Πρόταση για να μείνει η ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά φυσικού αερίου

Πρόταση για να μείνει η ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά φυσικού αερίου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρόταση για την παραμονή της ΔΕΠΑ σε μία από τις δύο υφιστάμενες ΕΠΑ και για μείωση του ποσοστού της στην άλλη θα προσέλθει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στο κεφάλαιο για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου και τις σχετικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από πλευράς της για ξεκαθάρισμα των σχέσεων της εταιρείας με τις ΕΠΑ με τρόπο που να μην προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων.

Η πρόταση οριστικοποιήθηκε χθες σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ με τη συμμετοχή της διοίκησης της ΔΕΠΑ και εκπροσώπων των ΕΛΠΕ ως μετόχου του 35% της εταιρείας. Το ποια θα είναι η ΕΠΑ, Αττικής ή Θεσσαλίας – Θεσσαλονίκης, στην οποία η ΔΕΠΑ θα διατηρήσει το ποσοστό που κατέχει σήμερα (51%), θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα με τις διοικήσεις των ιδιωτών μετόχων των ΕΠΑ και συγκεκριμένα τη Shell για την ΕΠΑ Αττικής και την ΕΝΙ για την ΕΠΑ Θεσσαλίας – Θεσσαλονίκης.

Μέχρι στιγμής, πάντως, και από τις επαφές σε επίπεδο κορυφής που έκανε η διοίκηση της ΔΕΠΑ τον Σεπτέμβριο, σε Χάγη και Βρυξέλλες, δεν φαίνεται να έχει βρεθεί κοινός τόπος. Οι δύο πολυεθνικές μέτοχοι των ΕΠΑ έχουν ζητήσει την πλήρη απόσυρση της ΔΕΠΑ από τη λιανική αγορά φυσικού αερίου, αίτημα που υιοθετήθηκε από τους θεσμούς και τέθηκε στην ελληνική πλευρά από την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. ΕΝΙ και Shell επικαλούνται την ασυμβατότητα της συμμετοχής της ΔΕΠΑ με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, αφού η εταιρεία είναι παράλληλα προμηθευτής αερίου σε μια αγορά που από την 1η/1/2018 θα πρέπει να λειτουργεί πλήρως ανταγωνιστικά.

Ηδη μάλιστα και μόνο από το γεγονός ότι έχουν βγει στον ανταγωνισμό οι καταναλωτές μέσης τάσης, οι εκπρόσωποι της ΔΕΠΑ υποχρεώνονται να αποχωρήσουν από τις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων των ΕΠΑ όταν πρόκειται να λάβουν εμπορικές αποφάσεις, καθώς οι ιδιώτες μέτοχοι επικαλούνται ζητήματα ανταγωνισμού, δεδομένου ότι η ΔΕΠΑ είναι ταυτόχρονα προμηθευτής και ανταγωνιστών τους στον κομμάτι της μέσης τάσης. Η πρόταση με την οποία θα προσέλθει η ελληνική πλευρά στις νέες διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση αυτό που μπορεί να διασφαλίσει, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα υπάρξει αποδοχή πρωτίστως από τους ιδιώτες μετόχους των ΕΠΑ, είναι ένα μεταβατικό διάστημα για την πλήρη απόσυρση της ΔΕΠΑ από τη λιανική αγορά φυσικού αερίου.

Η δραστηριότητά της ως προμηθευτή και παρόχου ταυτόχρονα δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και μπορεί σήμερα να θίγει μόνο τις δύο ΕΠΑ, αλλά από 1ης/1/18 θα θίξει κάθε νέα εταιρεία που θα εισέλθει στην αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή