Στον Αμερικανό καθηγητή Ρίτσαρντ Θέιλερ το Νομπέλ Οικονομικών

Στον Αμερικανό καθηγητή Ρίτσαρντ Θέιλερ το Νομπέλ Οικονομικών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον Aμερικανό οικονομολόγο Ρίτσαρντ Θέιλερ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, απονεμήθηκε χθες το Νομπέλ Οικονομικών, για την έρευνά του σύμφωνα με την οποία οι επιλογές των ανθρώπων σε ζητήματα οικονομικής φύσεως δεν είναι πάντοτε λογικές, συνεισφέροντας έτσι στην ανάπτυξη του τομέα της συμπεριφορικής οικονομίας (behavioural economics). Η θεωρία που ανέπτυξε ο Θέιλερ καταδεικνύει ότι αν χάσουμε τον έλεγχό μας και αρχίσουμε να φοβόμαστε ότι θα χάσουμε κάτι που έχουμε στην κατοχή μας, λαμβάνουμε συνήθως αποφάσεις που ίσως να μην αποβούν ωφέλιμες μακροπρόθεσμα. Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε ύστερα από την ανακοίνωση του νικητή από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, ο ίδιος δήλωσε ότι η πιο ουσιαστική διαπίστωση της έρευνάς του είναι η συνειδητοποίηση ότι οι οικονομικοί παράγοντες είναι άνθρωποι και τα οικονομικά μοντέλα θα πρέπει να ενσωματώσουν αυτήν την πραγματικότητα.

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών επισήμανε ότι «η συνεισφορά του Ρίτσαρντ Θέιλερ έγκειται στο γεγονός ότι κατάφερε να χτίσει μια γέφυρα μεταξύ των οικονομικών και ψυχολογικών αναλύσεων που αφορούν τη λήψη ατομικών αποφάσεων». Επίσης, χαρακτηρίζει τις εμπειρικές και θεωρητικές ερμηνείες του βραβευθέντος πολύτιμα εργαλεία που συνέβαλαν στη διαμόρφωση και στη γρήγορη επέκταση του πεδίου της συμπεριφορικής οικονομίας, η οποία ασκεί σημαντική επιρροή σε πολλούς κλάδους της οικονομικής έρευνας και της οικονομικής πολιτικής. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,1 εκατ. δολ. και αποδίδεται στον Αμερικανό οικονομολόγο κυρίως λόγω της ικανότητάς του να κατανοήσει την ψυχολογία των οικονομικών.

Σύμφωνα με τον Πίτερ Γκάρντενφορς, μέλος της επιτροπής απονομής των βραβείων Νομπέλ, μια από τις πιο πρακτικές εφαρμογές της έρευνας του καθηγητή Θέιλερ είναι η ανάπτυξη της θεωρίας «αποταμίευσε περισσότερα χρήματα για το μέλλον», αναφερόμενος στην αποταμίευση για συνταξιοδοτικούς λόγους. Ο Ρίτσαρντ Θέιλερ τονίζει ότι η παράλογη συμπεριφορά των ατόμων μπορεί να έχει οικονομικές επιπτώσεις, εκτιμώντας ότι οι άνθρωποι δεν αποταμιεύουν αρκετά χρήματα για τη σύνταξή τους, ωστόσο στρέφονται πρoς τις επενδύσεις όταν οι τιμές είναι επικίνδυνα υψηλές. Σε συνεργασία με τον καθηγητή Κας Σανστέιν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κοινωνία (σε περίπτωση που υπάρχει η ελευθερία της επιλογής) θα πρέπει να προσπαθήσει να οδηγήσει τα άτομα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Θέιλερ δήλωσε ότι ενδεχομένως τα χρήματα που θα λάβει από το βραβείο θα τα χρησιμοποιήσει κατά τρόπον συναφή με το αντικείμενο της έρευνάς του. «Λέω να προσπαθήσω να ξοδέψω τα χρήματα όσο πιο παράλογα γίνεται…», δήλωσε χαριτολογώντας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή