Επί μία δεκαετία παραμένει στην κορυφή η Wall Street

Επί μία δεκαετία παραμένει στην κορυφή η Wall Street

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μετοχές των αμερικανικών ομίλων, όπως αποδεικνύει η πορεία τους 10 χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, δεν έχουν χάσει τη λάμψη τους. Ανεξαρτήτως από το πόσο ασταθής είναι η γενικότερη οικονομική και γεωπολιτική κατάσταση, παραμένουν δελεαστικές και έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις. Από τις αρχές Οκτωβρίου του 2007 έως σήμερα έχουν καλύτερες αποδόσεις από τις μετοχές στα άλλα διεθνή χρηματιστήρια, ακόμη και από τον χρυσό, όπως αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times. Aξίζει να αναφερθεί ότι πριν από δέκα χρόνια, στις 9 Οκτωβρίου 2007, οι δείκτες στη Wall Street είχαν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ εν συνεχεία, εξαιτίας της κρίσης, καταβαραθρώθηκαν.

Ακόμα κι έτσι όμως, αν κάποιος αγόρασε τον Οκτώβριο του 2007 μετοχές αμερικανικών εταιρειών του δείκτη S&P500, σήμερα έχει διπλάσια χρήματα. Κι αυτό, χάρη στην πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Οι τιμές στην αγορά πολυτίμων μετάλλων παρουσίασαν άνοδο στη διάρκεια της κρίσης, επειδή οι επενδυτές τα επέλεγαν ως ασφαλή καταφύγια και εργαλεία προστασίας από τον πληθωρισμό. Εντούτοις, τα τελευταία πέντε χρόνια ο πληθωρισμός δεν αναθερμάνθηκε. Μάλιστα, οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν.

Αισιόδοξες προβλέψεις

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ειδησεoγραφικού πρακτορείου Reuters, η δυναμική πορεία του αμερικανικού χρηματιστηρίου θα ανακοπεί κάπως τους τελευταίους μήνες του 2017, αλλά θα κινηθεί θετικά και πάλι από την καινούργια χρονιά. Στην έρευνα συμμετείχαν στελέχη αρμόδια για τη στρατηγική μετοχών σε επενδυτικούς οίκους, τα οποία δηλώνουν αισιόδοξα για τα κέρδη των αμερικανικών ομίλων, αλλά διατυπώνουν αμφιβολίες για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Για τον δείκτη S&P 500 εκτιμούν ότι θα ολοκληρώσει τη χρονιά αγγίζοντας τις 2.525 μονάδες – δηλαδή, με άνοδο κατά 13% από τα τέλη του 2016, αλλά χαμηλότερα από τις 2.552,07 μονάδες του κλεισίματος της προηγούμενης Πέμπτης. Οσον αφορά τη λήξη του 2018, οι υπεύθυνοι στρατηγικής μετοχών προβλέπουν να φθάνει ο S&P 500 στις 2.675 μονάδες.

Η συνολικά θετική διαδρομή της Wall Street κατά την τελευταία δεκαετία συνδέεται με την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Fed, η οποία έκανε μεγάλες αγορές ομολόγων. Στόχευε στην ενίσχυση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Επιπλέον, είχε ακόμα έναν στόχο: να αναζωογονήσει την πληγείσα αγορά στέγης των Ηνωμένων Πολιτειών, της οποίας η διάλυση προκάλεσε και την ευρύτερη κρίση. Μετά τις πρώτες δύο δόσεις QE και αφού ξεκίνησε η τρίτη το 2012, οι τιμές των κατοικιών άρχισαν να κινούνται ανοδικά, όπως σημειώνουν οι Financial Times. Πλην όμως παραμένουν σε επίπεδα χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του 2007, μιλώντας με πραγματικούς όρους. Εξετάζοντας, πάντως, τις επιδόσεις των άλλων χρηματιστηρίων στον υπόλοιπο κόσμο, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι η Wall Street ήταν από τις κορυφαίες χρηματαγορές. Την ξεπέρασαν μόνο κάποια μικρά χρηματιστήρια, κυρίως στη Νότια Αμερική. Εν τω μεταξύ, κάνοντας λόγο για την Ευρωζώνη και κυρίως εξαιτίας της σοβαρής κρίσης χρέους, πολλά από τα χρηματιστήρια των χωρών της περιφέρειάς της υπέστησαν μεγάλες απώλειες τα τελευταία δέκα χρόνια. Στη Νοτιοανατολική Ασία οι δείκτες των αντίστοιχων χρηματιστηρίων υστερούσαν σε αποδόσεις συγκριτικά με τη Wall Street.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή