Απεβίωσε ο γενικός γραμματέας του υπ. Παιδείας, Γιάννης Παντής

Απεβίωσε ο γενικός γραμματέας του υπ. Παιδείας, Γιάννης Παντής

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας αφήσει το στίγμα του στο υπουργείο Παιδείας, η είδηση του θανάτου του Γιάννη Παντή προκάλεσε βαθιά συγκίνηση σε όλο το προσωπικό του υπουργείου και όχι μόνο στην ηγεσία του. Ηρθε σε μια δύσκολη περίοδο στο υπουργείο και ανέλαβε όχι μόνο το βάρος των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αλλά και τη διαχείριση της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, ένα έργο ιδιαίτερα μεγάλο και «με αχαρτογράφητες πτυχές», όπως ακριβώς και το μεταναστευτικό.

Ο Γιάννης Παντής, 60 ετών, είχε υποστεί ανακοπή καρδιάς στις 18 Μαΐου και νοσηλευόταν μέχρι σήμερα σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ηταν καθηγητής Οικολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ. Είχε αναλάβει γενικός γραμματέας μετά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου της Παιδείας από τον Νίκο Φίλη, τον Σεπτέμβριο του 2015.

«Tο τελευταίο αντίο στον Γιάννη Παντή, τον ακαδημαϊκό, τον δάσκαλο, τον αγωνιστή που πάσχιζε πάντα να παντρεύει την λογική με την ευαισθησία, δεν μπορεί παρά να είναι μια υπόσχεση: Ότι τίποτε δεν θα πάει χαμένο από όσα δίδαξε με το έργο, τη ζωή, το ήθος και τους αγώνες του. Συμμερίζομαι τη θλίψη της οικογένειάς του, και όσων τον γνώρισαν και τον αγάπησαν», αφέρει σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Με οδύνη πληροφορήθηκα την απώλεια του Γιάννη Παντή. Μια απώλεια δύσκολη στη διαχείρισή της σε επίπεδο προσωπικό γιατί εκτός από συνεργάτης ο Γιάννης ήταν και ένας καλός φίλος», ανέφερε ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου, προσθέτοντας:

«Η πορεία του, οι επιλογές του, η στάση του στη ζωή θα αποτελούν παραδείγματα άσκησης του ακαδημαϊκού λειτουργήματος και της πολιτικής με καθοριστικά προτάγματα την ηθική και την αποτελεσματικότητα. Ήταν ένας άνθρωπος με πάθος για την εκπαίδευση και πρωτοπόρος στην εισαγωγή καινοτόμων οικολογικών δράσεων στο Πανεπιστήμιο. Με το πάθος του αυτό άφησε παρακαταθήκες πολλές ακόμη και σε όσους δεν τον γνώρισαν προσωπικά αλλά ως επισκέπτες στο Υπουργείο θα βλέπουν για πάντα τα έργα που με τόσο πάθος ο Γιάννης φρόντισε να κοσμήσουν το χώρο του Υπουργείου, ανασύροντάς τα από τα υπόγεια της Σχολής Καλών Τεχνών. Το Υπουργείο Παιδείας είναι φτωχότερο χωρίς αυτόν. Στέλνω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και συμμετέχω στη μεγάλη θλίψη τους».

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε την πρόωρη απώλεια του Γιάννη Παντή, ενός ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του στην εκπαίδευση και αγωνίστηκε για τα πιστεύω του», δήλωσε η τομεάρχης παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, και εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά της στους οικείους και τους συνεργάτες του.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρετά τον δάσκαλο, τον ερευνητή, τον φλογερό οραματιστή, τον αγαπημένο σύντροφο Γιάννη Παντή, Καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου. «Ο Γιάννης Παντής, ξεκίνησε τις σπουδές και την πορεία του στο ΑΠΘ, όπου στην συνέχεια υπηρέτησε για περίπου 30 χρόνια σε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες. Ως αντιπρύτανης οικονομικών σε δύσκολους καιρούς, συνέβαλε στην αναδιοργάνωση του πανεπιστημίου, στο άνοιγμά του στην πόλη και στην στενότερη σύνδεσή του με την κοινωνία. Προσηλωμένος στις ιδέες του για την εκπαίδευση, ανέλαβε τα καθήκοντα του Γ.Γ. στο Υπουργείο Παιδείας και με το ανήσυχο και κριτικό του πνεύμα αντιμετώπιζε, συστηματικά και με αγωνία, τα χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης . Σ’ αυτόν τον αγώνα, κόπηκε το νήμα της ζωής του. Καλό ταξίδι Γιάννη…», προσθέτει.

«O σύντροφος, ο φίλος, ο πολύτιμος συνεργάτης Γιάννης Παντής μας άφησε σήμερα μετά από μήνες επίμονου αγώνα να κρατηθεί στη ζωή», δήλωσε ο τέως Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης. «Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του στο Υπουργείο Παιδείας στη δύσκολη προσπάθεια να στήσουμε σε νέες βάσεις το δημόσιο σχολείο, το σχολείο της ισότητας και της ποιότητας για όλα τα παιδιά, αντιμετωπίζοντας τις μύριες όσες δυσκολίες της κρίσης και της υποχρηματοδότησης. Στην προσπάθεια αυτή ο Γιάννης Παντής ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, συνεισέφερε όλες του τις δυνάμεις, έχοντας σαν παρακαταθήκη την ακαδημαϊκή του συγκρότηση, τη διοικητική του εμπειρία, την αγωνιστική του παρουσία, την οικολογική του εγρήγορση και μια διαρκή ευαισθησία για το χώρο της εκπαίδευσης. Ο Γιάννης Παντής υπήρξε ο βασικός υπεύθυνος και ο εμψυχωτής της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων. Όταν χρειάστηκε, υπεράσπισε ακόμη και με τη φυσική του παρουσία, απέναντι στο ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, το δικαίωμα αυτών των παιδιών στη μόρφωση. Ήταν ο οργανωτικός νους πίσω από την άψογη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά και ο άνθρωπος πίσω από μια σειρά προτάσεων και βελτιωτικών ρυθμίσεων σε όλους τους τομείς. Τον αποχαιρετώ με οδύνη και θλίψη. Το έργο του θα μας τον θυμίζει. Το χαμόγελό του και η ανοιχτόκαρδη διάθεσή του θα μας συντροφεύει. Στη γυναίκα του, στον μονάκριβο γιο του, σε όλη του την οικογένεια εκφράζω τα πιο βαθιά μου συλλυπητήρια», είπε ο κ. Φίλης.

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος εξέφρασε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης αλλά και ο Υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Απεβίωσε ο γενικός γραμματέας του υπ. Παιδείας, Γιάννης Παντής-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή