Μετέωρη η επένδυση της BlackRock στον Κηφισό

Μετέωρη η επένδυση της BlackRock στον Κηφισό

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύμηνες είναι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται με ευθύνη του κρατικού μηχανισμού, αναφορικά με την προώθηση της επένδυσης για την ανάπτυξη εμπορικού κέντρου 50.000 τ.μ. στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος από τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο BlackRock, μέσω της ελληνικής εταιρείας Artume. Μάλιστα, με δεδομένη τη διαφαινόμενη αρνητική διάθεση τοπικών συλλογικοτήτων και κυρίως της ίδιας της κυβέρνησης απέναντι στη συγκεκριμένη επένδυση, συνολικής αξίας της τάξεως άνω των 300 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβάνονται η αξία απόκτησης των οικοπέδων το 2007 και οι φόροι περιουσίας που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα), ο εν λόγω ξένος επενδυτής είναι πιθανό να προχωρήσει σε επανεξέταση της παρουσίας του στην ελληνική αγορά, καθώς πλέον δεν θα πρέπει να αποκλείεται ούτε αυτό το ενδεχόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τους όρους δόμησης (με μειωμένο ύψος κτιρίων έναντι του αρχικού Π.Δ.) της έκτασης των 600 στρεμμάτων, στην οποία βρίσκεται και το οικόπεδο 20 στρεμμάτων της Artume (πρόκειται για τις πρώην εγκαταστάσεις της κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη), έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από το Συμβούλιο της Επικρατείας από τον περασμένο Μάιο.

Ωστόσο, έκτοτε και ενώ έχουν μεσολαβήσει πάνω από τέσσερις μήνες, η τύχη του Π.Δ. εξακολουθεί να αγνοείται, παραμένοντας στα συρτάρια του υπ. Περιβάλλοντος. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από την ανέργεση του εν λόγω εμπορικού κέντρου θα δημιουργηθούν 1.600 νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα με την έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος, τον προηγούμενο Μάιο είχε υπογραφεί μεταξύ των επενδυτών και του υπ. Περιβάλλοντος ένα μνημόνιο συναντίληψης και κατανόησης, με το οποίο η πλευρά της BlackRock εκδήλωνε την πρόθεση να αναλάβει μια σειρά έργων κοινωφελούς χαρακτήρα στην ευρύτερη περιοχή. Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία πάρκων και κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και πολιτισμού.

Το συνολικό κόστος των δράσεων αυτών υπολογίζεται σε περίπου 5-6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως προκύπτει από σχετικές πληροφορίες, οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες ζητούν τώρα το εν λόγω μνημόνιο να αποκτήσει άμεσα δεσμευτικό χαρακτήρα, τη στιγμή που ο επενδυτής δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει τις σχετικές οικοδομικές άδειες. Εν ολίγοις, ζητείται η εκταμίευση ενός σημαντικού ποσού χωρίς καμία εγγύηση ότι το έργο δεν θα βρεθεί ξανά μετέωρο λόγω μελλοντικής νέας προσφυγής ομάδας πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή