Η Τεχεράνη προειδοποιεί τον Τραμπ

Η Τεχεράνη προειδοποιεί τον Τραμπ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κοινό μέτωπο εμφανίζονται πλέον μετριοπαθείς και σκληροπυρηνικοί του Ιράν, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να λάβει τις τελικές του αποφάσεις γύρω από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Οι Αμερικανοί έχουν τρελάνει τον κόσμο. Είναι καιρός να τους διδάξουμε ένα καινούργιο μάθημα», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, Μασούντ Τζαζαγερί. Πολλές ιρανικές εφημερίδες κυκλοφορούσαν χθες με την ίδια πρωτοσέλιδη φωτογραφία, όπου ο υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ –ένας πολιτικός ήπιων τόνων, με σπουδές στην Αμερική– εναγκαλίζεται με τον αρχηγό των Φρουρών της Επανάστασης –επίλεκτη στρατιωτική δύναμη του Ιράν–, στρατηγό Αλί Τζαφαρί. «Μοιραζόμαστε την ίδια τοποθέτηση, αλλά ο καθένας εκφράζεται με τον δικό του τρόπο», φέρεται να δηλώνει ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.

Μέσα στα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία γύρω από την τύχη της συμφωνίας που υπεγράφη επί του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα, και η οποία προέβλεπε την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν από τον ΟΗΕ, με αντάλλαγμα τον περιορισμό και τον αυστηρό έλεγχο του πυρηνικού του προγράμματος. Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να σκληρύνει τη στάση της Ουάσιγκτον, «αποχαρακτηρίζοντας» τη συμφωνία, χωρίς να αποσύρει επίσημα τη χώρα του από αυτήν. Σε αυτή την περίπτωση, το Κογκρέσο πρέπει να λάβει εντός 60 ημερών την τελική απόφαση.

Παράλληλα, πληροφορίες φέρουν τον Αμερικανό πρόεδρο να προσθέτει τους Φρουρούς της Επανάστασης στη λίστα των οργανώσεων τις οποίες οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ως τρομοκρατικές. Δεδομένης της τεράστιας οικονομικής ισχύος των Φρουρών, η απόφαση αυτή θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ιρανική οικονομία. «Οι Αμερικανοί είναι πολύ μικροί ώστε να μπορούν να βλάψουν τους Φρουρούς της Επανάστασης. Ολες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», προειδοποίησε ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, κορυφαίος αξιωματούχος του ανώτατου ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αλί Χαμενεΐ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή