Η Γερμανία οδεύει προς «Τζαμάικα» από τις 18 Οκτωβρίου

Η Γερμανία οδεύει προς «Τζαμάικα» από τις 18 Οκτωβρίου

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μετά τη γεφύρωση των διαφορών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Αγκελα Μέρκελ και Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) του Χορστ Ζεεχόφερ στο ζήτημα του αριθμού υποδοχής μεταναστών στη Γερμανία, ξεκινούν στις 18 Οκτωβρίου οι ξεχωριστές διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα, τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους, για τη συγκρότηση κυβερνητικής συμμαχίας με τα χρώματα της Τζαμάικας (μαύρο-κίτρινο-πράσινο). Παράλληλα, την προσεχή Παρασκευή, στις 20 του μηνός, θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος συζήτησης και των τεσσάρων κομμάτων.

Οι δύο εσωκομματικοί αντίπαλοι, Μέρκελ και Ζεεχόφερ, κατάφεραν να βρουν μια κοινή συμβιβαστική διατύπωση, κάνοντας λόγο για 200.000 πρόσφυγες τον χρόνο, χωρίς όμως να υπάρχει ρητή αναφορά στη θέσπιση ετήσιου πλαφόν (Obergrenze).

Ο αριθμός των 200.000 προσφύγων τον χρόνο είναι εφικτό να τηρηθεί, εκτός αν προκύψουν εκ νέου έκτακτες συνθήκες, οπότε η συμφωνία θα χρειαστεί επικαιροποίηση, επισημαίνει η επιθεώρηση «Σπίγκελ» στην ιστοσελίδα της.

Προσφυγή στο Κοινοβούλιο

Στην περίπτωση μιας ανθρωπιστικής κρίσης, όπως στη Συρία, η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να εξετάσει την πιθανότητα να υποδεχθεί μεγαλύτερο αριθμό στο πλαίσιο της Ε.Ε. Ωστόσο για να το κάνει αυτό η Γερμανίδα καγκελάριος θα πρέπει να προσφύγει στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με αυτό το προσχέδιο συμφωνίας. Το συμβιβαστικό σχέδιο αναφέρεται στους αιτούντες άσυλο και όχι στους οικονομικούς μετανάστες.

Σχετικά με την οικονομική μετανάστευση, το CDU και το CSU συμφώνησαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση ενός συστήματος που θα παραπέμπει στις ποσοστώσεις, όπως συμβαίνει στον Καναδά και στην Αυστραλία, δηλαδή να καθορίζονται βάσει των αναγκών για εργατικό δυναμικό στη Γερμανία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Κόκκινη γραμμή

Οι Πράσινοι απορρίπτουν ένα επίσημο πλαφόν για τους πρόσφυγες και μάλιστα έχουν αναγάγει το ζήτημα σε «κόκκινη γραμμή» του κόμματος. Επιπλέον κατήγγειλαν τα δύο κόμματα της συντηρητικής παράταξης ότι σκηνοθέτησαν τον συμβιβασμό, γνωρίζοντας ότι θα καταρρεύσει μόλις μπουν στη συζήτηση οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες.

Υπό το πρίσμα του συμβιβασμού Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών το οικολογικό κόμμα εμφανιζόταν χθες διχασμένο με την αριστερή πτέρυγα να κάνει λόγο για άρρητο πλαφόν και τη Δεξιά να θεωρεί ότι οι συμβιβασμοί προϋποθέτουν μετακίνηση από όλες τις πλευρές, όπως χαρακτηριστικά είπε ο ηγέτης τους, Τσεμ Οζντεμίρ.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες αντιμετωπίζουν θετικότερα τη συμφωνία των δύο εταίρων, αν και σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι πρόκειται για ένα «πρώτο βήμα» και πως η τελική συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων δυνάμει συμμάχων θα πρέπει να είναι πολύ διαφορετική.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή