Και δεύτερο «αντάρτικο» βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ

Και δεύτερο «αντάρτικο» βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από ενδοκυβερνητικό, δηλαδή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση, με τους χειρισμούς της, μετέτρεψε σε εσωκομματικό για τον ΣΥΡΙΖΑ πρόβλημα το ζήτημα της νομοθετικής κατοχύρωσης της δυνατότητας επανεξέτασης από την ελληνική Δικαιοσύνη υποθέσεων οι οποίες, αν και είχαν κριθεί από τα δικαστήρια, τυγχάνουν διαφορετικής ερμηνείας και απόφασης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρόκειται για τη γνωστή τροπολογία η οποία επανακατατέθηκε προχθές ελαφρώς διορθωμένη συγκριτικώς με εκείνη που είχε παρουσιαστεί προ ημερών από την κυβέρνηση, καθώς στην πρώτη της εκδοχή (η οποία υπό τις έντονες αντιδράσεις των ΑΝΕΛ είχε αποσυρθεί) χαρακτηρίστηκε ιδιαιτέρως αρνητική για εθνικές υποθέσεις, αφού ερμηνεύθηκε ως «όχημα» βάσει του οποίου οι υποστηρικτές της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Ενωσης Θράκης» θα επανέλθουν δικαστικά διεκδικώντας τη δικαίωσή τους. Με τη νέα της μορφή η κυβέρνηση, διά του υπουργού Δικαιοσύνης, εξασφάλισε τη θετική ψήφο των βουλευτών του κ. Πάνου Καμμένου, πλην όμως «έχασε» τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: τη Νίνα Κασιμάτη και τους Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν και Μουσταφά Μουσταφά, που καταψήφισαν την τροπολογία κατά την ονομαστική ψηφοφορία.

«Η τροπολογία με την τροποποίηση που φέρατε έχει γίνει ακόμα χειρότερη. Θα μπορούσαν να γίνουν περαιτέρω διορθώσεις. Μπορούν να καταστούν κερκόπορτα οι διατάξεις», είπε μιλώντας από του βήματος της Ολομέλειας η κ. Κασιμάτη, η οποία –πέραν των άλλων– είχε και έντονη αντιπαράθεση με την επίσης βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία επί του συγκεκριμένου θέματος.

Την επίμαχη τροπολογία καταψήφισαν επίσης ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Αχμέτ Ιλχάν (πηγαίνοντας αντίθετα στη γραμμή του κόμματός του), η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ενωση Κεντρώων.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τελικώς την υπερψήφισαν, αν και διατυπώθηκαν ενστάσεις επί των κυβερνητικών χειρισμών: «Πραγματικά, δεν κατάλαβα τη σπουδή σας να προχωρήσετε τόσο γρήγορα στην επανακατάθεση της τροπολογίας για την “Τουρκική Ενωση”. Είχατε ήδη λειτουργήσει βιαστικά στην πρώτη σας απόπειρα και είχατε φέρει μια τροπολογία επικίνδυνη. Εχει ήδη γίνει, ξέρετε, ζημιά στη Θράκη, έχει αναστατωθεί η Θράκη», είπε μεταξύ άλλων ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επίσης, επισήμανε ότι θα μπορούσαν να γίνουν επιπλέον διορθωτικές παρεμβάσεις στο σχετικό κείμενο, συγκριτικώς με εκείνες οι οποίες έγιναν μεταξύ της πρώτης και της τελικής εκδοχής της τροπολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή