Με επιτυχία η επιστροφή της Εθνικής στις διεθνείς αγορές

Με επιτυχία η επιστροφή της Εθνικής στις διεθνείς αγορές

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες η έκδοση καλυμμένων ομολογιών από την Εθνική Τράπεζα. Η Εθνική, μέσω της έκδοσης, συγκέντρωσε ποσό 750 εκατ. ευρώ, ενώ το τελικό επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 2,9%, επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος είναι ότι στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 110 επενδυτές, οι οποίοι προσέφεραν στην τράπεζα 2 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά περίπου 2,7 φορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου οι μισοί επενδυτές (45%) που μετείχαν στη διαδικασία ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 15% από Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία, το 15% από την Ιταλία ενώ το 14% ήταν από τη χώρα μας.

Πρόκειται για την πρώτη συναλλαγή καλυμμένων ομολογιών από το 2009, σηματοδοτώντας την επιστροφή της Εθνικής στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, ενώ πρόκειται για την πρώτη έκδοση ελληνικής τράπεζας από το 2014. Η έκδοση καλυμμένων ομολογιών εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών της διοίκησης της ΕΤΕ για την απεξάρτηση της τράπεζας από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA). Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της τράπεζας, μετά και την επιτυχή ομολογιακή έκδοση είναι εφικτή η πλήρης αποπληρωμή του ELA μέχρι το τέλος του έτους.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά την ομολογιακή έκδοση, σύμφωνα με πηγές των αναδόχων και της τράπεζας, μέσα σε τριάντα λεπτά από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών συγκεντρώθηκαν προσφορές ύψους 700 εκατ. ευρώ, οι οποίες διπλασιάστηκαν πριν συμπληρωθεί μία ώρα. Μέχρι τις 12.30 η συνολική ζήτηση ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η διοίκηση της τράπεζας, με τη σύμφωνη γνώμη των αναδόχων τραπεζών, να προχωρήσει σε επανεκτίμηση της απόδοσης στα επίπεδα του 3% και οριστικοποίηση του μεγέθους της έκδοσης στα 750 εκατ. ευρώ. Τελικά, λόγω της μεγάλης ζήτησης, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,9% αισθητά χαμηλότερα της αρχικής εκτίμησης για απόδοση 3,25%. Σημειώνεται, πάντως, ότι πρόκειται για καλυμμένη έκδοση, δηλαδή το ομόλογο εξασφαλίζεται από εγγυήσεις (εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια) που ξεπερνούν την αξία της έκδοσης.

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, η Εθνική βολιδοσκόπησε τις προθέσεις επιλεγμένων επενδυτών τον περασμένο Ιούλιο, προχωρώντας παράλληλα σε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που απαιτούνταν για την συναλλαγή. Οπως σημειώνουν, η ισχυρή υποστήριξη των επενδυτών αποτέλεσε το έναυσμα για τη λήψη της σχετικής απόφασης την προηγούμενη εβδομάδα και στο πλαίσιο αυτό στελέχη της τράπεζας είχαν συναντήσεις με επενδυτές στο Λονδίνο, στη Φρανκφούρτη, στο Μόναχο και στο Μιλάνο. Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν την περασμένη Δευτέρα και δεδομένης της θετικής ανταπόκρισης των επενδυτών, η τράπεζα αποφάσισε να ανοίξει τα βιβλία προσφορών χθες το πρωί (10.00 ώρα Ελλάδος). Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι η επιτυχής επιστροφή της Εθνικής στις διεθνείς αγορές αποτελεί σημαντικό βήμα και διευκολύνει αντίστοιχες ομολογιακές εκδόσεις από τις άλλες ελληνικές τράπεζες.

Μηδενισμός ELA

Η επιστροφή στις διεθνείς αγορές μαζί με τις κινήσεις που έχει ήδη πραγματοποιήσει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας το προηγούμενο διάστημα ανοίγουν τον δρόμο για τον μηδενισμό του ELA μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με την τράπεζα, μετά την ολοκλήρωση στα μέσα Ιουνίου της πώλησης των βουλγαρικών θυγατρικών (UBB και Interlease), η οποία ενίσχυσε τη ρευστότητα της ΕΤΕ κατά 800 εκατ. ευρώ, η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα μειώθηκε σημαντικά σε 6,8 δισ. ευρώ τον περασμένο Αύγουστο από 10,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Μαρτίου. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η εξάρτηση από τον ELA μειώθηκε κατά 3 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 2,6 δισ. ευρώ. Η ρευστότητα του ομίλου αναμένεται να ενισχυθεί κατά 1,7 δισ. ευρώ από την ολοκλήρωση της πώλησης θυγατρικών (Εθνική Ασφαλιστική, Banca Romaneasca και Vojvodjanska Banka) και μαζί με τα 750 εκατ. ευρώ που άντλησε από την ομολογιακή έκδοση, η Εθνική Τράπεζα πρακτικά μηδενίζει άμεσα τη χρηματοδότησή της από τον μηχανισμό ELA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή