Γούρι AEOLOS από τον οίκο ΖΟLOTAS

Γούρι AEOLOS από τον οίκο ΖΟLOTAS

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σημάντορες άνεμοι που ιερουργούνε

που σηκώνουν το πέλαγος σαν Θεοτόκο

που φυσούν και ανάβουνε τα πορτοκάλια

που σφυρίζουν στα όρη κι έρχονται.

Οι αγένειοι δόκιμοι της τρικυμίας

οι δρομείς που διάνυσαν τα ουράνια μίλια

οι Ερμήδες με το μυτερό σκιάδι

και του μαύρου καπνού το κηρύκειο

Οδυσσέας Ελύτης, Το άξιον εστί, 1959

Οι άνεμοι φυσούν πάνω από τους θνητούς, και πνέουν συχνά πάνω από τους θεούς. Φέρνουν μηνύματα και ήχους, συνδέουν το παρελθόν με το παρόν, τη μακρινή μνήμη με τη φλογερή ελπίδα, τα απάτητα βουνά με τα σωθικά των καθημερινών ανθρώπων.

Φουσκώνουν πανιά, σηκώνουν κύματα κι ανεμίζουν σημαίες. Κουβαλάνε φωνές αγαπημένων, αρώματα του χθες και καρπούς του αύριο.

Βορέας, Καικίας, Απηλιώτης, Εύρος, Νότος, Λιψ, Ζέφυρος, Σκίρων… Η Μεσόγειος τούς έδωσε μυθικά ονόματα, φανταχτερά. Ο Βιργίλιος στην Αινειάδα, ο Ελύτης στο Άξιον Εστί, ο Λακαριέρ στο Ελληνικό καλοκαίρι, ο Τσαρούχης στο Ανεμολόγιο, τους προσέδωσαν τα δυνατότερα χαρακτηριστικά, τις ομορφότερες όψεις. Ο δε Όμηρος, πρώτος, όρισε άρχοντα και φύλακα των ανέμων τον Αίολο, διορισμένο από τον ίδιο τον Δία να απελευθερώνει και να τιθασεύει την πνοή τους.

Ο Αίολος είναι που βοηθάει τον Οδυσσέα κλείνοντας τους ανέμους σε έναν ασκό, κι αφήνοντας μόνο τον ούριο Ζέφυρο να πνέει ευνοϊκά για να τον οδηγήσει στην Ιθάκη. Οι σύντροφοί του, νομίζοντας ότι έχει χρυσάφι, ανοίγουν τον ασκό και ξεσπάει θύελλα που απομακρύνει για μια ακόμη φορά τον Οδυσσέα από το πολυπόθητο νησί. Μέχρις ότου, μια μέρα, να τον ξαναφέρει.           

Για το έτος 2018, ο οίκος ΖΟLOTAS, σύγχρονος μα διαχρονικά πιστός στους δρόμους της ελληνικής πολιτισμικής παράδοσης, δημιουργεί με την σειρά του ένα πολύτιμο και ξεχωριστό γούρι για να υποδεχτεί τη νέα χρονιά.

Ο AEOLOS, ως εφαλτήριος δύναμη, ας αφήσει τους ανέμους του το 2018 να μας οδηγήσουν στον προορισμό μας, ανέφελα, σταθερά, με μια πνοή!

ΓΟΥΡΙ 2018 και Κοινωνική Προσφορά

Από το 1895 μέχρι και σήμερα, ο οίκος ZOLOTAS δημιουργεί και καθιερώνει το γούρι της χρονιάς, που σύμφωνα με την παράδοση προσφέρεται για την καλοτυχία. Κάθε χρόνο, η ετήσια αυτή συλλεκτική συλλογή αφιερώνεται σε έναν κοινωνικό σκοπό.

Το  2018, ο AEOLOS έχει ως στόχο να συνδράμει ουσιαστικά στην ενίσχυση του αξιέπαινου φιλανθρωπικού έργου της ΕΛΕΠΑΠ και να στηρίξει τα «Βήματα Ζωής» των παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία, αφιερώνοντας μέρος των πωλήσεών της προς όφελος του σκοπού αυτού.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.elepap.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή