Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Κατάφωρη αδικία με τις συντάξεις

Κύριε διευθυντά
Αποφοίτησα από την Ανωτάτη Σχολή Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων του ΕΜΠ τον Ιούνιο του 1971 και ενεγράφην τον ίδιο μήνα στο ΤΣΜΕΔΕ. Εργάστηκα ως ελεύθερος επαγγελματίας μελετητής και κατέθεσα αίτηση συνταξιοδότησης τον Δεκέμβριο του 2016. Στο διάστημα των 45 ετών, κατέβαλα ποσό που υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ (πάγια ετήσια εισφορά +1% επί των αμοιβών των μελετών). Τον Αύγουστο του 2017 έλαβα μηνιαία προσωρινή σύνταξη 392 ευρώ. Η κανονική σύνταξη θα αποδοθεί πιθανόν σε δύο χρόνια και δεν θα ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ (έως τότε τι γίνεται;), όπως με ενημέρωσαν στο ΤΣΜΕΔΕ, χωρίς να έχει σχέση με τα χρόνια εργασίας και το μέγεθος της εισφοράς.

Σημειώνω ότι γνωστοί μου συνάδελφοι, με λιγότερα χρόνια εργασίας και λιγότερες εισφορές, που έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης το 2015, παίρνουν μηνιαία προσωρινή σύνταξη 1.500 ευρώ. Είναι φανερό επίσης ότι η περίπτωσή μου αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, ιατρούς, δικηγόρους κ.λπ., με άλλα λόγια το επιστημονικό παραγωγικό δυναμικό της χώρας. Εχοντας άμεση γνώση για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές μηχανικών και όσα ακούω για εφάπαξ και συντάξεις συναδέλφων του Δημοσίου, συνειδητοποιώ ότι η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει τα αντίθετα από τις αρχές που επαγγέλλεται: δικαιοσύνη, ισονομία, νοικοκυριό –πλεόνασμα 3,5%–, ήθος, αξιοπρέπεια, αξιοκρατία κ.λπ.  Ομως, δεν βλέπω ούτε μία σοβαρή διαμαρτυρία ή ενέργεια από τους επαγγελματικούς μου φορείς (ΤΕΕ, ΣΕΓΜ) και τα πολιτικά κόμματα. Θα ήταν πολύ να ζητήσω, ενόψει εκλογών –όποτε γίνουν–, συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τα κόμματα για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου, αναγκαία και ενδεχομένως ικανή συνθήκη για την ανασυγκρότηση της χώρας;

Γιωργος Λαδοπουλος, Διπλ. μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος ΕΜΠ

Οι παρεμβάσεις του Μίκη

Κύριε διευθυντά
Μία από τις πρώτες συναντήσεις του πρωθυπουργού, όταν εξελέγη τον Ιανουάριο του 2015, ήταν αυτή με τον Μίκη Θεοδωράκη, στις 24.2.2015. Στη συνάντηση αυτή ο Θεοδωράκης είχε πει στον πρωθυπουργό: «Εσύ είσαι ο πρωθυπουργός της χώρας και εκφράζεις τη θέληση του ελληνικού λαού, αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει». Εκτοτε έχουν αλλάξει πολλά. Οι πολιτικοκοινωνικές παρεμβάσεις του Μίκη Θεοδωράκη είναι συχνές, σε βάρος πλέον της κυβέρνησης. Κάποιοι βεβαίως, που αναγνωρίζουν πια στον Θεοδωράκη μόνον τη «μουσική προσωπικότητά» του, κριτικάρουν σκληρά και όχι μόνον αυτές τις παρεμβάσεις του. Παρ’ όλα αυτά, στις 28.9.2017 ο Θεοδωράκης επανήλθε: «Το κουτσούρεμα των θεσμών του πολιτεύματος δίνει τη δυνατότητα σήμερα στον Αλ. Τσίπρα να κυβερνά ακόμα και με 1%, φτάνει να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή… ο ελληνικός λαός τούς πληρώνει από το τρομακτικό έλλειμμα το οποίο έχει δημιουργήσει η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι έχουν μεταβληθεί σε ένα αιωρούμενο μπαλόνι. Γιατί μπαλόνι; Μα γιατί στέκονται στον αέρα, δεδομένου ότι το υπόβαθρο που τους ανέδειξε και τους στήριξε, ώστε να γίνουν πλειοψηφία, έχει προ πολλού κοντύνει κατά τα δύο τρίτα». Προφανώς το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από τις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν είναι αυτό το σημαντικό. Ενδιαφέρουσα είναι η «πρόταση» του Μίκη Θεοδωράκη: «Υπάρχει λύση; Μόνο εάν παραιτηθούν όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, οπότε η Βουλή θα είναι αδύνατον να λειτουργήσει. Εάν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ συνεχίσουν (πράγμα σχεδόν αδύνατο), τότε θα γελοιοποιηθούν και μαζί τους και η χώρα μας. Στην περίπτωση αυτή, υποθέτω ότι η μόνη λύση είναι οι εκλογές». Και εδώ έρχονται τα ερωτήματα: Οταν η αντιπολίτευση αφενός μεν έχει πει ότι οι εκλογές έχουν κόστος, αλλά η παραμονή της κυβέρνησης είναι πιο ακριβή, αφετέρου δε έχει υποστηρίξει ότι η πολιτική της κυβέρνησης υπονομεύει τους θεσμούς, ακόμα και το Σύνταγμα, θα έπρεπε να σκεφτεί μια τέτοια κίνηση; Ποια η θεωρητική θέση των συνταγματολόγων επί του ζητήματος; Μια τέτοια κίνηση θα αφύπνιζε (αν υποθέσουμε ότι οδηγείται προς την ενδόρρηξη) και προς ποια κατεύθυνση την κοινωνία;

Παναγιωτης Η. Αθανασιου

Τα αιολικά πάρκα και οι οικολόγοι

Κύριε διευθυντά
Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του (οικολόγου) αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιρώνη, σχετικά με το ναυάγιο της 10.9.2017 στον Σαρωνικό, θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής: Ο κ. Τσιρώνης αναζητώντας υπευθύνους για το εν λόγω ατύχημα, κατέληξε ότι ευθύνονται «η κοινωνία και τα συμφέροντα που προωθούν την αλόγιστη χρήση υγρών καυσίμων». Δεν θα διαφωνήσω καθόλου για την πράγματι αλόγιστη χρήση αυτών των καυσίμων, που διαπιστωμένα προκαλούν τεράστια ζημιά στο περιβάλλον. Θα ήταν όμως ενδιαφέρον να μας παραθέσει ο κ. υπουργός, τι προσπάθειες κάνουν οι οικολόγοι για την προώθηση εναλλακτικών μορφών παραγωγής καθαρής ενέργειας που θα υποκαταστήσει αντίστοιχη ρυπογόνο παραγωγή ενέργειας από ορυκτούς υδρογονάνθρακες. Πολύ φοβάμαι ότι οι οικολόγοι στη χώρα μας όχι μόνο δεν υποστηρίζουν, σθεναρώς ως θα έπρεπε, αλλά πολύ συχνά αντιδρούν στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων (Α/Π) που παράγουν καθαρή ενέργεια. Συχνά, συντάσσονται και άκριτα υποστηρίζουν προσφυγές πολιτών στο ΣτΕ, μπλοκάροντας τέτοιες εγκαταστάσεις. Τι έκαναν οι οικολόγοι για να υποστηρίξουν π.χ. την εγκατάσταση από τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.» ενός μεγάλου Α/Π 50 MW στο αδρανές ορυχείο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη;  Το εξαιρετικό αυτό έργο πολεμήθηκε έντονα από τοπικούς παράγοντες με πολιτικές αντιπαραθέσεις και προσφυγές στο ΣτΕ και τελικά πέτυχαν τη ματαίωσή του, αφού στο μεταξύ λόγω των χρονοτριβών έληξε και η ισχύς της άδειας παραγωγής που είχε χορηγήσει η πολιτεία. Γνωρίζει, άραγε, ο κ. Τσιρώνης ότι από τη ματαίωση του έργου θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον με εκπομπές 48.000 τόνων CO2 και 200 τόνων SO2 ετησίως λόγω καύσης λιγνίτη; Επίσης, τελευταία πληροφορηθήκαμε για ένα μεγάλο Α/Π 185 MW στην Εύβοια, που η κατασκευή του μπλόκαρε με προσφυγή στο ΣτΕ, με αιτιολογία την παρενόχληση των μπούφων. Και τελικά τι κάνουν οι οικολόγοι για να ενημερώσουν υπεύθυνα τους πολίτες για τα φαιδρά επιχειρήματα που διαδίδονται εναντίον των ανεμογεννητριών (ότι αυτές δήθεν εκπέμπουν ραδιενέργεια, ανακόπτουν τη γαλακτοπαραγωγή των θηλαστικών, παράγουν ηχορρύπανση, παρενοχλούν τους μπούφους, καταστρέφουν το περιβάλλον και άλλες φαιδρότητες); Είναι μεγάλο κρίμα που παραμένει στη χώρα μας ανεκμετάλλευτο το τεράστιο αιολικό δυναμικό που διαθέτει, του οποίου η αξιοποίηση θα έφερνε και επενδύσεις και καθαρή ενέργεια.

Παναγιωτης Ευσταθιου, Τέως πρόεδρος ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.

«Τους πολίτες κύριοι, όχι το κοινό σας»

Κύριε διευθυντά
Στις γραμματείες όλων των δικαστηρίων της χώρας, στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και στα γραφεία των υπουργών υπάρχει στην πόρτα εισόδου η πινακίδα που αναγράφει «Δέχεται το κοινό» ή «Ωρα εισόδου για το κοινό». Οταν η Ελλάδα απετελείτο από υπηκόους και το πολίτευμα δεν ήταν δημοκρατικό, η πινακίδα αυτή δεν προκαλούσε. Το «κοινό» είναι όρος απαξιωτικός, σημαίνει μάζα, σημαίνει τον «χύμα» λαό, τον υπήκοο. Η πινακίδα πρέπει να αναγράφει «Δέχεται τους πολίτες». Αυτός ο όρος είναι αξιοπρεπής, δείχνει σεβασμό και  εκτίμηση στον Ελληνα πολίτη που είναι η πηγή της λαϊκής κυριαρχίας, που στρατεύεται, πληρώνει φόρους, μετέχει στα βάρη της πολιτείας. Οποιος κάθεται σε μια καρέκλα της δημόσιας υπηρεσίας δεν δέχεται το «κοινό», περίπου τον όχλο, τη μάζα, δέχεται τον Ελληνα πολίτη. Ας αρχίσει λοιπόν η αντικατάσταση των πινακίδων, από τις δικαστικές υπηρεσίες και ας προχωρήσει στα γραφεία του κάθε κοινοτάρχη και δημάρχου.

Γιωργος Κ. Σταραντζης, Δικηγόρος στον Αρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πρ. επιστημονικός συνεργάτης «Αρχείου Νομολογίας»

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ