Νέα κυβέρνηση συνασπισμού στην Ολλανδία

Νέα κυβέρνηση συνασπισμού στην Ολλανδία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από συζητήσεις 208 ημερών, οι τέσσερις ηγέτες των κομμάτων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην Ολλανδία κατέληξαν σε συμφωνία, όπως ανακοίνωσαν χθες.

«Εχει εξευρεθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε, «πολύ ικανοποιημένος», ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κατά την έξοδό του από μια τελευταία συνάντηση που είχαν χθες στη Χάγη οι ηγέτες των κομμάτων αυτών, επτά μήνες μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.

Η δημοσιοποίηση αυτής της συμφωνίας χθες, έπειτα από 208 ημέρες διαπραγματεύσεων, αποτελεί ρεκόρ. Ομως το σχέδιο της νέας κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από την Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου, που θα αποφανθεί για το σχέδιο σήμερα. «Επιτέλους, επιτέλους! Είμαι ευτυχής. Νομίζω πως είναι μια αμερόληπτη συμφωνία στην κατεύθυνση εκείνου που επιθυμεί όλος ο κόσμος», δήλωσε ο Αλεξάντερ Πέχτολντ, ηγέτης του προοδευτικού κόμματος D66. Ομως, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο γάμος αυτός προμηνύεται δύσκολος. Το D66 θα συγκυβερνά με το VVD, το φιλελεύθερο κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, νικητή των εκλογών του Μαρτίου, και με δύο χριστιανικά κόμματα: το πραγματιστικό CDA και την πιο συντηρητική Χριστιανική Ενωση (CU).

To D66, που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960, τάσσεται υπέρ της άμβλωσης, των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και πρεσβεύει πως το δικαίωμα στην ευθανασία πρέπει να επεκταθεί ώστε ο καθένας, και όχι μόνον οι ασθενείς σε τελικό στάδιο, να μπορεί να αποφασίσει εάν θα θέσει τέρμα στη ζωή του. Αυτή η πολιτική γραμμή είναι στους αντίποδες εκείνης της CU, που εδράζεται στη Βίβλο και τάσσεται κατά της άμβλωσης, του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου και της ευθανασίας.

Ο συνασπισμός αυτός δίνει στον Μαρκ Ρούτε και στους εταίρους του πλειοψηφία μόλις μιας έδρας, 76 έδρες σε σύνολο 150, στο Κοινοβούλιο.

Αν ο Ρούτε παραμείνει πρωθυπουργός, η σύνθεση της τρίτης κυβέρνησής του δεν πρόκειται να παρουσιαστεί πριν από τις 23 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση NOS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή