κήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλωνίας. Εξι χρόνια αργότερα, μετά την επικράτηση του Φράνκο στον εμφύλιο, ο Κομπάνις εκτελέστηκε.

Την Κυριακή διαδήλωσαν υπέρ της ενότητας του ισπανικού κράτους εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί αλλά και κάτοικοι άλλων περιοχών της Ισπανίας που έφθασαν στη Βαρκελώνη με τρένα και πούλμαν.

Παράλληλα, τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις ανακοίνωσαν ότι μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Καταλωνίας, ενώ ο υπουργός Ενέργειας της Ισπανίας απείλησε ότι μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας η επαρχία θα αντιμετωπίζει πρόβλημα στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ισπανική κυβέρνηση μπορεί να απαντήσει αναστέλλοντας την καταλανική αυτονομία (άρθρο 155 του συντάγματος) ή εφαρμόζοντας τις διατάξεις του ποινικού κώδικα περί στάσης.

Χθες ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι τάσσεται μεν υπέρ του διαλόγου, αλλά, αν υπάρξει διακήρυξη ανεξαρτησίας, θα υποστηρίξει πλήρως τις ενέργειες της συντηρητικής κυβέρνησης. Εν τω μεταξύ, μπροστά στο ενδεχόμενο να αναλάβουν οι αυτονομιστές τον έλεγχο του κτιρίου του ανωτάτου δικαστηρίου στη Βαρκελώνη, η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα «βοηθήσει» τους Καταλανούς αστυνομικούς του σώματος Μόσος ντ’ Εσκούαντρα στη φύλαξη του κτιρίου.

«Καλώ τους πάντες, αλλά ειδικά το ισπανικό κράτος να μη χρησιμοποιήσουν βία στη διαμάχη αυτή», έγραψε χθες στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» ο επικεφαλής του ιρλανδικού Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς. «Οι πολιτικές διαμάχες απαιτούν πολιτικό διάλογο και διαμεσολάβηση». Ο Ανταμς επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να εμπλακεί ο διεθνής παράγων στις διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας ότι για όσο διάστημα η σύγκρουση στη Βόρεια Ιρλανδία παρέμενε «αυστηρά βρετανική υπόθεση» δεν υπήρχαν προοπτικές λύσης. Κατά τον Ανταμς, στις διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να υπάρχουν όροι, ούτε θέματα ταμπού, ώστε να κατορθώσει ο διάλογος να αγγίξει την ουσία της διαμάχης.

Μέχρι στιγμής, η διεθνής εμπλοκή εξαντλείται στην ανακοίνωση της Γαλλίας ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει μια ανεξάρτητη Καταλωνία, την ανακοίνωση των Βρυξελλών ότι ανεξαρτησία σημαίνει έξοδος από την Ε.Ε. και την παραίνεση του Βερολίνου να τηρηθεί ο νόμος αλλά και να γίνουν προσπάθειες διαλόγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή