Επισφαλής είναι η θέση του Τζον Κράιαν στην ηγεσία της Deutsche Bank

Επισφαλής είναι η θέση του Τζον Κράιαν στην ηγεσία της Deutsche Bank

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του διευθύνοντος συμβούλου της Deutsche Bank Τζον Κράιαν έχουν διατυπωθεί από ορισμένους μεγαλοεπενδυτές, επτά μήνες αφότου ανακοίνωσε το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, τρεις από τους δέκα μεγαλύτερους μετόχους της Deutsche Bank δήλωσαν ότι αναμένουν βελτίωση της εικόνας της τράπεζας κυρίως στον κλάδο που αφορά τη διαπραγμάτευση των περιουσιακών της στοιχείων. Δύο εκ των δέκα μεγαλομετόχων δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να αντικατασταθεί ο κ. Κράιαν από πρόσωπο εκτός της τράπεζας, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή έως την ετήσια συνάντηση των μετόχων τον Μάιο του 2018.

Η αλλαγή στρατηγικής της τράπεζας που είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ο κ. Κράιαν δεν έχει συμβάλει, προς το παρόν, στην ανάκαμψή της, δεδομένου ότι από το 2015 που ο κ. Κράιαν ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου, τα έσοδα της Deutsche Bank μειώθηκαν, με εξαίρεση τη θετική πορεία δύο μόνο τριμήνων. Μάλιστα, κάθε χρόνο τα έσοδα δευτέρου τριμήνου από τη διαπραγμάτευση ομολόγων υποχώρησαν κατά 12%. Επίσης, παρότι τον Απρίλιο η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ευρώπης προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 8 δισ. ευρώ, η μετοχή της υποχώρησε 8%.

Δυσαρέσκεια

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι μέτοχοι της Deutsche Bank εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους, καθώς σε αντίστοιχη περίπτωση η μετοχή τής ιταλικής Unicredit αυξήθηκε κατά 79% από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο Ζαν-Πιερ Μουστιέ, με στόχο την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Από την άλλη, οι μέτοχοι είναι ικανοποιημένοι διότι ο κ. Κράιαν κατόρθωσε να διευθετήσει ορισμένες νομικές εκκρεμότητες της τράπεζας και να προχωρήσει σε επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια η Deutsche Bank έχει κληθεί να πληρώσει πρόστιμα λόγω της εμπλοκής της σε σωρεία νομικών σκανδάλων. Ο Ινγκο Σπέιτς, διαχειριστής κεφαλαίων στη Union Investment, δήλωσε στο Bloomberg ότι θα ασκηθεί πίεση στο Δ.Σ. της Deutsche Bank σε περίπτωση που δεν διαπιστωθεί κάποια βελτίωση τα επόμενα δύο τρίμηνα. Ο ίδιος, ωστόσο, προσθέτει ότι «ο Κράιαν παραμένει ακόμα ο κατάλληλος άνθρωπος για να αναδιαρθρώσει την τράπεζα και να μειώσει το κόστος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή