Κατάφωρη αδικία με τις συντάξεις

Κατάφωρη αδικία με τις συντάξεις

Κύριε διευθυντά

Αποφοίτησα από την Ανωτάτη Σχολή Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων του ΕΜΠ τον Ιούνιο του 1971 και ενεγράφην τον ίδιο μήνα στο ΤΣΜΕΔΕ. Εργάστηκα ως ελεύθερος επαγγελματίας μελετητής και κατέθεσα αίτηση συνταξιοδότησης τον Δεκέμβριο του 2016. Στο διάστημα των 45 ετών, κατέβαλα ποσό που υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ (πάγια ετήσια εισφορά +1% επί των αμοιβών των μελετών). Τον Αύγουστο του 2017 έλαβα μηνιαία προσωρινή σύνταξη 392 ευρώ. Η κανονική σύνταξη θα αποδοθεί πιθανόν σε δύο χρόνια και δεν θα ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ (έως τότε τι γίνεται;), όπως με ενημέρωσαν στο ΤΣΜΕΔΕ, χωρίς να έχει σχέση με τα χρόνια εργασίας και το μέγεθος της εισφοράς.

Σημειώνω ότι γνωστοί μου συνάδελφοι, με λιγότερα χρόνια εργασίας και λιγότερες εισφορές, που έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης το 2015, παίρνουν μηνιαία προσωρινή σύνταξη 1.500 ευρώ. Είναι φανερό επίσης ότι η περίπτωσή μου αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, ιατρούς, δικηγόρους κ.λπ., με άλλα λόγια το επιστημονικό παραγωγικό δυναμικό της χώρας. Εχοντας άμεση γνώση για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές μηχανικών και όσα ακούω για εφάπαξ και συντάξεις συναδέλφων του Δημοσίου, συνειδητοποιώ ότι η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει τα αντίθετα από τις αρχές που επαγγέλλεται: δικαιοσύνη, ισονομία, νοικοκυριό –πλεόνασμα 3,5%–, ήθος, αξιοπρέπεια, αξιοκρατία κ.λπ.  Ομως, δεν βλέπω ούτε μία σοβαρή διαμαρτυρία ή ενέργεια από τους επαγγελματικούς μου φορείς (ΤΕΕ, ΣΕΓΜ) και τα πολιτικά κόμματα. Θα ήταν πολύ να ζητήσω, ενόψει εκλογών –όποτε γίνουν–, συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τα κόμματα για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου, αναγκαία και ενδεχομένως ικανή συνθήκη για την ανασυγκρότηση της χώρας;

Γιωργος Λαδοπουλος, Διπλ. μηχανολόγος – ηλεκτρολόγος ΕΜΠ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή