Διαρρήκτες της κοινοτοπίας

Διαρρήκτες της κοινοτοπίας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αλήθεια είναι πως η ανωνυμία επιτρέπει σε κάθε πικραμένο ή/και φαντασμένο να κάνει «οργανώσεις» που κανείς δεν γνωρίζει από πού κρατά η σκούφια τους και τι τελικώς θέλουν. Εχει γεμίσει ο τόπος από πρωτοβουλίες, επιτροπές και άλλα συναφή. Γράφαμε και παλιότερα πως «ένα από τα πιο ενδιαφέροντα (και έξυπνα) επικοινωνιακά τερτίπια του “χώρου” –έτσι ονομάζεται, πλέον, η παλαβή Αριστερά με τις παραφυάδες της– είναι οι ποικιλώνυμες “πρωτοβουλίες”. Πρόκειται για χαλαρά οργανωτικά σχήματα –συνήθως παρέες– που παίρνουν βαρύγδουπα ονόματα, ώστε να μένουν έκθαμβοι οι αδαείς. Φτιάχνουν ένα blog και βομβαρδίζουν τους δημοσιογράφους με ανακοινώσεις. Οταν μάλιστα υπάρχουν ευρύτερης σημασίας θέματα, οι “πρωτοβουλίες” υπογράφουν από κοινού μια ανακοίνωση για να δημιουργούν την εντύπωση υπερμαζικότητας. Κι ας είναι συνήθως οι ίδιοι άνθρωποι που συμμετέχουν σε όλες τις “πρωτοβουλίες”. Ετσι κι αλλιώς, δεν δίνουν λογαριασμό σε κανένα. Οι “πρωτοβουλίες”, κατά κανόνα, δεν υπογράφονται από φυσικά πρόσωπα. Είναι απλώς βαρύγδουπες ονομασίες χωρίς ονοματεπώνυμα». («Πρωτοβουλίες, επιτροπές και συναφή τερτίπια», Καθημερινή 12.6.2011). Τέτοιο είναι και οι «Διαρρήκτες της Φοιτητικής Κουλτούρας», ένα γκρουπούσκουλο που αποφάσισε να συκοφαντήσει και να στοχοποιήσει τον καθηγητή κ. Αγγελο Συρίγο με αφίσες στους τοίχους του Παντείου.

Το κείμενο, που συνοδεύει την ευμεγέθη φωτογραφία του καθηγητή, είναι ρηχό. Περιλαμβάνει δημοσιευμένα και από τον κ. Συρίγο στοιχεία και επ’ ουδενί αιτιολογεί τον χαρακτηρισμό «φασίστας». Βεβαίως, οι συγγραφείς του στα σχολειά της Μεταπολίτευσης μεγάλωσαν και πιθανότατα να μην γνωρίζουν την έννοια. Με τέτοιους δασκάλους έκατσαν, τέτοια γράμματα έμαθαν: Οποιος απαιτεί να εφαρμοστεί ο νόμος, ενοχλεί και όποιος ενοχλεί δεν μπορεί παρά να είναι φασίστας. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια από το κείμενο της αφίσας: «Παράλληλα, αρθρογραφεί διαρκώς στην καθημερινή “ενημερώνοντας” μας για την “ισλαμική τρομοκρατία”, “τον κακό – πολύ κακό Ερντογάν” και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το πάντα φιλειρηνικό ελληνικό κράτος από την κακή γειτνίαση. Καταλάβατε…». Ή όπως έλεγε παλιότερα ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, «το πιάσατε το υπονοούμενο…».

Υπάρχουν πολλά σημεία στο πολυσχιδές έργο του κ. Συρίγου που χρήζουν αυστηρής κριτικής. Μόνο που η κριτική απαιτεί διάβασμα. Αντιθέτως, η στοχοποίηση και η συκοφαντία με κοινοτοπίες είναι εύκολες. Αλλά, δυστυχώς, αυτά τους προσέφερε η (ελλιπής) παιδεία, αυτά αναπαράγουν ως «πολιτική κριτική».

Το μόνο ερώτημα είναι πως χρηματοδοτούν τις ακριβές παρεμβάσεις τους. Μπορεί να έπεσαν οι τιμές, αλλά τόσες πολλές αφίσες δεν βγαίνουν από το ελλιπές φοιτητικό χαρτζιλίκι γόνων φτωχών ή μεσαίων οικογενειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή