Κεφάλαια άνω των 212 εκατ. ευρώ επένδυσαν φέτος οι ΑΕΕΑΠ

Κεφάλαια άνω των 212 εκατ. ευρώ επένδυσαν φέτος οι ΑΕΕΑΠ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερδιπλάσια κεφάλαια απ’ ό,τι στο σύνολο του 2016 έχουν ήδη δαπανήσει με το πέρας του φετινού εννεαμήνου οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, έχουν επενδύσει πάνω από 212,5 εκατ., όταν στο σύνολο του 2016 το σχετικό ποσό δεν είχε υπερβεί τα 90 εκατ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, αρχής γενομένης από την αυξημένη προσφορά επενδυτικών ακινήτων και την εντονότερη δραστηριοποίηση των μικρότερων εταιρειών του κλάδου. Σημαντικό ρόλο στην παραπάνω εξέλιξη έχει διαδραματίσει και η βελτίωση του μακροοικονομικού κλίματος, που είχε και άμεσο αντίκτυπο και στην αγορά ακινήτων.

Η πρόθεση των τραπεζών και των ειδικών εκκαθαριστών όπως η PQH να αυξήσουν τα έσοδά τους έχει μεταφραστεί σε διεύρυνση του αποθέματος των προσφερόμενων προς πώληση ακινήτων, πολλά εκ των οποίων καταλήγουν στα χέρια των ΑΕΕΑΠ. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτέλεσε η πώληση του εμπορικού καταστήματος που στέγαζε την F Sport στην οδό Τσιμισκή της Θεσσαλονίκης από την Εθνική Leasing. Αγοράστρια ήταν η Trastor, αντί ποσού 8,45 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, η Grivalia ήταν η αγοράστρια του 50% εξ αδιαιρέτου ακινήτου επί της Λ. Συγγρού 340, που πώλησε πρόσφατα η PQH. Η εισηγμένη κατέβαλε το ποσό των 14,36 εκατ. κι ενώ είχε ήδη αποκτήσει και το υπόλοιπο 50% στο τέλος του 2016.

Η πλέον δραστήρια εταιρεία του κλάδου φέτος αποδεικνύεται μέχρι στιγμής η Grivalia Properties, η οποία έχει δαπανήσει πάνω από 111 εκατ. ευρώ από τις αρχές του έτους, δηλαδή πάνω από το 50% των συνολικών επενδύσεων των εταιρειών του κλάδου. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έχει διαδραματίσει και η παρουσία της Grivalia Hospitality, η οποία έχει δαπανήσει 27 εκατ. για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην εταιρεία εκμετάλλευσης του ιδιωτικού νησιού Pearl Island στον Παναμά, όπου δρομολογείται πολυτελές τουριστικό θέρετρο, όπως επίσης κι επιπλέον 29 εκατ. (κίνηση που θα επισημοποιηθεί στο τέλος του έτους) για την απόκτηση του 80% της Ναυσικά Α.Ε., η οποία εκμεταλλεύεται το ακίνητο στα Αστέρια της Γλυφάδας.

Κεφάλαια 71 εκατ. έχει δαπανήσει φέτος και η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ για την απόκτηση καταστημάτων του πρώην Carrefour (τέσσερα στην Ελλάδα κι ένα στην Κύπρο). Ιδιαίτερα δραστήριες έχουν αποδειχθεί και οι μικρότερες εταιρείες, τόσο η Trastor, η οποία έχει ενισχύσει τη ρευστότητά της μετά την είσοδο της αμερικανικής Varde Partners ως στρατηγικού επενδυτή, όσο και η Intercontinental International της οικογένειας Χαλικιά. Η Trastor έχει ήδη δαπανήσει πάνω από 16,5 εκατ. για την ενδυνάμωση του χαρτοφυλακίου της, ενώ 13,5 εκατ. έχει τοποθετήσει στην εγχώρια αγορά ακινήτων και η εταιρεία του ομίλου Χαλικιά. Παράλληλα, την πρώτη της αγορά ακινήτου από την είσοδό της στο Χ.Α. και μετά, πραγματοποίησε πρόσφατα και η Briq Properties του ομίλου Infoquest, αποκτώντας δύο καταστήματα στην Κηφισιά, αξίας 755.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή