Νέος γύρος ανάρτησης δασικών χαρτών

Νέος γύρος ανάρτησης δασικών χαρτών

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετατίθεται για μικρό χρονικό διάστημα η –προγραμματισμένη για σήμερα– έναρξη του νέου κύκλου αναρτήσεων δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα. Αιτία, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, η επιβάρυνση του ηλεκτρονικού συστήματος από την κατάθεση εγγράφων από τον προηγούμενο κύκλο αναρτήσεων. Οι δασικοί χάρτες θα προέρχονται από τα Χανιά, την Πέλλα, την Καβάλα, την Ξάνθη, τη Λέσβο, τη Θεσπρωτία, τη Φλώρινα, την Αρκαδία και άλλες περιοχές, με το χρονοδιάγραμμα να ξεκαθαρίζει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μεγάλου πακέτου αναρτήσεων δασικών χαρτών (35% της χώρας), το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε εξαγγείλει ότι θα ακολουθήσει σήμερα το δεύτερο, που καλύπτει ακόμα 17%. Καθώς εκτιμάται ότι θα είναι καλύτερο για τεχνικούς λόγους να λήξει πρώτα η κατάθεση εγγράφων στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΚΧΑ (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση) από το πρώτο πακέτο αναρτήσεων (η προθεσμία λήγει στις 25 Οκτωβρίου), οι νέες αναρτήσεις μετατίθενται πιθανότατα για τα τέλη του μήνα. Πάντως, η σχετική υπουργική απόφαση (για την τυπική έναρξη της διαδικασίας) αναμένεται να υπογραφεί σήμερα ή αύριο.

Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, στη Γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου οριστικοποιείται ο κατάλογος των περιοχών που πρόκειται να συμπεριληφθεί στο νέο πακέτο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα περιλαμβάνει:

• Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τις περιοχές Χανίων, Σούδας, Κουρουπιδιανών, Μουρνιών, Νέας Κυδωνίας, Νεροκούρου, Περιβολιών και Γαύδου.

• Στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου τις περιοχές Αγίας Μαρίνας, Αλυφαντών, Λουτρού, Μόριας και Παναγιούδας.

• Στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης τις περιοχές Αβατου, Νέου Ερασμίου, Εύλαλου, Μάγγανων.

• Ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

• Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας την Ηγουμενίτσα.

• Στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας τις περιοχές Φιλώτα και Βαλτόνερων.

Επίσης, στις νέες αναρτήσεις θα συμπεριληφθούν και περιοχές στις οποίες έχει ήδη προκηρυχθεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών αλλά αναβλήθηκε για τεχνικούς λόγους. Ανάμεσα σε αυτές:

• Το υπόλοιπο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και η Θάσος.

• Στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας, οι περιοχές Αστρους, Παράλιου Αστρους, Δολιανών και Ξηροπήγαδου.

Αυτό που δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί είναι αν στο νέο «πακέτο» αναρτήσεων θα συμπεριληφθούν τελικά περιοχές της Ανατολικής Αττικής, όπως είχε εξαγγελθεί από τον αναπλ. υπουργό Σωκράτη Φάμελλο. Οι υπηρεσίες είναι διστακτικές, καθώς οι δασικοί χάρτες έχουν ολοκληρωθεί εδώ και μερικά χρόνια και πιθανότατα θα πρέπει να επικαιροποιηθούν.

Προ ημερών, πάντως, ο κ. Φάμελλος ανακοίνωσε ότι έως τις 16 Οκτωβρίου θα συσταθούν οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων, «ώστε να διεκπεραιωθούν άμεσα οι υποθέσεις και να μην υπάρχει καθυστέρηση». Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο «πακέτο» αναρτήσεων υπεβλήθησαν πάνω από 110.000 αντιρρήσεις, ενώ οι περίπου 2.000 αντιρρήσεις επί των τεσσάρων δασικών χαρτών που κυρώθηκαν μερικώς στην Αττική το 2012 δεν εξετάστηκαν ποτέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή