Ρελάνς από Μητσοτάκη με πρόταση νόμου

Ρελάνς από Μητσοτάκη με πρόταση νόμου

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση της Ν.Δ. να καταψηφίσει το υπάρχον σχέδιο νόμου για τη διόρθωση φύλου και να καταθέσει τη δική της πρόταση νόμου –όπως και έγινε– ανακοίνωσε χθες ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Την ίδια ώρα, κύκλοι της Πειραιώς ξεκαθάριζαν ότι η Ν.Δ. αναγνωρίζει «την ανάγκη καθιέρωσης διαδικασίας για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου και την ανάγκη εκσυγχρονισμού του πλαισίου», όχι, όμως, «επιπόλαια και πρόχειρα», καθώς, όπως σημείωναν, η νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης, «αντί να ρυθμίζει, δημιουργεί νέα ζητήματα» και δεν έχει «διάθεση προστασίας των δικαιωμάτων των διεμφυλικών».

Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν και τα «ανοικτά ζητήματα δεδηλωμένης της κυβερνητικής πλειοψηφίας», που δημιουργεί η πρόταση του Σταύρου Κοντονή. Δεν είναι παρά η έμμεση υπενθύμιση της γραμμής του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ν.Δ. δεν προτίθεται να προσφέρει την ευγενή της χορηγία στην κυβέρνηση για να περνάει νομοσχέδια χωρίς τη στήριξη των ΑΝΕΛ, πουλώντας «δήθεν αριστεροσύνη» στις πλάτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, την ώρα που Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος είναι συνοδοιπόροι σε όλα τα υπόλοιπα.

Η πρόταση νόμου της Ν.Δ., μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δυνατότητα αλλαγής ταυτότητας φύλου μόνο μία φορά και μόνο από ενήλικα και μη έγγαμα άτομα, και κατόπιν σχετικής βεβαίωσης του ειδικού ιατρείου του Αιγινήτειου, όριο ηλικίας τα 18 χρόνια, διόρθωση φύλου με δικαστική απόφαση που θα εκδίδεται έπειτα από δύο αυτοπρόσωπες δηλώσεις του αιτούντος ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις τυχόν επιπτώσεις σε τρίτα πρόσωπα που συνδέονται άμεσα με τον αιτούντα, και άλλα. «Εσείς νομοθετήσατε εσφαλμένα, γι’ αυτό οφείλουμε να καταψηφίσουμε», τόνισε χθες ο Ν. Παναγιωτόπουλος, εξηγώντας ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θα μπορούσε να επιφέρει μοιραία βλάβη στον κοινωνικό ιστό χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η αντιπρόταση της Ν.Δ. είναι και ο τρόπος να διατηρηθεί εσωκομματική νηνεμία, καθώς αρκετοί βουλευτές είχαν διαμηνύσει ότι δεν θα το ψήφιζαν –άλλοι επικαλούμενοι την προχειρότητα των διατάξεων και άλλοι παραδεχόμενοι ευθέως τις πιέσεις από την Εκκλησία. Επιλογή αποτελούσε και η ψήφος κατά συνείδηση, αλλά οι υπέρ του «ναι» θα κινδύνευαν να αποτελέσουν μειοψηφία, όπως είχε γίνει και τον Δεκέμβριο του 2015 στην ψήφο για το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή