Ο υπ. Δικαιοσύνης θα κρίνει την τύχη του «Mr Bitcoin»

Ο υπ. Δικαιοσύνης θα κρίνει την τύχη του «Mr Bitcoin»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι μια ψυχροπολεμική μάχη τακτικής που στο παρελθόν έχει διεξαχθεί στις δικαστικές αίθουσες της Ολλανδίας και της Τσεχίας με άλλους πρωταγωνιστές και πλέον έχει ως επίκεντρο την Ελλάδα. Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης αποδέχθηκε χθες και το αίτημα της Ρωσίας για έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού και ως «Mr Bitcoin», περιπλέκοντας την υπόθεση. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε γνωμοδοτήσει θετικά σε αντίστοιχο αίτημα των ΗΠΑ. Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τον 38χρονο Ρώσο για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων, εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων. 

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι ο Βίνικ έχει διαπράξει άλλη απάτη ύψους περίπου 10.000 ευρώ. Κατηγορείται ότι είχε υπογράψει συμβόλαιο για την προμήθεια προϊόντων (δεν έχει διευκρινιστεί το είδος τους), αλλά εξαφανίστηκε με τα χρήματα της προκαταβολής χωρίς να παραδώσει τα εμπορεύματα.

Το αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ προηγήθηκε χρονικά, και μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών ο Βίνικ προσέφυγε στον Αρειο Πάγο. Αντιθέτως, δεν αντέκρουσε το ρωσικό αίτημα και μέσω των συνηγόρων του διευκρίνισε ότι συναινεί να δικαστεί στην πατρίδα του.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο Λάμπρος Μαργαρίτης, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε αυτές τις περιπτώσεις προηγείται το ένταλμα της χώρας της οποίας υπήκοος είναι ο εκζητούμενος (εφόσον και οι δύο χώρες τον ζητούν για το ίδιο αδίκημα). Ωστόσο εκτιμά ότι –εάν ο Αρειος Πάγος δεχθεί το αμερικανικό αίτημα– ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής θα έχει τον τελευταίο λόγο για το πού θα σταλεί ο Βίνικ.

Αυτή η περίπτωση πάντως δεν είναι η μοναδική στην οποία η Ρωσία προσπαθεί να μπλοκάρει δικαστικά την έκδοση πολίτη της στις ΗΠΑ. Τον Ιούνιο του 2012 οι ολλανδικές αρχές συνέλαβαν τον χάκερ Βλαντιμίρ Ντρίνκμαν βάσει διεθνούς εντάλματος των ΗΠΑ. Η Ρωσία αντέδρασε και προσπάθησε να τον διεκδικήσει. Τελικά τον Νοέμβριο του 2014 ο Ολλανδός υπουργός Δικαιοσύνης αποφάσισε να δικαστεί ο Ντρίνκμαν στις ΗΠΑ, γιατί το αμερικανικό αίτημα είχε προηγηθεί. Οπως πράττει τώρα και ο Βίνικ, έτσι και ο Ντρίνκμαν υποστήριζε τότε ότι είναι αθώος και έλεγε ότι θα προτιμούσε να οδηγηθεί σε κάποια ρωσική φυλακή. Πιο πρόσφατο αντίστοιχο παράδειγμα είναι αυτό του χάκερ Γεβγένι Νικούλιν, ο οποίος συνελήφθη στην Τσεχία το 2016. Για την έκδοσή του ερίζουν και πάλι ΗΠΑ και Ρωσία. Πάντως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι αμερικανικές αρχές διεκδικούν κάποιον χάκερ που συλλαμβάνεται σε ελληνικό έδαφος. Το 2009 είχε γίνει δεκτό από την Ελλάδα το αίτημα έκδοσης του νεαρού Ουκρανού Γεγκόρ Σιβιλιόφ, ο οποίος κατηγορούνταν για συμμετοχή σε διεθνές δίκτυο που έκλεβε και εμπορευόταν κωδικούς πιστωτικών καρτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή