Οκτώ επενδυτές στη short list για εξαγορά «Σελόντα» – «Νηρέα»

Οκτώ επενδυτές στη short list για εξαγορά «Σελόντα» – «Νηρέα»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους μεγαλύτερους ομίλους παγκοσμίως στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, δύο funds που έχουν ήδη στο χαρτοφυλάκιό τους ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς και funds που έχουν ήδη επενδύσει σε ελληνικές επιχειρήσεις άλλων κλάδων, περιλαμβάνονται μέσα στα οκτώ επενδυτικά σχήματα που περνούν στην επόμενη φάση για την εξαγορά των εταιρειών «Σελόντα» και «Νηρέα». Το γεγονός ότι περνούν στο επόμενο στάδιο 8 υποψήφιοι θεωρείται από τους εμπλεκομένους θετική εξέλιξη, καθώς στην περίπτωση που υπήρχαν μόνον ένας με δύο, η διαγωνιστική διαδικασία μπορεί να μην ολοκληρωνόταν ποτέ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των οκτώ που συγκροτούν τη short list –επενδυτές δηλαδή που κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές περί τα τέλη Νοεμβρίου– περιλαμβάνονται οι εξής:

• Cooke Group. Πρόκειται για καναδικό όμιλο του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών με εγκαταστάσεις στη Βόρεια και Λατινική Αμερική, καθώς και στην Ευρώπη (Γαλλία, Ισπανία και Σκωτία).

• Amerra Capital Management LLC. Πρόκειται για fund με έδρα τη Νέα Υόρκη, το οποίο το 2016 εξαγόρασε την εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών «Ανδρομέδα» από την Global Finance (συμφερόντων Πλακόπητα).

• Diorasis. Αποτελεί επενδυτικό fund ελληνικών συμφερόντων που εξαγόρασε το 2014 την εταιρεία «Υδατοκαλλιέργειες Γ. & Π. Μπιτσάκος».

• Oaktree Capital Management. Αμερικανικό fund με έδρα το Λος Αντζελες, το οποίο δραστηριοποιείται ήδη στην Ελλάδα στον τουριστικό τομέα, καθώς έχει εξαγοράσει πλειοψηφικό πακέτο των Sani S.A. και Ikos S.A.

• HIG. Capital. Αμερικανικό fund που επίσης έχει επενδύσει ήδη στην Ελλάδα και συγκεκριμένα έχει εξαγοράσει από το 2014 τον όμιλο Μαΐλλη.

• Rhone Capital. Αμερικανικό fund με έδρα στη Νέα Υόρκη.

Οι μη δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν ήταν συνολικά δώδεκα, κάτι που σημαίνει ότι τέσσερις προτάσεις δεν προχωρούν στην επόμενη φάση.

Ολα τα επενδυτικά σχήματα που περνούν στην επόμενη φάση έχουν καταθέσει προσφορές και για τις δύο εταιρείες, με χωριστές, βεβαίως, αποτιμήσεις. Με άλλα λόγια, αυτό που αναμένεται στο τέλος της διαδικασίας είναι ότι και οι δύο προς πώληση εταιρείες θα καταλήξουν στον ίδιο ιδιοκτήτη, ο οποίος στη συνέχεια θα προχωρήσει στη συγχώνευσή τους σε ενιαίο σχήμα.

Στην παρούσα φάση δεν φέρεται να κατατέθηκαν προτάσεις από κοινοπρακτικά σχήματα –αν και σύμφωνα με κάποιες πηγές κάτι τέτοιο έπραξε η Pillarstone–, κάτι που ωστόσο δεν αποκλείεται να συμβεί στη φάση της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών.

Μετά την ενημέρωση των επενδυτών για το εάν συγκαταλέγονται στη short list, επόμενο βήμα είναι η λειτουργία του virtual data room προς το τέλος της εβδομάδας για την παροχή στους υποψήφιους επενδυτές των απαιτούμενων στοιχείων έτσι ώστε αυτοί να προβούν και στον απαραίτητο οικονομικό και νομικό έλεγχο (due dilligence).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή