Το Κονκλάβιο (10/10/17)

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυριάκος καλεί Βρυξέλλες

Εχω την εντύπωση ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ασπάζεται τη ρήση του Τολστόι ότι τα μόνα έθνη που μπορούν να ονομάζονται ιστορικά είναι αυτά που αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα και την αξία των θεσμών τους. Κανένας δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι δεν είναι «θεσμικός». Και κάπως έτσι, με το πέρασμα χθες το πρωί από το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή ο Ελληνας επίτροπος ολοκλήρωσε το tour d’ horizon του στους «θεσμούς» –πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Δημοκρατίας– για το προσφυγικό. Προφανώς υπάρχει ανησυχία για την αύξηση των ροών – το επεσήμανε και ο Κυριάκος. Οσο για τον Αβραμόπουλο, εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ότι τα πράγματα θα ήταν σαφώς καλύτερα αν η κυβέρνηση συνεργαζόταν αποτελεσματικότερα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση (λέγε με Μόρια – Καρά Τεπέ και ο νοών νοείτω). Κατά τα λοιπά, στη συνάντηση έγινε και ένα tour d’ horizon των εξελίξεων στην Ευρώπη. Πάντως, δεν θεωρώ τη συνάντηση των δύο ανδρών ανεξάρτητη από την επίσκεψη Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Κάτι «ψήνεται». Η συνέχεια στα «προσεχώς».

Συνέχεια του κράτους

Το αποδεικνύει περίτρανα η ίδια η κατάσταση του ελληνικούς κράτους: Η συνέχεια του κράτους δεν υπήρξε ποτέ το δυνατό μας σημείο. Μένει να φανεί αν θα είναι ένα από τα δυνατά σημεία της Ν.Δ. Το λέω επειδή κατάσκοπός μου συνέλαβε τον απερχόμενο διευθυντή του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Μακάριο Λαζαρίδη και τον νεοεισερχόμενο Κωνσταντίνο Ζούλα να πίνουν καφέ πέριξ του Κολωνακίου χθες το μεσημέρι, πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις του προέδρου της Ν.Δ. για το νέο επικοινωνιακό σχήμα. Το debriefing άρχισε. Την Παρασκευή θα γίνει και η επίσημη παράδοση – παραλαβή στην Πειραιώς. Και μετά αρχίζει το τρέξιμο…

Δυσφορία

Μια κάποια… δυσφορία –όχι γένους– προκάλεσε στη Χαριλάου Τρικούπη το σχόλιό μου του Σαββάτου ότι μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι η απουσία της Φώφης Γεννηματά σήμερα σε περιοδεία στην Κρήτη δεν συνδέεται και με διάθεση… αναχωρητισμού από την ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο σχετικά με την ταυτότητα φύλου. Συνεργάτης της μου έλεγε ότι δεν φταίει η Φώφη, αλλά η κυβέρνηση, που άλλαξε τον προγραμματισμό της ψηφοφορίας (ήταν προγραμματισμένη για χθες). Να υποθέσω τότε ότι η πρόεδρος μπορεί να απευθύνει επιστολή με την πρόθεση ψήφου της στον πρόεδρο της Βουλής; Ή μήπως όχι;

Εξωτική Νίκαια

Ούτε κόρνες, ούτε ντουντούκες, ούτε φωνές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που θα συνθλίψει τον ΣΥΡΙΖΑ. Με απλά λόγια, το προσυνέδριο της Κυριακής στη Νίκαια –για τους εργαζομένους και τους ανέργους– δεν θύμιζε πολύ κομματική εκδήλωση. Στην αίθουσα επικρατούσε ησυχία και οι παρουσίες ήταν αρκετά «εξωτικές» για τα νεοδημοκρατικά δεδομένα. Αυτός, εξάλλου, ήταν και ο στόχος. Σημειώνω ότι από το γραφείο του Κωστή Χατζηδάκη εστάλησαν και συμπεράσματα της πρώτης προσυνεδριακής.

Δεν άφησε τα βαφτίσια να πάει για συνέδριο

Τόσο εξωτική ήταν η προσυνεδριακή στη Νίκαια, που ο Aδωνις Γεωργιάδης προτίμησε να παραστεί σε βαφτίσια αντί να δώσει το «παρών»… Μου λένε ότι προτίμησε τα βαφτίσια, αφού κανένας δεν απαίτησε την παρουσία του εκεί. Η αλήθεια είναι ότι η Πειραιώς δεν έκανε τέτοιου τύπου κομματική κινητοποίηση. Με απλά λόγια, δεν απαίτησε συγκεκριμένες παρουσίες, παρότι απηύθυνε προσκλήσεις. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Ο Aδωνις, πάντως, άδραξε την ευκαιρία, φωτογραφήθηκε με τον Κωστή Χατζηδάκη στο εντευκτήριο της Βουλής και σχολίασε ότι γελούν με τις κακίες περί «ανταρσίας» του. Αν θέλουμε το πιστεύουμε.

Γραμμή επενδυτών

Το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για τη χώρα παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στο γεύμα που είχε χθες με εκπροσώπους επιχειρηματικών συμβουλίων της Ελλάδας σε χώρες του Κόλπου. Βέβαια, το απέδωσε στο γεγονός ότι οι επενδυτές προτίθενται να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους εδώ, επειδή ξέρουν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι πραγματικά φιλική προς το επιχειρείν. Σημειώνω ότι στη γραμμή Κυριάκου κινήθηκε σε συνέντευξή του στο Bloomberg και ο διάσημος διαχειριστής κεφαλαίων και αναλυτής Kyle Bass. Αν κρίνω από την αποστροφή του λόγου του ότι «σπουδαία πράγματα θα γίνουν στη χώρα με τον Μητσοτάκη», ο Κυριάκος τον έπεισε. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι την περασμένη εβδομάδα είχαν μακρά συνάντηση στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή