Διευκρινίσεις από Καταλωνία για την διακήρυξη ή μη της ανεξαρτησίας ζητά ο Ραχόι

Διευκρινίσεις από Καταλωνία για την διακήρυξη ή μη της ανεξαρτησίας ζητά ο Ραχόι

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο βήμα προς την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος, κάτι που θα επέτρεπε την αναστολή της πολιτικής αυτονομίας της Καταλωνίας, έκανε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

«Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει επίσημα από την κυβέρνηση της Καταλωνίας να επιβεβαιώσει εάν διακήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχής ή όχι», είπε στο διάγγελμά του προς τον ισπανικό λαό ο Ραχόι.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «η απάντηση του Καταλανού προέδρου είναι αυτή που θα καθορίσει τα μελλοντικά γεγονότα τις επόμενες ημέρες» και τόνισε ότι θα εξακολουθήσει να ενεργεί με «επιφυλακτικό και υπεύθυνο τρόπο».

Εθεσε παράλληλα την απάντηση του Κάρλες Πουτζδεμόν ως προαπαιτούμενο για την ενεργοποίηση του άρθρου 155.

Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση έκτακτου υπουργικού συμβουλίου στην Ισπανία προκειμένου να εξεταστεί η απάντηση που θα δοθεί στην υπογραφή από τους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλωνίας της κήρυξης της ανεξαρτησίας της επαρχίας αυτής, η εφαρμογή της οποίας όμως «ανεστάλη» εν αναμονή ενός διαλόγου με τη Μαδρίτη.

Χθες, κατά την ιστορική ομίλια του στη Βουλή, ο πρόεδρος της αυτόνομης κυβέρνησης της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, υπέγραψε διακήρυξη με την οποία καλεί «όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν την καταλανική δημοκρατία ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος». Παράλληλα, πρότεινε την αναστολή ισχύος του εγγράφου ώστε να ξεκινήσει μια περίοδος διαλόγου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αλφόνσο Ντάστις δήλωσε σήμερα στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ότι η χθεσινή ομιλία του πρόεδρου της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν ενώπιον του τοπικού κοινοβουλίου ήταν ένα «τέχνασμα», αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει περιθώριο για συνομιλίες εντός του πλαισίου που τίθεται από το Σύνταγμα της Ισπανίας.

Ο Αλφόνσο Ντάστις εξήγησε ακόμη ότι η Ισπανία δεν μπορεί να οργανώσει δημοψήφισμα για την Καταλωνία, διότι δεν το επιτρέπει το ισχύον Σύνταγμα.

Το δημοψήφισμα αυτό, που είχε απαγορευθεί και κηρυχθεί αντισυνταγματικό από τη Μαδρίτη, βύθισε την Ισπανία στην πιο σοβαρή της κρίση μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1977, διχάζοντας βαθιά και τους κατοίκους αυτής της πλούσιας επαρχίας όπου ζει το 16% των Ισπανών.

Κομισιόν: Στηρίζουμε τις προσπάθειες για ενότητα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ενότητας στην Ισπανία μετά τις καταλανικές κινήσεις για κήρυξη ανεξαρτησίας.

«Η Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στην Ισπανία και επαναλαμβάνει την προηγούμενη έκκλησή της για πλήρη σεβασμό της ισπανικής συνταγματικής τάξης», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, επιβεβαιώνοντας ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ συζήτησε την κρίση κατά την εβδομαδιαία συνεδρίασή του.

«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για να ξεπεραστεί η διαίρεση και η διάσπαση, για να εξασφαλισθεί η ενότητα και ο σεβασμός του ισπανικού συντάγματος», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή