Τελευταία στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων η Ελλάδα – Aργή πρόοδος και στην E.E.

Τελευταία στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων η Ελλάδα – Aργή πρόοδος και στην E.E.

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελευταία θέση στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων καταλαμβάνει η Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE).

Παράλληλα, στη σχετική έκθεση διαπιστώνεται ότι η πρόοδος στην Ευρωπαική Ενωση γίνεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς καθώς σύμφωνα με τον δείκτη ισότητας των φύλων του EIGE, η Ε.Ε. καταγράφει σήμερα βαθμολογία 66,2 σε σύνολο 100, τέσσερις μόλις βαθμούς υψηλότερη σε σύγκριση με μια δεκαετία πριν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ε.Ε. μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, ή και τις δύο μορφές βίας, από την ηλικία των 15 ετών.  Ακόμη, σχεδόν ένα στα τέσσερα άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζει υπό την απειλή της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού και πάνω από τα μισά από αυτά τα άτομα είναι γυναίκες.

Σύμφωνα με τον δείκτη ισότητας των φύλων του EIGE, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση συγκεντρώνοντας 50 βαθμούς, ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σουηδία με 82,6 βαθμούς.

Ειδικότερα, οι επιδόσεις της Ελλάδας στους έξι τομείς μέτρησης είναι οι εξης:

Στον τομέα εργασίας, ο οποίος μετράει το βαθμό στον οποίο οι γυναίκες και οι άνδρες μπορούν να ωφεληθούν από την ισότιμη πρόσβαση στην απασχόληση και τις καλές συνθήκες εργασίας, η Ελλάδα πέτυχε σκορ 64, 2 σε σχέση με μέσο όρο 71,5 στην ΕΕ.

– Στον τομέα των χρημάτων που μετρά τις ανισότητες μεταξύ των φύλων όσον αφορά την πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους και την οικονομική κατάσταση των γυναικών και ανδρών, η Ελλάδα άγγιξε το 70,7, εννέα μονάδες λιγότερο από το μέσο όρο της ΕΕ (79,6).

– Στον τομέα της γνώσης που μετρά τις ανισότητες των φύλων στο εκπαιδευτικό επίπεδο, τη συμμετοχή στην εκπαίδευση και την κατάρτιση κατά τη διάρκεια της πορείας ζωής και τον διαχωρισμό των φύλων, η Ελλάδα άγγιξε το 55,6, ενώ στην ΕΕ ο μέσος όρος ανέρχεται στο 63,4.

– Στον τομέα του χρόνου, ο οποίος μετρά τις ανισότητες των φύλων στην κατανομή του χρόνου που αφιερώνεται στη φροντίδα και στην οικιακή εργασία και τις κοινωνικές δραστηριότητες, η Ελλάδα έφτασε στο 44,7 σε σχέση με μέσο όρο 65,7 στην ΕΕ.

– Στον τομέα της εξουσίας ο οποίος μετρά την ισότητα των φύλων στις θέσεις λήψης αποφάσεων σε όλους τους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς, η Ελλάδα άγγιξε τις 21,7 μονάδες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 48,5.

– Στον τομέα της υγείας, που μετρά την ισότητα των φύλων σε τρεις πτυχές: την κατάσταση της υγείας, την υγιεινή συμπεριφορά και την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, η βαθμολογία της Ελλάδας ανέρχεται στο 83,1 σε σχέση όμως με τον επίσης υψηλότερο ευρωπαϊκό μέσο του 87,4.

Πηγή: ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή