Ελεγχοι και λουκέτα μείωσαν στις Κυκλάδες τη φοροδιαφυγή

Ελεγχοι και λουκέτα μείωσαν στις Κυκλάδες τη φοροδιαφυγή

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκτεταμένοι έλεγχοι στον χώρο της εστίασης που μέχρι τώρα συγκέντρωναν το μεγαλύτερο φορολογικό ενδιαφέρον φαίνεται ότι αποδίδουν.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οι ταβέρνες, τα μπαρ και τα εστιατόρια «έπεσαν» από την πρώτη θέση της παραβατικότητας. Στη θέση τους πλέον βρίσκονται τα ενεχυροδανειστήρια και όσο και αν ακούγεται περίεργο οι παραγωγοί πάγου. Ταυτόχρονα και οι Κυκλάδες φαίνεται να χάνουν τα πρωτεία της φοροδιαφυγής και στη θέση τους ανεβαίνουν τα νησιά του Ιονίου και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Με βάση τα πρώτα αποτελέσματα της ΑΑΔΕ το επιχειρησιακό σχέδιο «Αργοσαρωνικός-Κυκλάδες» με τη μεγάλη παρουσία ελεγκτών μείωσε σημαντικά τη φοροδιαφυγή. Επίσης τα λουκέτα αλλά και οι επανέλεγχοι σε όσους είχαν κλείσει για 48 ώρες φόβισαν αρκετούς, οι οποίοι αποφάσισαν να ακολουθήσουν το γράμμα του νόμου εκδίδοντας τις αποδείξεις για τις υπηρεσίες που παρείχαν και τα προϊόντα που πωλούσαν.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα ποσοστά παραβατικότητας στο σύνολο των Κυκλάδων ανήλθαν κατά μέσον όρο στο 20%, από 50%-60% που ήταν τα προηγούμενα χρόνια ή ακόμα και στις αρχές του καλοκαιριού. Τα σκήπτρα πήραν: Κέρκυρα 59%, Ζάκυνθος 34%, Κεφαλονιά: 32%, Λάρισα 32% και Ρέθυμνο 31%.

Οσον αφορά τις δραστηριότητες στην κορυφή της παραβατικότητας εντάσσονται επαγγέλματα και επιχειρήσεις που μέχρι πρότινος δεν είχαν ενταχθεί στη μαύρη λίστα του ελεγκτικού μηχανισμού. Συγκεκριμένα: παραγωγοί πάγου, ενεχυροδανειστήρια 61%, ταξί 56%, πούλμαν 54%, βυτιοφόρα νερού και θαλάσσια σπορ 53%, χονδρεμπόριο ενδυμάτων 52%,περιποίηση νυχιών, γραφεία τελετών και κέτερινγκ 50%.

Οι παραπάνω δραστηριότητες μπορεί να παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας, ωστόσο το δείγμα των ελέγχων είναι σημαντικά μικρότερο, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Στους ελέγχους που βρίσκονται σχεδόν στην ημερήσια διάταξη τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η παραβατικότητα ανέρχεται για: καντίνες 29%, υπαίθριο εμπόριο 26%, ενοικιαζόμενα δωμάτια 25%, ψητοπωλεία-ταβέρνες 24%.

Συνολικά, από τις αρχές του έτους πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 23.000 έλεγχοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή